Test: Stars And The Solar System - 4


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Stars And The Solar System - 4


Description
This mock test of Test: Stars And The Solar System - 4 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Stars And The Solar System - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Stars And The Solar System - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Stars And The Solar System - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Stars And The Solar System - 4 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The brightest planet is

Solution:

Venus can often be seen within a few hours after sunset or before sunrises as the brightest object in the sky. It looks like a very bright star. Venus is the brightest planet in the solar system.

QUESTION: 2

Nearest planet of the sun is:

Solution:
QUESTION: 3

One of the planets where life exists:

Solution:
QUESTION: 4

A planet which appears yellowish:

Solution:

Venus is entirely covered with a thick carbon dioxide atmosphere and sulphuric acid clouds which give it a light yellowish appearance.

QUESTION: 5

Farthest planet of the solar system is:

Solution:
QUESTION: 6

The first outside orbit of the earth planet is:

Solution:
QUESTION: 7

The largest planet is:

Solution:
QUESTION: 8

The gap between the orbit of Mars and Jupiter is called

Solution:
QUESTION: 9

Stars appear to move from

Solution:
QUESTION: 10

The tilting of the earth is responsible for

Solution:

The earth's axis of rotation is tilted about 23.5 degrees compared to the plane of the earth's orbit around the sun. The earth's tilt is responsible for the seasons we experience.

QUESTION: 11

The Uranus planet is extremely cold.

Solution: Uranus is the seventh planet in our solar system . it has a very large distance from sun and is extremely cold.
QUESTION: 12

There are nine planets in our solar system.

Solution:
QUESTION: 13

There are many stars which are hotter than the sun.

Solution:

The hottest stars have surface temperature of 50,000  Kelvin degrees. The sun surface is only ~5800 Kelvin degrees, which means that there are hotter stars than the sun.

QUESTION: 14

Jupiter is the smallest planet.

Solution:
QUESTION: 15

The stars emit their own light.

Solution:

Stars, including the Sun, emit light because deep down at the core of a star there are nuclear fusion reactions happening. These reactions produce an enormous amount of heat and light. Most objects in space, other than  stars, reflect light. For example, planets like Venus, Mars , Jupiter  and saturn  all reflect light.

QUESTION: 16

After the full moon day the visible part of moon decreases.

Solution:

The full moon phase occurs when the moon is on the opposite side of the earth from the sun, called opposition. A waning gibbous moon occurs when more than half of the lit portion of the moon can be seen and the shape decreases in size from one day to the next.

QUESTION: 17

Orion can be seen during summer in the late evening.

Solution:

We see constellations at different times of the year- spring, summer, fall, and winter. This occurs because the Earth is orbiting the sun. But in summer, we see the opposite ( we see Scorpius at night and Orion  is in the sky during the day) . This is why you cannot see orion or any one constellation all year long.

QUESTION: 18

There are nine planets in the solar system.

Solution:

There are 8 planets in the solar system:-  Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune. 
Pluto, a dwarf planet, was classified as one of the solar system planets. However, it now considered to be one of the largest known members of the Kuiper Belt - a collection of icy bodies on the outer fringes of the solar system.

QUESTION: 19

Mercury is earth’s nearest planet.

Solution:

Mercury is the closest planet to earth- in fact, its the closest planet to every other planet. Mercury is closer to earth almost 50 %  of the time, with the remainder split between Mars and Venus.
So, the given statement is correct.

QUESTION: 20

The mass of Jupiter is about 318 times that of our earth.

Solution:

Jupiter is the largest planet in the solar system. The largest planet in the solar system, the gas giant Jupiter approximately 318 times as massive as earth. If the mass of all of the other planets in the solar system were combined into one " Super planet", Jupiter would still be two and a half times as large.

Related tests