Test: Coal And Petroleum - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Coal And Petroleum - 3


Description
This mock test of Test: Coal And Petroleum - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Coal And Petroleum - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Coal And Petroleum - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Coal And Petroleum - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Coal And Petroleum - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A Which of the following is a fossil fuel?

Solution:

Petroleum is a fossil fuel as it is obtained by the decomposition of the remains of plants and animals under the sea over millions of years.

QUESTION: 2

Where does natural gas occur?

Solution:

Usually petroleum and natural gas occur at the same place. Petroleum occurs as liquid, whereas natural gas is in the gaseous state above petroleum.

QUESTION: 3

What is the common name of petroleum?

Solution:

Petroleum is a thick, black colored, viscous liquid which is a rich source of different, useful and expensive products like kerosene, petrol, diesel etc., as gold, hence it is called as black gold.

QUESTION: 4

A What are the most common sources of energy used in automobiles?

Solution:

The most common sources of energy used in automobiles are petroleum and diesel.

QUESTION: 5

When an oil well is drilled through rocks, which of the following comes out first?

Solution:

In the oil wells along with petroleum, natural gas also exists. It comes out first when an oil well is drilled through rocks.

QUESTION: 6

By what process is petroleum refined?

Solution:

Petroleum is refined by the process of fractional distillation as the constituents of petroleum products are in the liquid state and differ in their boiling points.

QUESTION: 7

During fractional distillation, the crude petroleum is heated to

Solution:

During fractional distillation, crude petroleum that is obtained from the earth's crust is heated to a temperature of about 400−500oC. The different constituents present start separating out at different heights of the fractionating column depending upon their boiling points.

QUESTION: 8

Identify the fuel that leaves more smoke and ash on burning.

Solution:

Solid fuels leave more smoke and ash on burning because they contain a large number of impurities.

QUESTION: 9

What is the underlying principle based on which fractional distillation is carried out?

Solution:

Fractional distillation is a method of separation of liquid substances based on their different boiling points.

QUESTION: 10

Which of the following is used as a fuel?

Solution:

Gasoline is one of the products obtained during the fractional distillation of petroleum. Gasoline works as petrol. Hence, it is used as fuel in vehicles.

QUESTION: 11

By which of the given processes is coal formed?

Solution:

When dead plants and animals get buried deep under the earth, they get decomposed by the action of anaerobic bacteria. Hydrogen and oxygen escape as gases leaving behind carbon. As years pass, layers of carbon atoms are added one above the other forming a stony substance called coal, this process is called carbonization.

QUESTION: 12

Which of the following has the lowest percentage of carbon?

Solution:

Coal is of four different varieties: peat, lignite, bituminous and anthracite. Among these, peat is the low grade quality coal. It is formed during the starting stage of coal formation. It has the lowest percentage of carbon around 10%-20%.

QUESTION: 13

Which of the forms of coal has the highest percentage of carbon?

Solution:

Anthracite is a fine quality coal. It contains the highest percentage of carbon. It contains 94-98% carbon.

QUESTION: 14

What do fuels combine with to produce heat and light?

Solution:

As oxygen is a supporter of combustion, fuels burn in oxygen to produce heat and light.

QUESTION: 15

What does natural gas mainly consist of?

Solution:

Natural gas is a mixture of methane, ethane, propane, butane, carbon dioxide, nitrogen and oxygen. But methane CH4 constitutes a major percentage of about 85.

QUESTION: 16

What does gobar gas produced from animal and plant waste contain?

Solution:

 

Gobar gas (produced by the decomposition of animal dung, domestic and agricultural waste in the presence of anaerobic bacteria) contains methane in bulk (50-68%) and other gases in relatively low proportions, i.e. CO2(25−35)

QUESTION: 17

In LPG cylinder, how is the gas liquified?

Solution:

Generally, gases are liquified by applying high pressure (or) low temperature. In LPG cylinders especially, the gas is liquified by applying high pressure and it is stored in cylinders.  

QUESTION: 18

In fractional distillation of petroleum, where do the vapours with highest boiling point condense?

Solution:

In fractional distillation of petroleum, the vapours with the highest boiling point cannot move up in the fractionating column, (as they have low vapour pressure). So, the liquids with high boiling points condense in the lowest (tray) portion of the fractionating tower.

QUESTION: 19

Why is kerosene oil regarded more suitable than petrol in oil lamps?

Solution:

Kerosene oil is more suitable than petrol in oil lamps because kerosene oil is less volatile than petrol. It costs less and is easy to handle.  

QUESTION: 20

Where is kerosene mainly used?

Solution:

Kerosene is mainly gused as a fuel in jet engines.

Related tests