Important Questions Test: Resources


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Important Questions Test: Resources


Description
This mock test of Important Questions Test: Resources for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Important Questions Test: Resources (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions Test: Resources quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Important Questions Test: Resources exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions Test: Resources extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following ubiquitous resources?

Solution: A ubiquitous resource is a natural resource that is available just about anywhere you live. Air, wind, water are all ubiquitous resources. Localised resources are natural resources only found in certain places.

QUESTION: 2

Improving the quality of human lives is an example of

Solution: Improving the quality of human life is an example of sustainable development. Sustainable development is one of the most popular development procedures for the present time.

QUESTION: 3

Natural resource are classified into various types based on: (select the incorrect one)

Solution: Natural resources are classified into various types based on three categories: Basis of origin - Biotic (obtained from living and organic material) and abiotic resources (non-living, non-organic material). Basis of recovery rate - renewable (air, water, sunlight) and non-renewable (fossil fuel) resources.

QUESTION: 4

Anything that can be used to satisfy human needs is a ______.

Solution: Anything that can be used to satisfy human needs is a resource or All the objects in the environment, which are useful to man and have a value, are called "Resources".

QUESTION: 5

A thing becomes a resource when it's _____ has been identified.

Solution: Things become resources when they have value. A resource gains its value by how it used or its utility.

QUESTION: 6

______ resources are found in a region but have not been utilised, which might be because of the lack of technology.

Solution: The 'resources' which are found in a 'region' but 'have not been utilised' are called “potential resources”. These resources can be used in the future.

QUESTION: 7

Tropical forests are an example of

Solution: Tropical forests are closed-canopy forests growing within 28 degrees north or south of the equator. They are very wet places, receiving more than 200 cm rainfall per year, either seasonally or throughout the year. Rainforest trees are quite different from trees of temperate forests.

QUESTION: 8

Non-renewable resources have unlimited stock.

Solution: Non-Renewable resources are resources whose existence is limited. After consumption, they can never be regenerated or "renewed". For example, coal or oil are nonrenewable resources because we can never use them again and their amount on the Earth is limited.

QUESTION: 9

The uranium found in Ladakh is an example of potential resources.

Solution: Potential resources are resources whose quantity is not known and are not used in the present.e.g. uranium in Ladakh. They are remaining unused even in the deposits which are found in the region of Ladakh. This resource is known as the potential resource.

QUESTION: 10

Which one of the following is a principle of Sustainable Development?

Solution: a) The development that meets the present’s needs without compromising future generations’ ability to meet their own needs.

b) To conserve natural resources and develop alternate sources of power while reducing pollution and harm to the environment.

QUESTION: 11

How can we conserve resources?

Solution: The golden rule of conservation is - the three R's – Reduce, Reuse and Recycle. Reduce consumption and wastage of resources. The second step involves reusing resources instead of throwing them away after one use. Recycling reduces pollution and wastage of energy and raw materials.

QUESTION: 12

Sustainable Development is

Solution: Sustainable development is a development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

QUESTION: 13

Name the term that can collectively refer to all living and nonliving things surrounding an organism.

Solution: In other words, everything that surrounds or affects an organism during its lifetime is collectively known as its environment. It is the source of oxygen, food, habitat, energy, water, and other organisms’ needs. It comprises living (biotic) as well as non-living (abiotic) components.

QUESTION: 14

The number of resources available for use are called

Solution: The amount of resources available for use is called stock or status resource.

QUESTION: 15

Coal is an example of

Solution: Non-renewable energy resources include coal, natural gas, oil, and nuclear energy. Once these resources are used up, they cannot be replaced, which is a significant problem for humanity as we are currently dependent on them to supply most of our energy needs.

QUESTION: 16

Resources used carefully and giving them time to get renewed is called

Solution: Conservation is the careful maintenance and upkeep of a natural resource to prevent it from disappearing. A natural resource is the physical supply of something in nature, such as soil, water, air, plants, animals, and energy.

QUESTION: 17

Nitrogen fixation can be done by

Solution: Several bacteria like Rhizobium and blue-green algae take up free atmospheric nitrogen and convert it into ammonia that combines with organic acids to form amino acids. This process is called biological nitrogen fixation. During lightning, the high temperatures and pressures created in the air convert nitrogen into oxides of nitrogen. These oxides dissolve in water to give nitric and nitrous acids and fall on land along with rain. These are then utilised by different life- forms. The chemical fertiliser factories produce ammonia by combining hydrogen and atmospheric nitrogen under high pressure and temperature. This process is called industrial nitrogen fixation.

QUESTION: 18

Resources are generally classified into:

Solution: Resources are generally classified into natural, human-made, and human. Resources that are drawn from Nature and used without much modification are called natural resources.

QUESTION: 19

Some of the principles of Sustainable Development are: (select the incorrect one)

Solution: The fundamental principles of sustainable development are :
  • Ecosystem Conservation

  • Sustainable development of society

  • Biodiversity conservation

  • Population control

  • Human resources conservation

  • Cultural heritage conservation

  • Increasing people's participation

QUESTION: 20

We enjoy the beauty of the mountains, waterfalls, sea, landscapes. Thus, they are resources that have _____ value.

Solution: Aesthetic Value: We enjoy the beauty of the mountains, waterfalls, sea, landscapes. Thus, they are resources that have "Aesthetic Value". (c) Legal Value: Resources like, Air, Water, Land, etc. Are an essential part of life. Thus, it becomes our responsibility to protect them from pollution.