Test: Working of Institutions (Term II)- 2


9 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Working of Institutions (Term II)- 2


Description
Attempt Test: Working of Institutions (Term II)- 2 | 9 questions in 18 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Assertion (A) : At different levels of any government we find functionaries. All those functionaries are collectively known as the executive.

Reason (R) : They are called executives because they are in charge of the ‘execution’ of the policies of the government.

Solution: Different levels of any government find functionaries who take day-to-day decisions but do not exercise supreme power on behalf of the people. All those functionaries are collectively known as the executive. They are called executives because they are in charge of the ‘execution’ of the policies of the government. Thus, when we talk about ‘the government’ we usually mean the executive.
QUESTION: 2

Study the given Picture carefully:

This picture is related to which of the following:

Solution:

General elections were held in India between 19 and 25 February 1962 to elect members of the 3rd Lok Sabha. Unlike the previous two elections, each constituency elected a single member. Jawaharlal Nehru won another landslide victory in his third and final election campaign.

QUESTION: 3

State whether True or False:

The political executive includes the Prime Minister and the Council of Ministers.

Solution: The Union executive consists of the President, the Vice-President, and the Council of Ministers with the Prime Minister as the head to aid and advise the President.
QUESTION: 4

State whether True or False:

The Parliament consists only of Lok Sabha.

Solution: The Parliament is composed of the President of India and the houses. It is bicameral with two houses: the Rajya Sabha (Council of States) and the Lok Sabha (House of the People). The President in his role as head of legislature has full powers to summon and prorogue either house of Parliament or to dissolve Lok Sabha.
QUESTION: 5

State whether True or False:

The executive is a group of persons with the authority to initiate major policies.

Solution: Executive : An executive is a group of people with the authority to initiate major policies, make decisions and implement them on the basis of constitutional laws. ​
QUESTION: 6

A body of senior ministers who control important ministers is called a ______________.


Solution: It consists of senior ministers in independent charge of the most important ministries.
QUESTION: 7

Match the following Column I with Column II:

Solution:
QUESTION: 8

______ takes all major decisions based on the advice of the council of ministers.


Solution: All important policy decisions of the government are taken by the Prime minister and Cabinet ministers. According to the Constitution of India the decision making power of the government is given to the Prime minister as he is the head of government, unlike the President who is the head of the state.
QUESTION: 9

The ________ presides over the meetings of the Lok Sabha.


Solution: The Speaker of the Lok Sabha presides over the meeting of the Lok Sabha. Whereas in Rajya Sabha the meetings are presided by Vice-President.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code