Test: Reaching The Age Of Adolescence - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Reaching The Age Of Adolescence - 1


Description
This mock test of Test: Reaching The Age Of Adolescence - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Reaching The Age Of Adolescence - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reaching The Age Of Adolescence - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Reaching The Age Of Adolescence - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reaching The Age Of Adolescence - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The age at which boys and girls start producing gametes is called

Solution:

The age at which boys and girls start producing gametes is called puberty. A number of changes take place in body at puberty.

QUESTION: 2

The right meals for adolescents consist of

Solution:

The right meals for adolescents include chapatti, dal, Vegetable etc. The meal should provide carbohydrates, proteins and fats along with vitamins for proper growth and development.

QUESTION: 3

Which among the boys and girls puberty starts earlier?

Solution:

Puberty starts early in girls in comparison to boys of same age. In girls it start at the age of around 12-13 years.

QUESTION: 4

Deficiency of which hormone cause diabetes?

Solution:

Deficiency of insulin hormone cause diabetes. Insulin converts the excess sugar in blood into glycogen to lower the sugar level in blood.

QUESTION: 5

Which one is another terms for teenage is

Solution:

Adolescence is another term for teenage. The age between 12-19 years is called as teenage. During these period many physiological changes takes place in body.

QUESTION: 6

Adolescence begins around the age of

Solution:

 Adolescence begins around the age of 11 and lasts upto 18 or 19 years of age.
Researchers suggest adolescence undergo three primary developmental stages of adolescence and young adulthood --early adolescence( 10 -14 ), middle adolescence (15 - 17 ), and late adolescence/young adulthood (18 - 24).

QUESTION: 7

Glands without ducts

Solution:

The glands without ducts are called ductless gland. Endocrine glands are ductless gland as they deliver the hormone to target site through blood.

QUESTION: 8

Which gland release insulin hormone?

Solution:

Insulin hormone is released by pancreas. Insulin controls the sugar level in blood to avoid high blood pressure and heart disease.

QUESTION: 9

There are__ __ pairs of chromosome in human cell.        

Solution:

Humans have 23 pairs of chromosomes, 22 pairs of numbered chromosomes, called Autosomes and one pair of sex chromosomes.

QUESTION: 10

Which of the following is a female hormone?

Solution:

Oestrogen is one of the main female sex harmones. While both women and men produce oestrogen, it plays a bigger role in women's bodies. Oestrogen is produced by your harmonal system and moves through the bloodstream.

Related tests