Test: Some Natural Phenomena - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Some Natural Phenomena - 1


Description
This mock test of Test: Some Natural Phenomena - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Some Natural Phenomena - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Some Natural Phenomena - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Some Natural Phenomena - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Some Natural Phenomena - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The outermost layer of earth is called

Solution:

The outermost layer of earth is called crust . The middle layer is called mantle and innermost layer is called core.

QUESTION: 2

Which of the following is not a natural phenomenon?

Solution:

Earthquake, cyclone and lightning are natural phenomenon as it occurs naturally but cooking is a manmade process.

QUESTION: 3

The earth’s plate responsible for causing earthquakes is

Solution:

Sudden trembling or shaking of the earth due to disturbance deep down its top layer called as the crust.

QUESTION: 4

Lightening is _________ on huge scale.

Solution:

Lightening occurs when two oppositely charged clouds come in contact of other that cause electric spark on huge scale.

QUESTION: 5

Two charged objects are brought close to each other. Choose the most appropriate statement from the following options:

Solution:

If the charges are like charges they repel each other and if the charges are unlike charges they attract each other.

QUESTION: 6

Building can be protected from lightning by using

Solution:

Building can be protected from lightning by using lightning rod at the top of building. Lightening rod is placed at highest point of the building.

QUESTION: 7

Which of the following is not likely to cause Tsunami?

Solution:

Tsunami is caused due to disturbance deep down the sea. Lightning will not cause any disturbance for the sea whereas earthquakes, A major nuclear explosion undersea and Volcanic eruption can cause a disturbance in the sea.

QUESTION: 8

Electroscope is used to

Solution:

Electroscope is a device used to detect the presence of charge. It consists of two leaves like structure that expand when charged particle is charged.

QUESTION: 9

Like charges repel and unlike charge

Solution:

Like charges repel each other and unlike charge attract each other.

QUESTION: 10

The process of transferring a charge from a charged body to the earth is called

Solution:

The process of transferring a charge from a charged body to the earth is called Earthing.

Related tests