Test: Chemical Effects Of Electric Current - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Chemical Effects Of Electric Current - 1


Description
This mock test of Test: Chemical Effects Of Electric Current - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Chemical Effects Of Electric Current - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Effects Of Electric Current - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Chemical Effects Of Electric Current - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Effects Of Electric Current - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The substance through which current can flow easily are called

Solution:

The substance through which electric current can flow easily are called good conductor of electricity. Metals are good conductor of electricity.

QUESTION: 2

Which of the following object is generally electroplated?

Solution:

Electroplating is the process of depositing a thin layer of another metal like zinc to prevent corrosion and make more attractive. Cycle handle is electroplated.

QUESTION: 3

The passage of an electric current through a solution causes

Solution:

The passage of an electric current through a solution causes chemical effect that leads to deposition of metal on cathode.

QUESTION: 4

An electric lamp glows due to        

Solution:
QUESTION: 5

Electroplating is done 

Solution: Electroplating is mainly done to protect a metal against corrosion but it also gives shiny appearance and it gives a coat of metal on surface of object, so the worn places are also repaired.Therefore the answer is D.
QUESTION: 6

The materials that have high resistance are called

Solution:

The substances through which electric current cannot pass are called bad conductor of electricity. These materials have high resistance.

QUESTION: 7

Which of the appliances at your home does not run on electric current?

Solution:

Television, mixer grinder, Air conditioner  all of them run on electricity. So, here gas burner is the only appliance which doesn't run on electricity. 
Therefore, option (d) gas burner is the correct✔ answer.

QUESTION: 8

The device used to check whether a particular material allow current to pass through is called

Solution:

Tester is devise used to check whether a particular material allow current to pass through them or not.

QUESTION: 9

Material which do not allow electric current to pass through them easily are called

Solution:

Materials like paper, plastic, wood do not allow electric current to pass through them easily are called poor conductor of electricity.

Insulators are not poor condutors as they do not allow electricity to pass at all.

QUESTION: 10

Which of the following liquid is good conductor of electricity?

Solution:

Sea water contains small quantity of salt that allow the flow of electric current through them. Distilled water, alcohol and sugar solution do not contain ions or charge particles.