Test: Cell Structure And Functions - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Cell Structure And Functions - 1


Description
This mock test of Test: Cell Structure And Functions - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Cell Structure And Functions - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Structure And Functions - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Cell Structure And Functions - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Structure And Functions - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tissue is a       

Solution:

A tissue is a group of cells, in close proximity, organized to perform one or more specific functions.

There are four basic tissue types defined by their morphology and function:
i) Epithelial tissue
ii) Connective tissue
iii) Muscle tissue
iv) Nervous tissue.

QUESTION: 2

Number of cells found in unicellular organism is :

Solution:

Those organisms that are made up of only one cell are called unicellular organism. Amoeba, paramecium, bacteria etc are unicellular organisms.

QUESTION: 3

What are pseudopodia?

Solution:

Amoeba have pseudopodia, which are projections of varying lengths protruding out of its body. Amoeba does not have a regular shape and uses pseudopodia for locomotion and digestion.

QUESTION: 4

Cells are capable of performing:

Solution:

Cells are capable of performing respiration, synthesis and digestion of food to obtain energy. Cells are the functional and structural unit of living organisms.

QUESTION: 5

Robert Hooke observed under microscope :

Solution:

The cell was first discovered and named by Robert Hooke in 1665. However what Hooke actually saw was the dead cell walls of plant cells (cork) as it appeared under the microscope. Hooke's description of these cells was published in Micrographia.

QUESTION: 6

The power house of cell is called

Solution:

Mitochondria are tiny organelles inside cells that are involved in releasing energy from food. This process is known as cellular respiration. It is for this reason that mitochondria are often referred to as the powerhouses of the cell.

QUESTION: 7

Choose the correct statement(s):

(i) Ribosomes are located on the chromosomes.

(ii) Cell is located in the nucleus.

(iii) Chloroplasts are located in the nucleolus.

(iv) Cell membrane surrounds the cell.

Solution:

1. Ribosomes can be found floating within the cytoplasm
2. Nucleus is present in the cell.
3. Chloroplasts are present in the cytoplasm of plant cells.
4. Nuclear membrane surrounds the nucleus and cell membrane surrounds the cell.

QUESTION: 8

A single cell that can change its shape is:

Solution:

The cell present in our body that can change its shape is Red Blood Cell and White Blood cell.
As they move through narrow blood vessels and they can change their shape to improve locomotion.

QUESTION: 9

Cell responsible to receive and transfer message in human body parts is:

Solution:

Nervous system contains millions of nerve cells, called neurons. Neurons are highly specialised to transmit messages from one part of your body to another. All neurons have a cell body and one or more fibres.

QUESTION: 10

 If your father has brown eyes, you may also have brown eyes. If your mother has curly hair, you might also end up having curly hair. This transfer of characteristics is due to the transfer of ______.

Solution:

Nucleus contains thread-like structures called chromatins. Chromosomes are condensed forms of chromatin. During cell division, these chromosomes carry genes and help in the transfer of characters from parents to offspring.