Test: Pollution Of Air And Water - 1


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Pollution Of Air And Water - 1


Description
This mock test of Test: Pollution Of Air And Water - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Pollution Of Air And Water - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pollution Of Air And Water - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Pollution Of Air And Water - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pollution Of Air And Water - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The process of waste treatment is called

Solution:

The process of waste treatment is called sewage treatment. During this process impurities are removed by filtration, sedimentation and chlorination.

QUESTION: 2

Which of the following is not a green house gas?

Solution:

A gas that contributes to the greenhouse effect by absorbing infrared radiation is known as greenhouse gas. Nitrogen is a part of atmospheric gases and it will not contribute to greenhouse effect.

QUESTION: 3

Percentage of nitrogen gas in air is

Solution:

Nitrogen gas is present in atmosphere in maximum amount that is about 78% followed by oxygen and carbon dioxide.

QUESTION: 4

Which of the following is not a way to conserve water?

Solution:

Reduce, reuse and recycle is the formula to conserve natural resource. Replace is not the way to conserve water.

QUESTION: 5

Which gas is produced on burning of fossil fuels?

Solution:

On burning of fossil fuel carbon dioxide gas is mainly produced. Some amount of sulphur dioxide and nitrogen oxide is also produced.

QUESTION: 6

A number of peoples are suffering from respiratory disease due to

Solution:

Polluted air contains a number of harmful gases as well as particulate matter floating in air. These gases and suspended particulate matter go to respiratory organs to cause disease.

QUESTION: 7

The water that is purified and fit for drinking is called

Solution:

The water that is purified and fit for drinking is called potable water. Portable water contains a small amount of useful salts.

QUESTION: 8

Finer hair inside the nose

Solution:

Fine hairs are present inside the nostril that filters the dust particles while inhaling the air. The mucus inside also prevent entry of dust particles.

QUESTION: 9

Incomplete combustion of fuel such as petrol and diesel gives

Solution:

Carbon monoxide is produced by the incomplete combustion of fuels like wood, coal, kerosene, petrol and diesel.

QUESTION: 10

We cannot survive a few minutes without

Solution:

Air(Oxygen) is crucial to sustaining life. Though it varies from person to person, on an average, 3 minutes is the maximum time where the person can stay alive without oxygen.

QUESTION: 11

The phenomenon of marble cancer is due to

Solution:

Marble cancer is the phenomenon of corrosion of buildings and monuments due to effect of acid rain.

QUESTION: 12

There is acute shortage of water due to

Solution:

The acute shortage of water is due to growing population and overuse of water. The sources of water remain same but population has grown many fold.

QUESTION: 13

Sea water is unfit for drinking because it contains

Solution:

Sea water is unfit for drinking because it contain large amount of dissolved salts. Sea water cannot be used for even washing the clothes as foam is not formed in such water.

QUESTION: 14

Water can be conserved by

Solution:

Water can be conserved by rain water harvesting. During this process, rain water is allowed to go inside the earth to increase water table.

QUESTION: 15

Last stage in treatment of sewage is

Solution:

Sewage treatment involves primary, secondary and tertiary treatment during which different kinds of impurities are removed. The last stage in treatment is chlorination in which microbes are killed by chlorine.

QUESTION: 16

Trees help in reducing the pollution of our environment. Lakhs of trees are planted by people in the month of July every year. The occasion is called

Solution:

Van Mahotsav is an annual tree planting festival in the month of July. During this festival thousand of trees are planted all over India.

QUESTION: 17

Water is the most common __________.

Solution:

Water is the most common solvent as it dissolves almost all kinds of solute. Water is also called as universal solvent.

QUESTION: 18

 Which of the following gases can result in the formation of acid rain?

Solution:

Oxides of sulphur i.e., sulphur dioxide and sulphur trioxide gases present in air combine with moisture and form acids, which come down along with rain water. This is called acid rain.              

QUESTION: 19

Gases and fine dust particle together make the

Solution:

Smoke is the combination of fine dust particles along with gases like carbon dioxide in air.

QUESTION: 20

Most of rivers in India are polluted due to

Solution:

In India, main reason for pollution of rivers is addition of untreated sewage directly into water bodies that contain a number of pollutant.

Related tests