Test: Crop Production And Management - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Crop Production And Management - 2


Description
This mock test of Test: Crop Production And Management - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Crop Production And Management - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production And Management - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Crop Production And Management - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production And Management - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The rearing of honey bees on large scale is called:

Solution:

The rearing of honey bees on large scale is called apiculture. Apiculture generate extra income to the farmers with little investment and labour.

QUESTION: 2

Breeding, rearing and management animals for human use is :

Solution:

The process of breeding, rearing and managing animals for human use is called animal husbandry. Animal husbandry is done at home or farm.

QUESTION: 3

The medium of growth for plants is :

Solution:

Plants require soil for its growth. Soil provides all nutrients required by plants for their growth and reproduction including water and air.

QUESTION: 4

The agricultural implement used for removing weeds and for loosening soil is :

Solution:

Hoe is a simple tool which is used for removing weeds and for loosening the soil. Hoe is made up of iron and wood pulled by animals.

QUESTION: 5

Which leaves are used by farmers to protect their crops from weeds and insects?

Solution:

Neem leaves are used by farmers to protect their crops from weeds and insect.

QUESTION: 6

Growing different types of crops in pre-planned succession :

Solution:

Growing of different types of crops in pre-planned succession is called crop rotation. Crop rotation is done to maintain the fertility of soil. Leguminous plants are used between two cereal crops.

QUESTION: 7

The method in which water enters the field through channels made between two rows of crops is :

Solution:

Furrow irrigation is a method of irrigation in which water enters the field through channels made between two rows of crops. Lots of water is wasted in this irrigation technique.

QUESTION: 8

Cereals provide us mainly :

Solution:

The cereals are main food providing seeds that include rice, wheat, barley, sorghum and maize. They are main source of carbohydrates essential to obtain energy.

QUESTION: 9

Coconut provides us mainly :

Solution:

Correct Answer :- C

Explanation:- Coconuts (Coco nucifera) are the seed and fruit of the palm tree family. They are found in tropical regions where they are harvested for their white flesh, oil, and juices.

 

There are 15 grams of fat in a single serving of coconut meat. Most of the fat (13.4g) is saturated fat. There is also a small amount of monounsaturated fat (0.64g) and a smaller amount of polyunsaturated fat (0.16g).

QUESTION: 10

Peas are rich in:

Solution:

Green peas are not high in calories, but they have protein. Compared to other vegetables such as carrots, peas have higher levels of protein. In addition, peas are a good source of dietary fiber, Vitamin A, iron, folate, thiamin, Vitamin C and manganese. They also have a high level of Vitamin K.

QUESTION: 11

Vegetables and fruits provide us:

Solution:

Vegetables and fruits are source of vitamins and minerals to human beings. Vitamins and minerals provide us essential minerals to protect us from disease to remain healthy.

QUESTION: 12

_____ are crops grown during winters :

Solution:

The crops grown during winter seasons are called Rabi crops. Their time period is generally from October to March e.g. Wheat, gram mustard etc.

QUESTION: 13

The manure prepared from green plants is :

Solution:

The manure prepared from green plants is called green manure. During preparation of green manure, plants are grown in field and then ploughed and mixed with soil to increase the fertility.

QUESTION: 14

Improper use of fertilizers can cause:

Solution:

Excessive use of inorganic fertilizers in field leads to soil alkalinity or soil acidity. These fertilizers contain acids that also harm the microbes present in soil.

QUESTION: 15

Process of watering crop plants in the field at different intervals is :

Solution:

Irrigation is the process of watering crop plants in the field at different intervals. Irrigation fulfils the requirement of water by plants grown in field for various physiological processes.

QUESTION: 16

Read the following statements: 
i. Tilling uproots all unwanted plants.
ii. Tilling loosens the soil and mixes fertilisers.

Solution:

The process of loosing and turning of the soil is called tilling. Tilling uproots all unwanted plants and loosens the soil and mixes the organic fertilizers with soil.

QUESTION: 17

Food provides ……………. and materials required for the growth and maintenance of our body

Solution:

Ey are also important for the growth, maintenance and repair of the cells in our bodies. Calcium: a mineral that helps us build strong bones and teeth. Carbohydrates: a nutrient that provides the rst source of energy that our bodiesuse; they provide energy to the body when needed immediately.

QUESTION: 18

For farmers to decide which crop to be grown in the field depends upon :

Solution:

The decision of farmer to which crop to be grown in the field depends upon soil quality, water supply and weather condition along with investment ability of farmer.

QUESTION: 19

Some crops like paddy are first grown in a :

Solution:

Some crops like paddy are first grown in a nursery. The paddy plant is uprooted and transplanted into larger filed for further growth.

QUESTION: 20

Grains are separated from stalks by a process called

Solution:

The process that is used to separate grain from stalks is called  Threshing. In this process, the stalks are beaten to free the grain seeds. Sometimes, threshing is done with the help of bullocks. Machines are also used to thresh large quantities of grain.

Related tests