Test: Crop Production And Management - 4


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Crop Production And Management - 4


Description
This mock test of Test: Crop Production And Management - 4 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Crop Production And Management - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production And Management - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Crop Production And Management - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production And Management - 4 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Watering the crops is called:

Solution:
QUESTION: 2

Weeds are the:

Solution: The definition of weed :- in a field many other unwanted plant grow naturally along with the crops this unwanted plant are called weed....the removal of weeds is called weeding..... weed can control by many way like manual weeding ,mechanical weeding, chemical weedings, biological weeding ...
QUESTION: 3

Combines are used for:

Solution:

Combine, is a machine designed to efficiently harvest a variety of grain crops. The name derives from combining reaping, threshing, and winnowing into a single process.

QUESTION: 4

Separating grains from chaff is called:

Solution:

Winnowing is an agricultural method developed by ancient cultures for separating grain from chaff. It can also be used to remove pests from stored grain. Winnowing usually follows threshing in grain preparation.

QUESTION: 5

Weedicides are used to destroy:

Solution:
QUESTION: 6

Rabi crops are sown in

Solution:

The crops that are sown in the winter season are called Rabi crops. (also known as the “winter crop”). Rabi crops are the crops that are sown at the end of monsoon or at the beginning of winter season, e.g. between September and October.

QUESTION: 7

Wheat and gram belong to

Solution:
QUESTION: 8

Examples of kharif crops are

Solution:

The crops that are sown in the rainy season are called Kharif crops in India. Kharif crops are usually sown with the beginning of the first rains in July. The example of kharif crops are:- 
Paddy and maize. 

QUESTION: 9

2-4D is a

Solution:

Weedicides are commonly called herbicides. They are chemicals that control weeds to enter the field and compete with the crops andhence cause a direct effect on the crop. Some common herbicides are Metachlor, Nitofen, Round-  up and  2,4-D.

QUESTION: 10

Seed drill is used to

Solution:
QUESTION: 11

Manures are the organic matter.

Solution:
QUESTION: 12

Manure and fertilisers are used to add nutrients in the soil. 

Solution:

Yes, Manure and fertilisers are used to add nutrients in the soil. Farmers turn to fertilizers because these substances contain plant nutrients such as nitrogen, phosphorus, and potassium. Fertilizers are simply plant nutrients applied to agricultural fields to supplement required elements found naturally in the soil.

QUESTION: 13

Combine is used for sowing of seeds. 

Solution:

Combine is machine used in harvesting crops. Combine harvest all crop easily. We don't have to work Mannualy for harvesting crops.
So, the statement that combine is used for sowing of seeds is false.
 

QUESTION: 14

The first agricultural task is the sowing of seeds. 

Solution:

False because first agricultural task is preparation of soil.

QUESTION: 15

Drip irrigation system is the economical method of irrigation. 

Solution:

Drip irrigation is water economical method because in this irrigation system water falls drop by drop on the position of roots of the plant, thereby reducing both the consumption and loss of water.

QUESTION: 16

Seed drill is used to remove grains from chaff.

Solution:

Seed drill is for drilling the seeds or actually sowing seeds not removing seeds.

Winowing is used for this process.

 

QUESTION: 17

Paddy and maize are the crops belong to kharif crops.

Solution:

Kharif crops, which are also known as monsoon crops, are the crops which are grown during the monsoon or rainy season (June to October). ... The main Kharif crops grown in India include paddy, maize, jowar, bajra, cotton, sugarcane, groundnut, pulses etc.

QUESTION: 18

Fertilizers are the chemical substances which are used to increase fertility of soil.

Solution:

Fertilizers enhance the natural fertility of the soil or replace the chemical elements taken from the soil by previous crops. Modern chemical fertilizers includes one or more of the three elements that are most important in plant nutrition:- nitrogen, phosphorus and potassium.

QUESTION: 19

Rahat is the device which is used to plough fields.

Solution:
QUESTION: 20

.…………….. is the Rice Bowl of Tamil Nadu

Solution:

The Thanjavur district is famously known as the "Granary of South India", since the rule of Chola dynasty. This district lies at the Kaveri delta region, the most fertile region in the Tamil Nadu state. The district is the main rice producing region in the state and therefore known as "Rice Bowl of Tamil Nadu".

Related tests