Test: Stars And The Solar System - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Stars And The Solar System - 3


Description
This mock test of Test: Stars And The Solar System - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Stars And The Solar System - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Stars And The Solar System - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Stars And The Solar System - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Stars And The Solar System - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following physical quantities has light year as its unit?

Solution:

One light year is the distance travelled by light in one year, i.e. 9.46×1012km.

QUESTION: 2

Identify the closest star to our solar system.

Solution:

The sun is a part of the solar system. Proxima Centauri is about 4.3 light years from the earth and nearest to the solar system.

QUESTION: 3

What are groups of stars which seem to form a pattern called?

Solution:

Constellation is a group of stars that appear to form some kind of pattern.

QUESTION: 4

What is the approximate height of a geostationary satellite?

Solution:

36, 000 km is the approximate height of a geostationary satellite from the earth.

QUESTION: 5

Which of the following is the first Indian satellite?

Solution:

India joined the space club on April 19, 1975 On June 19, 1979, Bhaskara 1, India's second satellite was put into orbit successfully.

QUESTION: 6

What kind of a planet is Jupiter?

Solution:

Jupiter is the largest planet and it is made up of gas.

QUESTION: 7

How do stars appear to move?

Solution:

Stars appear to move from east to west. This is because the earth rotates on its axis from west to east.

QUESTION: 8

To which of the following category does Orion belong?

Solution:

Orion is the name of a constellation which means the hunter.

QUESTION: 9

Which planet has "the great red spot"?

Solution:

The great red spot on Jupiter's surface is actually a huge storm.

QUESTION: 10

Where is a spy satellite deployed?

Solution:

A spy-satellite is an earth observation satellite (or) communication satellite deployed in a low-earth orbit, for military (or) intelligence applications.

QUESTION: 11

What is Ceres?

Solution:

Ceres is an asteroid that was first discovered and it is also the largest.

QUESTION: 12

Which of the following is the brightest non-star visible to the human eye?

Solution:

The moon is not a star. It is the only natural satellite visible to us on the earth.

QUESTION: 13

Which is the only moon in the solar system with active volcanoes?

Solution:

The only moon in the solar system with active volcanoes is lo.

QUESTION: 14

Which is the largest, natural satellite in the solar system?

Solution:

Ganymede, one of the many moons of Jupiter, is the largest satellite in our solar system.

QUESTION: 15

Which of the following planets can be seen with naked eyes?

Solution:

Mercury, Mars, Venus and Jupiter can be seen with the naked eye.

QUESTION: 16

In which orbits do satellites revolve?

Solution:

Natural satellites e.g., moon revolve around the earth in an elliptical orbit. Geostationary satellites revolve around the earth in circular orbits.

QUESTION: 17

Identify the biggest constellation.

Solution:

The largest of the 88 recognized constellations is Hydra. It is best seen from the southern hemisphere. The smallest constellation is Crux.

QUESTION: 18

Of which element is ozone made?

Solution:

Ozone is made up of oxygen.

QUESTION: 19

Who proved that the planets revolve around the sun in elliptical orbits?

Solution:

Johannes Kepler proved that the planets revolve around the sun in elliptical orbits. He also formulated the laws of planetary motion, which have been named after him.

QUESTION: 20

Between 1979 and 1999, which of these planets was the farthest from the sun?

Solution:

Between 1979 and 1999, the farthest planet from the sun was Neptune.

Related tests