Test: Crop Production And Management - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Crop Production And Management - 1


Description
This mock test of Test: Crop Production And Management - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Crop Production And Management - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production And Management - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Crop Production And Management - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production And Management - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cutting mature crop manually or by a machine is called:

Solution:

The process of cutting mature crop manually or by machine is called harvesting. In harvesting, crops are pulled out or cut close to the ground.

QUESTION: 2

In ancient cultures, process of separating grains from chaff is :

Solution:

Wind winnowing is an agricultural method developed by ancient cultures for separating grain from chaff. It is also used to remove hay and chaff or other pests from stored grain.

QUESTION: 3

The monsoon season in India is during the months

Solution:

Monsoon or rainy season, lasting from June to September.

QUESTION: 4

Any plant cultivated at a large stretch of land is called :

Solution:

When plants of same kind are grown and cultivated at one place on large scale, it is called a crop. For example crop of wheat, crop of rice etc.

QUESTION: 5

Process of loosening and turning the soil is called as :

Solution:

The process of loosing and turning of the soil is called tilling or ploughing. This is done by using a plough, made up of wood or iron.

QUESTION: 6

The system of irrigation wherein water is supplied drop by drop near the roots of plants, is called

Solution:

Pulley system is traditional irrigation methods where water is lifted from wells or other water sources and crops are watered. This is done by using the pulley chain and human labour or animals.

► The perpendicular pipes, having rotating nozzles on top, are joined to the main pipeline at regular intervals. When water is allowed to flow through the main pipe under pressure with the help of a pump, it escapes from the rotating nozzles. It gets sprinkled on the crop as if it is raining.

Lever system is traditional irrigation methods where human or animals are used to lift the water from its source. This is a less efficient method for irrigation.

► Overhead irrigation wets the plants but produces runoff. In contrast, drip irrigation is a much more controlled irrigation method. It works by exposing the roots to a direct supply of water. This method is facilitated by the use of drip emitters, which release water in a slow and steady fashion.

QUESTION: 7

Which of the following tools would a farmer use to remove weeds from the field?

Solution:

Hoe is used to remove weeds and to loosen the soil. Hoe works like a blade. Axe is used to cut the trees. Plough is used for tilling of the soil. The cultivator is used for ploughing.

QUESTION: 8

Which of the following statement is not true for organic manure?

Solution:

The organic manure is get by the decomposition of animals and plants .but the answer is (d) because it don't means it gives nutrients all plants same so the (d) is true.

QUESTION: 9

Which of the following is a legume ?

Solution:

Those plants whose roots contain nodules in which nitrogen fixing bacteria is present are called leguminous plants. It includes pulses like beans, pulses, gram etc.

QUESTION: 10

The manual method of sowing seeds is also known as :

Solution:

Sowing by hand: The scattering of seeds by hand is the simplest method of sowing seeds. This method is also called broadcasting. This is the most economical method that can be employed. However the distribution of seeds is not uniform, it may result in clusters of seeds on the field.

Related tests