Test: Synthetic Fibres And Plastics - 2


10 Questions MCQ Test Science Class 8 | Test: Synthetic Fibres And Plastics - 2


Description
This mock test of Test: Synthetic Fibres And Plastics - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Synthetic Fibres And Plastics - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Synthetic Fibres And Plastics - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Synthetic Fibres And Plastics - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Synthetic Fibres And Plastics - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Fiber are :

Solution:

Fibres may be synthetic like nylon, natural like cotton and wool or artificial fibre like rayon. These fibres are used to obtain clothes and a number of household articles.

QUESTION: 2

In electrical field, PVC is used to make

Solution:

PVC is easily moulded , strong and light in weight . Therefore it is used in making pipes.

Economical, versatile polyvinyl chloride (PVC, or vinyl) is used in a variety of applications in the building and construction, health care, electronics, automobile and other sectors, in products ranging from piping and siding, blood bags and tubing, to wire and cable insulation, windshield system components and more.

QUESTION: 3

Which of the following set of features belong to thermoplastics ?

Solution:

Thermoplastics are soft and less brittle in nature. Thermoplastic gets deformed easily on heating and can be bent easily such as polythene and PVC.

QUESTION: 4

Fibre obtained by chemical treatment of wood pulp is called ___________.    

Solution:
QUESTION: 5

The oldest synthetic plastic is :

Solution:

Synthetic plastic may be thermoplastic or thermosetting. Bakelite is the oldest synthetic plastic which is poor conductor of heat and electricity. It is used to make electrical switches.

QUESTION: 6

Which of the following is used for making stockings and parachutes?

Solution:

Nylon is used for making parachutes and stockings. As nylon is strong, elastic and light in weight.

QUESTION: 7

Statement incorrect for synthetic fibres is/are:

Solution:

Synthetic fibres are long lasting, non-biodegradable but less expensive than natural fibres. They are prepared by a number of processes using raw materials of petroleum origin.

QUESTION: 8

First synthetic fibre formed from natural material is:

Solution:

First synthetic fibre formed from natural material is Rayon. It is prepared by chemical treatment of wood pulp that contains cellulose.

QUESTION: 9

First man-made fibre produced chemically is:

Solution:

Nylon is first man-made fibre produced chemically coal, water and air. Nylon fibre is strong, elastic and light. It is lustrous and easy to wash.

QUESTION: 10

The lightweight plastic material is :

Solution:

Polypropylene is the lightest plastic material which is used for packing and labelling. Laboratory equipment are also made from polypropylene.