Test: Light - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Light - 1


Description
This mock test of Test: Light - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Light - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Light - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Light - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Light - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Light is a form of

Solution:

Light is a form of energy that enable us to see the different things around us.

QUESTION: 2

Splitting of white rays of light into seven colours is called

Solution:

Splitting of white rays of light into seven colour when passes through a prism is called dispersion of light.

QUESTION: 3

___________ help us to see the objects.

Solution:

Light enable us to see the objects around us. Reflected light enters the eyes to form image on retina.

QUESTION: 4

In human eyes, image is formed on

Solution:

In human eyes, image is formed on retina. Retina forms the backward parts of eye ball having rods and cones to form image.

QUESTION: 5

Object that emit light is called

Solution:

The objects that emit light is called luminous object. Sun, stars, bulb, tube etc are example of luminous object.

QUESTION: 6

Which type of lens is present in our eyes?

Solution:

Human eye contain convex lens made up of crystalline protein which is elastic and flexible.

QUESTION: 7

Speed of light is fastest in

Solution:

Speed of light is fastest in air. Speed of light decreases with increase in density. Light travels slowest in diamond.

QUESTION: 8

Band of seven colours obtained on screen after dispersion is called

Solution:

The band of seven colours obtained on screen when white colour of light possesses through a prism on screen after dispersion is called spectrum.

QUESTION: 9

What is the name of object through which light can pass?

Solution:

The object through which light can pass easily is called transparent object. Glass, water and thin plastic sheets are transparent object.

QUESTION: 10

Convex lens focus a real, point sized image at focus, the object is placed         

Solution: Rainbow is an example for continuous spectrum. Explain. A rainbow is a natural spectrum appearing in the sky just after a rain shower. It is caused by dispersion of sunlight by tiny water droplets present in atmosphere.

Related tests