Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1


20 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1


Description
This mock test of Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following fibres are made from petroleum products?

Solution:

Synthetic fibers are made from petroleum polymers and are often less expensive than their natural plant and animal counterparts. These synthetics first appeared on the scene with artificial silk in 1894, and other fibers were developed throughout the 20th century, such as Rayon, Nylon, Acrylic and Polyester.

So, dacron, acrylon and acrylic are petroleum products.

QUESTION: 2

What is the saturated solid state?

Solution:

The process of change of solid substance into its liquid state is called melting or fusion. The constant temperature at which the solid becomes liquid upon absorption of heat at constant pressure is called the melting point of that solid at that pressure.

QUESTION: 3

Which one is artificial silk?

Solution:

Rayon is called as artificial silk. It is obtained from wood pulp containing cellulose. Chemical treatment of wood pulp forms rayon fibre which can be dyed in a variety of colours.

QUESTION: 4

When plastics are burnt they release:

Solution:

When plastic is burnt, they release toxic gases that includes, carbon dioxide, carbon monoxide, sulphur dioxide etc. They cause air pollution.

QUESTION: 5

Which of the following is incorrect regarding plastics:

Solution:

Plastics are non biodegradable, resistant to weather and durable. Plastic can be recycled too. It is used to make chairs, rope, bucket and a number of other utensils.

QUESTION: 6

_____ is blended with wool for making carpets.

Solution: Rayon is a regenerated fibre; i.e. the cellulose is broken down and then again reformed.
QUESTION: 7

_____ is blended with wool to give terrywool.

Solution:

Polyester is blended with wool to give terry wool. Terry wool is used to make winter dresses and other kinds of fabrics. It is durable and easy to wash.

QUESTION: 8

Why synthetic fibres are not fit for laboratory work?

Solution:

Synthetic clothes catch fire very easily.Fabric can melt and stick to the body of the person wearing it.

QUESTION: 9

The fibres obtained from animals are made up of:

Solution:

Protein, animal fibres are natural fibres that consist largely of particular proteins. Instances are silk, hair/ fur and feathers. The animal fibres used most commonly both in the manufacturing world  as well as by the hand spinners are wool from domestic sheep and silk.

QUESTION: 10

Raw materials for the synthetic fibres are derived from :

Solution:

Raw materials for the synthetic fibres are derived from petroleum products using a number of processes. Therefore, these fibres are called as synthetic fibres.

QUESTION: 11

What is PET?

Solution:

PET is  polyethylene terephthalate, a plastic resin and a form of polyester. Polyethylene terephthalate is a polymer that is formed by combining two monomers: modified ethylene glycol and purified terephthalic acid. The first PET bottle was recycled in 1977.

QUESTION: 12

Name NYLON was derived from:

Solution:

“nylon” came from “New York” and “London”, because two chemists thought up the word on an intercontinental flight from one of the cities to the other.

QUESTION: 13

Remoulding can be done of :

Solution:

Polyvinyl chloride (PVC) is a thermoplastic which can be remoulded by heating. It is used for making pipes and other materials which is flexible and durable.

QUESTION: 14

Unbreakable kitchenware is made from :

Solution:

Unbreakable kitchenware is made from melamine. Melamine is a thermosetting plastic is resistant to fire and can tolerate heat better than other plastics.

QUESTION: 15

Which of the following is a thermosetting plastic ?

Solution:

Melamine is a thermosetting plastic as it cannot be moulded by heating. Polyester, Nylon and PTFE are thermoplastic that can be change in shape by heating.

QUESTION: 16

Yarn is twisted to form :

Solution:

Yarn is twisted to form thread. Thread is a type of yarn intended for sewing by hand or machine. Yarn is a long continuous length of interlocked fibre.

QUESTION: 17

A man- made fibre obtained from natural source is :

Solution:

Rayon is a man-made fibre obtained from natural source. Rayon is obtained by chemical processing of pulp of wood containing cellulose.

QUESTION: 18

The first fully synthetic fibre is :

Solution:

The first fully synthetic fibre was nylon. It was prepared from coal, water and air. It is very strong, elastic and light, it is very easy to wash and used for making variety of things like socks, ropes, bags, curtains etc

QUESTION: 19

Woollen apparels can be made from :

Solution:

Wool and acrylic is used to make woollen apparels for winter season. Wool is a natural fibre obtained from goat, sheep or yak but acrylic is made fibre which is more durable and less expensive.

QUESTION: 20

Such plastic which gets deformed easily on heating is called:

Solution:

When we add hot water to a plastic bottle, it gets deformed. Such plastic which gets deformed easily on heating and can be bent easily are known as thermoplastics.