Test: Combustion And Flame - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Combustion And Flame - 2


Description
This mock test of Test: Combustion And Flame - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Combustion And Flame - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Combustion And Flame - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Combustion And Flame - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Combustion And Flame - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A combustible substance is :-

Solution:

Those substances that start burning at ignition temperature in presence of oxygen is called combustible substance. Water, glass and sand are non combustible substance while wax is a combustible substance.

QUESTION: 2

Water works as a fire extinguisher by removing :-

Solution:

Water works as a fire extinguisher because it removes oxygen and lower down the temperature below the ignition temperature.

QUESTION: 3

We can extinguish fire by :-

Solution:

Fire can be extinguished by cutting the supply of oxygen and removing combustible substances from surrounding or lowering the temperature below the ignition temperature.

QUESTION: 4

Non combustible substances do not burn in :

Solution:

Non combustible substance does not burn in air or oxygen. Carbon is generally absent in non-combustible substance or present in very less quantity.

QUESTION: 5

The gas which supports combustion of coal is :

Solution:

Oxygen gas supports the combustion of combustible substances including coal. Combustion of coal release carbon dioxide gas as well as solid residue.

QUESTION: 6

If methane is burnt in sufficient oxygen the products formed are :

Solution:

If methane is burnt in sufficient oxygen, the products formed are carbon dioxide and water. CNG and biogas contain mainly methane gas.

QUESTION: 7

Many harmful gases are produced during :

Solution:

Incomplete combustion of fuels release harmful gases like carbon monoxide. Carbon monoxide binds with haemoglobin and reduces the oxygen carrying capacity of blood.

QUESTION: 8

SI unit of the calorific value of a fuel is :-

Solution:

Calorific value provides the amount of energy that is released when a fuel or material undergoes the process of combustion.

It is usually a measure of energy.

The SI unit (international system of units) of calorific value is Joule/Kg or Kilo Joule/Kg.

QUESTION: 9

A material that burns is one that can combine quickly with :

Solution:

Those materials that combine with oxygen quickly burns faster. Oxygen help in combustion of substance by oxidising the carbon substance into carbon dioxide gas.

QUESTION: 10

Middle zone of candle flame is also known as zone of :

Solution:

The middle zone of candle flame is known as zone of partial combustion. This zone is generally yellow in colour and has less heat.

QUESTION: 11

Burning of a matchstick is an example of :

Solution:

Burning of a matchstick is an example of rapid combustion. Matchstick contains phosphorus that catches fire due to heat produce by friction.

QUESTION: 12

Fire caused by burning liquid fuels can be controlled by throwing :

Solution:

Fire caused by burning of liquid fuels can be controlled by throwing soil and sand over it to avoid the contact of oxygen that supports the combustion.

QUESTION: 13

No external heat is required to start :

Solution:

Spontaneous combustion occurs itself with external heat. Spontaneous combustion occurs in those substances that have very low ignition temperature, lower than room temperature.

QUESTION: 14

Burning of LPG is an example of :

Solution:

Burning of liquefied petroleum gas (LPG) is an example of rapid combustion. Rapid combustion starts very fast and lot of heat and light energy is produced.

QUESTION: 15

Some substances burn on their own when kept exposed in air for some time for example :

Solution:

Phosphorus is generally found as a waxy, yellow, transparent solid. When exposed to air, it spontaneously ignites and is oxidized rapidly to phosphorus pentoxide. Such heat is produced by this reaction that the element bursts into a yellow flame and produces a dense white smoke.

QUESTION: 16

If a glass plate/slide is held into the luminous part of candle flame we see a circular blackish ring that represents:

Solution:

When a glass plate or slide is held into the luminous part of candle flame we see a circular blackish ring that represents unburnt carbon particles.

QUESTION: 17

The colour of the hottest part of the flame is :

Solution:

Different zone is formed in the flame having different colour. The hottest part of the flame is blue in colour present on the upper part of flame.

QUESTION: 18

At its ignition temperature a combustible material :

Solution:

Combustible substance changes into vapour at its ignition temperature and start burning to give heat and light.

QUESTION: 19

Sodium can catch fire without any :

Solution:

Sodium can catch fire without any external heat supply when come in contact with oxygen. Sodium is kept under kerosene oil to prevent accidental fire and protecting the sodium metal.

QUESTION: 20

It is dangerous to extinguish fire caused by an electric short circuit with the use of :

Solution:

Fire caused by an electric short circuit should not be extinguished by using water because water is good conductor of electricity and may cause electric shock.

Related tests