Test: Light - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Light - 2


Description
This mock test of Test: Light - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Light - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Light - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Light - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Light - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following travels faster?

Solution:

Speed of light in air is 3,00,000 km/s which is much faster than speed of sound, jet airplane and supersonic planes.

QUESTION: 2

Braille system is used by

Solution:

Braille system is used by blind people. It consists of dots which are touched by blind people to read the writing.

QUESTION: 3

_________ refers to collection of rays.

Solution:

Beam is collection of rays originating from a source of light.

QUESTION: 4

Light always travels in straight line. This property is called

Solution:

Light always travels in straight line. This property is called rectilinear propagation of light.

QUESTION: 5

What makes the object visible?

Solution:

Light makes the object visible. In absence of light we are not able to view the object present in our surrounding.

QUESTION: 6

Mirror reflection gives us

Solution:

Reflections are usually caused by shiny things, such as mirrors that show a reversed image of whatever is placed in front of them.

QUESTION: 7

Angle of incidence is always

Solution:

During reflection of light, angle of incidence is always equal to angle of reflection.

QUESTION: 8

From a source light travels as rays which are

Solution:

From a source light travels as rays which are parallel beam of light. Light always travel in straight line.

QUESTION: 9

Normal is

Solution:

Perpendicular at the point of incident of light to the surface is called normal. Normal is an imaginary line.

QUESTION: 10

In a plane mirror image formed is

Solution:

In plane mirror, image is formed is always virtual and erect and equal in height. It also shows lateral inversion.

QUESTION: 11

The mirror used as rear view mirror in vehicle is

Solution:

Convex mirror is used as rear view mirror in vehicle as convex mirror form virtual and erect image of smaller size to cover large view filed.

QUESTION: 12

A number of rays from different direction assemble at point are called

Solution:

When a number of rays from different direction assemble at one point are called as convergent rays.

QUESTION: 13

The angle of reflection is equal to the angle of incidence

Solution:

During reflection of light, the angle of reflection is always equal to angle of incidence.

QUESTION: 14

Light travels in which direction?

Solution:

Light travels in straight line. This kind of travelling of light is called as rectilinear propagation of light.

QUESTION: 15

Which of the following object will produce regular reflection?

Solution:

Regular reflection is produced by smooth and polished surface like mirror. The reflected rays of light are always parallel to each other in regular reflection.

QUESTION: 16

If you stand before a plane mirror, your left hand appears right. This phenomenon is

Solution:

In plane mirror, left sided object appear right sided. This phenomenon of changing side is called lateral inversion of light.

QUESTION: 17

Which of the following have reflecting surface?

Solution:

Mirrors have reflecting surface because one side of mirror is painted with silver bromide.

QUESTION: 18

__________ refers to collection of rays.

Solution:

Collection of rays originating from a source of light and moving parallel to each other is called beam of light.

QUESTION: 19

Which of the following substance change the direction of light?

Solution:

Mirror is a reflecting object that changes the direction of light falling on it. Lens, thin plastic sheet and water are transparent and allow light to pass through it.

QUESTION: 20

Which of the following statement is correct:

Solution:

Related tests