Test: Force And Pressure - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Force And Pressure - 3


Description
This mock test of Test: Force And Pressure - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Force And Pressure - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Force And Pressure - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Force And Pressure - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Force And Pressure - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following actions describe pushing force?

Solution:

Kicking is a pushing action while the others are pulling actions.

QUESTION: 2

Which of the following is NOT a force?

Solution:

Chemical energy is not a force.

QUESTION: 3

A force is applied on an object in the direction of its motion. What is the effect of force on the object?

Solution:

Since, the force is applied in the direction of motion of the object, the speed of the object will increase.

QUESTION: 4

If no force acts on a body at rest, then what effect can be observed?

Solution:

In the absence of a force, a body will remain at rest (static object) or move with uniform velocity.

QUESTION: 5

Which of the following examples describe the change of shape on applying force?

Solution:

We apply certain force to tear a paper. The shape of the paper changes after it is repeatedly torn into pieces.

QUESTION: 6

Which of the following effects is caused by frictional force?

Solution:

Frictional force between two surfaces tends to decrease the speed of a moving object.

QUESTION: 7

Which of the following is a non-contact force?

Solution:

The electrostatic force is a non-contact force.

QUESTION: 8

What causes the atmospheric pressure?

Solution:

Atmospheric pressure is caused by the weight of air molecules surrounding the earth.

QUESTION: 9

How does the pressure exerted by a liquid change?

Solution:

The pressure exerted by a liquid increases with depth.

As we go we deeper in a liquid the pressure of liquid increases. As the depth of liquid increases the weight of liquid column pushing down from above increases and hence the pressure also increases.

QUESTION: 10

What is thrust equal to?

Solution:

Thrust is the total force applied on a given area. It is given as the product of pressure and area.

QUESTION: 11

A When does a body float on water?

Solution:

The weight of a body is balanced by the upthrust of water. Hence, the net force acting on a body is zero and so this helps the body float.

QUESTION: 12

In which of the following cases the net force is NOT equal to zero?

Solution:

When a ball is falling freely from a height, the net force is not equal to zero.

QUESTION: 13

We use a straw (narrow pipe) to drink juice from a glass. What make this possible?

Solution:

When we suck air from pipe, atmospheric pressure pushes the liquid juice up to fill the vacuum and it comes up.

QUESTION: 14

Which of the following effects is NOT caused by the magnetic force between a magnet and a magnetic substance?

Solution:

A magnet attracts a magnetic material thereby making it move from rest. There may be a temporary change in the shape or size. But there is no change in the chemical composition.

QUESTION: 15

In cities, water from an overhead tank is supplied to houses using the principle of
(i) difference in pressure.
(ii) gravitational force.
(iii) decrease of friction m pipes.

Solution:

The water at a height flows down due to pressure and gravitational force.

QUESTION: 16

A deep sea diver's ears get hurt when he is inside the water. What is the cause for it?

Solution:

Water pressure increases with an increase in the depth of the sea which effects the diver's ears.

QUESTION: 17

What does a barometer measure?

Solution:

The barometer is used to measure atmospheric pressure of a place.

QUESTION: 18

Four forces are acting on a body. If the body does not change its position or shape/then what does it mean?

Solution:

For a body to be in equilibrium or at rest, the vector sum of all forces must be zero.

QUESTION: 19

Why do deep sea divers use a special suit for diving?

Solution:

The suit (known as scuba suit) is pressurized to counter balance the heavy pressure in deep sea.

QUESTION: 20

On what factors does the magnitude of non-contact force depend?

Solution:

The magnitude of non-contact force depends on the distance between two bodies, mass and chemical composition of the two bodies.

Similar Content

Related tests