Test: Crop Production And Management (Easy)


15 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Crop Production And Management (Easy)


Description
This mock test of Test: Crop Production And Management (Easy) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Crop Production And Management (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production And Management (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Crop Production And Management (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production And Management (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is obtained from animals?

Solution: Wool is mainly obtained by shearing fleece from living animals, but pelts of slaughtered sheep are sometimes treated to loosen the fibre, yielding an inferior type called pulled wool.

QUESTION: 2

Animal husbandry is the scientific management of

(i) Animal breeding

(ii) Culture of animals

(iii) Animal livestock

(iv) Rearing of animals

Solution: Animal husbandry is the farming or management of animal livestock which includes various aspects such as animal's shelter, feeding, health and disease control. As animal husbandry is scientific management of farm animals, it serves many uses for human beings.
  • It helps in enhancing milk production

  • It increases egg production

  • It increases meat production

  • It increases fish production

  • It helps in the proper management of agricultural wastes.

QUESTION: 3

Ploughing helps in:

Solution: The primary purpose of ploughing is to turn over the upper layer of the soil, bringing fresh nutrients to the surface, while burying weeds and the remains of previous crops and allowing them to break down. Ploughing enhances the water retention capacity of the soil.

QUESTION: 4

Which are the different traditional methods of irrigation?

Solution:
  • Chain pump: A chain pump consists of two large wheels connected by a chain.

  • Dhekli: It is a process of drawing water from a well or such similar source.

  • Rahat: Rahat is a technology of manpower for lifting water from well. It is completely made of iron.

QUESTION: 5

Like Paddy, the method of sowing seeds of tomato is

Solution: In agriculture, transplantation is the indirect method of seeding. In this method, a seed is grown in a nursery bed or a greenhouse. After some time, the seed grows into seedlings and are then transferred to the field. It is common in some plants like tomato, eggplant, peppers, fruit trees, African oil palm, coconut and many ornamental crops. This method is important for extending the growing season, protecting young plants from diseases and pests. It is also important for avoiding germination problems seen in the method of direct seeding.

QUESTION: 6

Weeds affect the crop plants by

Solution: Weeds are nothing but unwanted crops that grow along with the main crop. Thus, they compete with the main crop for sunlight, water, nutrients, and space and thus reduce the resources available to them. In this way, they hamper the growth of the main crop.

QUESTION: 7

I am a plant; I grow in crop fields. Farmers pluck me. I do not know the reason. Can you tell who I am?

Solution: I am a weed: Weeds are undesirable plants which grow in an agricultural area. They compete with the crop for water and soil nutrients. Some weeds produce toxic substances which damage neighbouring crops. They also provide shelter for insects that may decrease crop yield. Hence the farmer plucks the weed.

QUESTION: 8

State whether the given statement is True or False: Cod liver oil is a rich source Of Vitamin D and can be obtained by fish.

Solution:

Cod liver oil is a rich source of vitamin D and can be obtained by fish. So, the given statement is True.

QUESTION: 9

Winnowing is______________

Solution: Cutting the crop is the first operation in the harvesting process. Separation of grain from chaff by blowing a current of air through the grain is called winnowing. The process of detaching the grains from the ear head, cob or pod is called threshing. It is basically the removal of grains from the plant by striking, treading or rupturing.

QUESTION: 10

The last step in crop production is

Solution:

The final step is Harvesting, and Sickles are usually used for harvesting.

QUESTION: 11

Which of the following is also called unwanted plants?

Solution: Weeds are the unwanted or undesirable plants as they compete with desirable crops in the field for nutrients, sunlight, and interfere with crops' growth.

QUESTION: 12

Nowadays, the seed is sown in the field using

Solution: A seed drill is a sowing device that positions seeds in the morning and then covers them. The seed drill sows the seeds at equal distances and proper depth, ensuring that the seeds get covered with soil and are saved from being eaten by birds. It is an efficient method used to save time. Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 13

State whether the given statement is True or False: The animals reared at home or in farms, have to be provided with proper food, shelter and care.

Solution: The animals reared at home or in farms, have to be provided with proper food, shelter and care to protect them from various diseases and to maintain the quality of the animals reared. So, the given statement is True.

QUESTION: 14

While ploughing a plank is used to break the soil crumbs into

Solution: Depending upon the animals available on a farm, ploughing is done using horses and camels to pull ploughs. A plank is used to break the crumbs into fine soil. The next step is to level the ground with the help of a leveller.

QUESTION: 15

Which of the following statements can be regarded as an advantage of seed drill?

Solution: Nowadays, the seed drill is used for sowing with the help of tractors. This tool sows the seeds uniformly at proper distances and depths. It ensures that seeds get covered by the soil after sowing. This prevents damage caused by birds. Sowing by using a seed drill saves time and labour.

Related tests