Test: Crop Production And Management (Medium)


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Crop Production And Management (Medium)


Description
This mock test of Test: Crop Production And Management (Medium) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Crop Production And Management (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production And Management (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Crop Production And Management (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production And Management (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is a weed?

Solution: Weeds can be defined as the unwanted plants that are grown in the field and harm the desired crops. Cyperinus is the most invasive weed found throughout the world. It is the weed of the rice field. This is the weed that is commonly found in the temperate regions.

QUESTION: 2

What is tilling?

Solution: Preparation of soil: Soil is prepared well before planting a crop. This is called tilling the soil. Ploughing helps in loosening and turning the topsoil upside down and also in mixing the heaps of compost with the soil.

QUESTION: 3

The process of putting seeds into the soil is called as

Solution: The process of putting seeds into the soil is called sowing. This is the primary process in the cultivation of crops or agriculture. The soil is aerated and the seeds are sown. The seeds can be sown by using hand or seed drills by using a tractor. The common plants whose seeds are sown crops like rye, oats, and wheat.

QUESTION: 4

Choose the correct options from the following. The advantage of manure is/are

Solution: Manure is an organic substance produced by the decomposition of plant and animal wastes in the presence of microorganisms and used as fertilizers. Advantages of manure are that it is cheap, it reduce soil erosion, it increases soil fertility, water holding capacity, and aeration.

QUESTION: 5

Organic wastes can be decomposed to form ________, which can sustainably enhance the nutrient content of the soil.

Solution: Composting is a process in which organic wastes are decomposed naturally to form a nutrient-rich compost. It is a natural and environment-friendly process, which forms a key feature in organic farming. Organic substances like animal faeces, leaves, grass clippings, vegetables, eggshells, etc. can also be composted and used in farms.

QUESTION: 6

What are the important steps in the preparation of soil?

Solution: Turning and loosening are the important steps in the preparation of soil because they help in the penetration of the root deep into the soil.

QUESTION: 7

If you were a farmer, which of the following methods will you use to separate good quality and viable grains from a heap of grains after harvest?

Solution: The most appropriate and simple method of separating good quality grains from the damaged ones is by immersing all the grains in water. Doing this will cause damaged or bad grains to float up because they are hollow. The viable or good seeds, on the other hand, will sink and settle at the bottom.

QUESTION: 8

What are the advantages of preparing the soil?

Solution: Turning and loosening soil are the two most important steps in soil preparation. The process of turning brings a deep layer of soil that is rich in nutrients to topmost layer or topsoil. Loosening of the soil allows roots to easily penetrate the soil and also helps in the growth of earthworms and microbes that in turn help in the formation of humus.

QUESTION: 9

Arrange the following agricultural practices in the order in which they are followed.

(i) Harvesting

(ii) Sowing

(iii) Storage

(iv) Irrigation

(v) Preparation of soil

Solution: In basic agricultural practice, the first step is to prepare the soil for crop. This step includes tilling or ploughing. Once the soil is well prepared, sowing is done. After sowing, a continuous water supply for crop growth is provided by irrigation. When the crops are ripe, they are harvested and the grains obtained are stored for further use.

QUESTION: 10

The process of drying wheat stalks in the sun and then beating them to separate the grains is called

Solution: Threshing is done by drying the stalks in the field and then beating them to separate grains. The process of beating the stalks can be done by bullocks or machines. This can also be carried out with the help of a machine called ‘combine’ which is, in fact, a combination of harvester and thresher.

QUESTION: 11

Which of the following animal is taken care of in animal husbandry?

Solution: Buffalo is a domesticated animal that is raised for farm purposes. It provides milk and also helps in carrying out various steps of agricultural work.

QUESTION: 12

Identify the agricultural method in which different crops are grown on a piece of the land season after season.

Solution: Crop rotation is a method in which farmers cultivate different types of crops in a piece of land, season after season. This method helps in reducing soil erosion and increases soil fertility and crop yield.

QUESTION: 13

Rhizobium bacteria in the root nodules of leguminous plants help in fixing:

Solution: Rhizobium bacteria in the root nodules of leguminous plants help in fixing nitrogen. Nitrogen has to be ‘fixed’ because plants cannot take up nitrogen directly from the atmosphere.

QUESTION: 14

Transplantation of seedling is done in

Solution: Rice seedlings grown in a nursery are pulled and transplanted into puddled and levelled fields 15 to 40 days after seeding (DAS). Rice seedlings can either be transplanted manually or by machine. This is done in order to get higher yields and less weeding.

QUESTION: 15

BHC (Benzene hexachloride) is a

Solution: BHC is a highly toxic, non-specific organochlorine insecticide used mostly for a wide variety of agricultural applications. According to Pesticides Association of India (PAI) estimates, BHC accounts for about 40 per cent of the total pesticide used in the country.

QUESTION: 16

The chemical substances rich in nutrients are called

Solution: The chemical substances rich in nutrients are called Fertilisers. Fertilisers are the substances which are rich in inorganic nutrients. Fertilisers provide specific nutrients like nitrogen and potassium to soil thus increase the fertility of the soil.

QUESTION: 17

The soil matter formed by decayed organic matter is called

Solution: The organic matter in soil derives from plants, animals and microorganisms. ... When it decays to the point in which it is no longer recognizable, it is called soil organic matter. When the organic matter has broken down into a stable substance that resists further decomposition it is called humus.

QUESTION: 18

Supply of water to crops at appropriate intervals is called

Solution: The supply of water to the crops at different intervals is called irrigation. The time and frequency of irrigation vary from crop to crop, soil to soil and season to season. In the summer season, the frequency of watering is more due to the evaporation of water from the soil and leaves. In the case of wheat, irrigation is required at intervals during different stages of plant growth. Rice crop requires standing water in the field.

QUESTION: 19

Which instrument is used for spraying weedicides?

Solution: The Right time of spraying Weedicide is after 32 - 40 days of Sowing. This time can be extended to one more week. But not more than 40 days of sowing because the weeds had already caused damage to the crop.

QUESTION: 20

Tool used for removal of weed is called as_________.

Solution: A hoe is an ancient and versatile agricultural hand tool used to shape the soil, control weeds, clear soil, and harvest root crops.

Related tests