Olympiad Test: Crop Production And Management


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Olympiad Test: Crop Production And Management


Description
This mock test of Olympiad Test: Crop Production And Management for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Olympiad Test: Crop Production And Management (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Crop Production And Management quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Olympiad Test: Crop Production And Management exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Crop Production And Management extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

_________are like artificial rainmakers.

Solution: Rainmaking, also known as artificial precipitation, artificial rainfall, and pluviculture, is the act of attempting to artificially induce or increase precipitation, usually to stave off a drought or the wider global warming

QUESTION: 2

'Rabi' in Arabic means ________________

Solution: The crops grown in the winter season are called rabi crops. Their time period is generally from October to March. The term is derived from the Arabic word for spring, which is used in the Indian subcontinent, where it is the spring harvest (also known as the winter crop).

QUESTION: 3

_______farming includes cattle, goat, sheep, poultry, and fish farming.

Solution:

Animal-based farming includes different types of farming like cattle farming, goat farming, sheep farming, poultry farming, and fish farming.

QUESTION: 4

The bacteria present in root nodules of leguminous plants that fix the atmospheric nitrogen is

Solution: The Rhizobium or Bradyrhizobium bacteria colonize the host plant's root system and cause the roots to form nodules to house the bacteria. The bacteria then begin to fix the nitrogen required by the plant.

QUESTION: 5

Given below are statements about the harmful effects of weeds on crop plants.

(i)They interfere while harvesting.

(ii)They help crop plants thrive.

(iii)They compete with crop plants for water, nutrients, space, and light.

(iv)They affect plant growth.

Choose the correct statements from above.

Solution: Weeds compete with crops for one or more plant growth factors such as mineral nutrients, water, solar energy, and space and they hinder crop cultivation operations. Competition for mineral nutrients: Being hardy and vigorous in growth habit; they soon outgrow the crops and consume large amounts of water and nutrients.

QUESTION: 6

Which system is a boon in regions of low availability of water?

Solution: Drip irrigation is a type of micro-irrigation system that has the potential to save water and nutrients by allowing water to drip slowly to the roots of plants, either from above the soil surface or buried below the surface. The goal is to place water directly into the root zone and minimize evaporation.

QUESTION: 7

Which of the following has high nutrient content but can cause side effects?

Solution: Fertilizers, chemically synthesized substances that are rich in plant nutrients such as NPK. They are artificially made but have a rapid response. Overuse of fertilizers can cause negative effects like loose soil fertility, bioaccumulation, etc.

QUESTION: 8

The agricultural tool used to sow seeds

Solution:

A seed drill (also hoe drill; seeder) is a device used in agriculture that sows seeds for crops by positioning them in the soil and burying them to a specific depth. This ensures that seeds will be distributed evenly.

QUESTION: 9

Which of the following can be obtained from fishes?

Solution: Fish can be obtained in two ways

1) Capture fishing is the process of obtaining fish from natural resources.

2) Culture fishery: it is the practice of farming fishes. Farming can be done in both freshwater ecosystem ( which includes river water, pond water ) and marine ecosystem.

QUESTION: 10

Rabi crops are grown _________________

Solution: The crops grown in the winter season are called rabi crops. Their period is generally from October to March. Examples of rabi crops are wheat, gram, pea, mustard, and linseed.

QUESTION: 11

Weeds can be removed by using

Solution: Weeds are undesirable plants that are not cultivated. They are the plants in the wrong place. They compete with the crop for nutrients and space. Hence, they are harmful to the crop. These weeds can be controlled by using weedicides.

QUESTION: 12

________ is used to bring a bucket of water where the power is needed.

Solution: Moat system of irrigation involves taking out water directly from the well and supplying it to the irrigation field. It consists of a bucket tied to a rope attached to the well by a pulley system.

QUESTION: 13

When plants of the same kind are cultivated at one place on a large scale, it is called __________.

Solution: When plants of the same kind are cultivated at one place on a large scale, it is called crops.

QUESTION: 14

Name the crops which are grown in rainy season.

Solution:

Crops that are sown during the southwest monsoon season are called Kharif or monsoon crops. These crops are sown at the beginning of the season around end May to early June and are harvested post the monsoon rains beginning October. Rice, maize, pulses such as urad, moong dal, and millets are among the key Kharif crops.

QUESTION: 15

Name the crops which are grown in winter season.

Solution: The Rabi means when the crop is harvested. Crops that are grown in the winter season, from November to April are called Rabi Crops. Some of the important rabi crops are wheat, barley, peas, gram, and mustard.

QUESTION: 16

The rainy season in India generally starts from __________.

Solution: Monsoon or rainy season, lasting from June to September. The season is dominated by the humid southwest summer monsoon, which slowly sweeps across the country beginning in late May or early June. Monsoon rains begin to recede from North India at the beginning of October. South India typically receives more rainfall.

QUESTION: 17

The branch of agriculture which deals with the rearing of animals-livestock is called ___________.

Solution: The applied branch of biology which deals with the cultivation of plants and rearing of animals is called agriculture. Generally, the art or practice of cultivating land is referred as agriculture. The branch of agriculture which deals with food, health, and management of animals is known as animal husbandry.

QUESTION: 18

The supply of water to crops at regular intervals is called ____________.

Solution: The supply of water to crops at regular intervals is called irrigation.

QUESTION: 19

Name the substances which are added to the soil in the form of nutrients for the healthy growth of plants.

Solution: The substances which are added to the soil in the form of nutrients for the healthy growth of plants are called minerals. These can be organic termed as manure or inorganic termed as fertilizers.

QUESTION: 20

Paddy and maize are the examples of ___________.

Solution: Paddy, maize are examples of Kharif crops because they require a lot of water so they are cultivated in rainy season.

Related tests