Test: Coal And Petroleum - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Coal And Petroleum - 2


Description
This mock test of Test: Coal And Petroleum - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Coal And Petroleum - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Coal And Petroleum - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Coal And Petroleum - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Coal And Petroleum - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Coke contains approximately _____ carbon.

Solution:

Coke is obtained from destructive distillation of coal. Coke contains approximately 98% carbon. It is used in blast furnace.

QUESTION: 2

Coal and petroleum can be categorised as :

Solution:

Coal and petroleum are non living natural resources. They are present in earth crust in limited quantity. Coal and petroleum is nonreplenishable natural resources.

QUESTION: 3

Type of coal that can serve as good heating fuel for domestic purpose is :

Solution:

Anthracite coal is used as fuel in domestic purpose for cooking food. It contain about 70% carbon content and provide sufficient heat for cooking.

QUESTION: 4

Coal was formed during :

Solution:

Coal was formed during carboniferous period. Lots of plants are present on earth that get buried inside the earth crust due to valconic eruption.

QUESTION: 5

The youngest form of coal is:

Solution:

Peat is considered as youngest form of coal. This kind of coal are formed more recently as compared to other kinds of coal.

QUESTION: 6

The category of coal which is better known as brown coal is :

Solution:

Lignite coal is known as brown coal as this coal is brown in colour due to presence of less quantity of carbon content.

QUESTION: 7

That category of coal which has high heat value but very little moisture is :

Solution:

Because of its relatively high heat value and low (less than 3 percent) moisture content, its ease of transportation and storage, and its abundance, bituminous coal has the broadest range of commercial uses among the coals.

QUESTION: 8

The type of coal that can be used to produce coke is :

Solution:

Coke is produced by destructive distillation of bituminous coal. Bituminous coal contain very less amount of moisture in it.

QUESTION: 9

Coke is used to manufacture :

Solution:

Producer gas is a combustible gas manufactured by blowing a mixture of steam and air upwards through a bed of hot coke, or coal, such that the fuel is completely gasified. The gas obtained from coke consists mainly of a mixture of carbon monoxide and hydrogen with the nitrogen from the blast of air.

QUESTION: 10

At the petroleum refinery, crude oil mixture is :

Solution:

Crude oil is obtained from earth crust that contains petrol, diesel, kerosene oil etc. At the petroleum refinery, different types are separated by fractional distillation.

QUESTION: 11

Coal contains mainly :

Solution:

The constituent of coal is Carbon. Beside carbon hydrogen, oxygen and sulphur is also present in coal.

QUESTION: 12

Coal is classified according to:

Solution:

Different kinds of coal are found in earth crust. They are classified into different categories on basis of carbon content in it.

QUESTION: 13

When heated in air, coal burns to produce :

Solution:
QUESTION: 14

Coal gas can be obtained from :

Solution:

Coal gas can be obtained from destructive distillation of coal and from coal beds present above the coal mines.

QUESTION: 15

_____ is the household coal.

Solution:

Bituminous coal: It is the common household coal. It is the most abundant f and Is compact, black, contains more carbon and produces more heat than peat and lignite.

QUESTION: 16

A pure form of carbon is :

Solution:

A pure form of carbon is coke. Coke is obtained from destructive distillation of coal in absence of oxygen.

QUESTION: 17

Most inferior quality coal is :

Solution:

The quality of coal is determined on the basis of percentage of carbon in the coal and presence of moisture in it. Peat coal contains least amount of carbon with lots of moisture.

QUESTION: 18

Coal gas is a mixture of :

Solution:

Coal gas is a mixture of hydrogen, methane and carbon monoxide. It is used as fuel in industrial application.

QUESTION: 19

Anthracite contains upto _____ percent carbon:

Solution:

Anthracite coal contains upto 92 to 98% carbon. It is a good quality of coal that is used in household fuel.

QUESTION: 20

Soft coal is _____ :

Solution:

Lignite is soft, brown combustible sedimentary rock formed from naturally compressed peat coal. It is referred as brown coal and considered the lowest rank of coal.

Related tests