Test: Mineral & Power Resources (Hard)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: Mineral & Power Resources (Hard)


Description
This mock test of Test: Mineral & Power Resources (Hard) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Mineral & Power Resources (Hard) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral & Power Resources (Hard) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Mineral & Power Resources (Hard) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral & Power Resources (Hard) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the 1970s there was interest in developing wind power because of _____________.

Solution: The oil shortages of the 1970s changed the United States’ energy environment and the world. The oil shortages created an interest in developing ways to use alternative energy sources, such as wind energy, to generate electricity.

QUESTION: 2

__________is the extraction of valuable minerals or other geological materials from the earth.

Solution: Mining is the extraction of valuable minerals or other geological materials from the earth, usually from an orebody, lode, vein, seam, reef, or placer deposits.

QUESTION: 3

What is meant by conventional energy resources?

Solution: The energy sources that cannot be compensated once used are termed conventional energy sources.

QUESTION: 4

Energy produced by the breakdown of organic matter in the absence of oxygen is called

Solution: Energy produced by the breakdown of organic matter in the absence of oxygen is called biogas. It is used as a gaseous fuel. Methane is present in large quantity in Biogas. The gas primarily contains methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of hydrogen sulfide (H2S), moisture, and siloxanes.

QUESTION: 5

The plants which use cattle dung are called________.

Solution: Gobar Gas plant: Organic input materials such as foodstuff remnants, fats, or sludge can be fed into the biogas plant, the microorganisms decompose the substrate under exclusion of light and oxygen.

The final product of this fermentation process is biogas with methane as the main ingredient. But aggressive hydrogen sulphide is also contained in the biogas. The residues can be utilised as high-quality fertilisers. The biogas generated is stored in the tank’s roof, and from there it is burned in the combined heat and power plant (CHP) to generate electricity and heat. The heat generated can be utilised to heat buildings or to dry wood or harvest products.

QUESTION: 6

The potential of non-conventional energy in India is estimated to be about ______________.

Solution: The increasing use of fossil fuels leads to its shortage and increased environmental damage, therefore, there is a pressing need to use renewable energy sources like solar energy, wind, tide, biomass, and life from waste material. These are called non-conventional energy sources. India has a vast potential of non-conventional energy sources which is around 95,000 MW.

QUESTION: 7

_____ is an example of a non-metallic mineral.

Solution: As the name suggests, non-metallic minerals are the minerals that do not contain metals, e.g. limestone, mica, coal, gypsum, dolomite, phosphate, salt, manganese, granite, etc.

QUESTION: 8

Why has quarrying become a significant environmental concern?

Solution: Quarrying can become a significant environmental concern because it may destroy the humus of soil required for plants’ growth. It produces a lot of noise pollution due to explosives’ use to break the enormous chunks of rocks.

QUESTION: 9

The process of taking out minerals from rocks buried under the surface of the earth is named as

Solution: The process of taking out minerals from rocks buried under the earth's surface is called mining. Minerals that lie at shallow depths are removed by removing the surface layer; this is known as open-cast mining. Deep bores, called shafts, have to be made to reach mineral deposits that lie at great depths.

QUESTION: 10

Gold is an example of minerals.

Solution: Non-ferrous minerals are those which do not have iron content in them. For example, copper, bauxite, lead, zinc, and gold.

QUESTION: 11

Which continent is the largest producer of iron?

Solution: The biggest country in Europe produced more than 96 million tonnes of usable iron ore in 2018, out of which the iron content was estimated to be 56.7 million tonnes. Production increased the following year to 99 million tonnes, with the corresponding iron content touching 59 million tonnes.

QUESTION: 12

Which one of the following countries in Europe has the largest deposits of iron?

Solution: The biggest country in Europe produced more than 96 million tonnes of usable iron ore in 2018, out of which the iron content was estimated to be 56.7 million tonnes.

QUESTION: 13

Which is one of the deepest gold mines of the world?

Solution: The Kolar Goldfields are about 100 kilometres from Bangalore. Operated by the Bharat Gold Mines Limited (BGML), a public sector undertaking, the KGF was the world's second deepest gold mine at a depth of 3,000 metres.

QUESTION: 14

Petroleum is referred to as ‘black gold’ because

Solution: Petroleum is referred to as Black Gold. When the petroleum is drilled from the ground in the liquid form, it is referred to as crude oil. This name black gold itself is an indication that it is very vital to humans. Because of its oil and worth, people refer to its gold.

QUESTION: 15

Where do we find natural gas resources in India?

Solution: The largest reserves are found in the Western Offshore (Mumbai High, Krishna-Godavari Basin) (40%), and Assam (27%). The estimated reserves of natural gas in India as of 31 March 2018 was 1,339.57 billion cubic meters (BCM), increasing by 3.87% from the previous year.

QUESTION: 16

Energy obtained from the earth is known as:

Solution: Geothermal energy is the thermal energy generated and stored in the Earth.

QUESTION: 17

______ produces more than half of the world’s tin.

Solution: Asia produces more than half of the world's tin. China, Malaysia and Indonesia are among the leading producers of tin in the world.

QUESTION: 18

To reach mineral deposits at great depths, deep bores have to be made. This process is called _____

Solution: Shaft Mining: When deep bores (called shafts) are made to reach the mineral deposits at great depth, the process is called shaft mining.

QUESTION: 19

Minerals found in ______ are not accessible.

Solution: Scientific expeditions have found valuable minerals in some of these Antarctic areas, including antimony, chromium, copper, gold, lead, molybdenum, tin, uranium, and zinc—none approach a grade or size warranting economic interest. Also, noneconomic are the enormous deposits of coal and sedimentary iron.

QUESTION: 20

The South American country which boasts of mineral oil is

Solution: The sovereign state of Venezuela in South America has long been associated with oil discovered there in the early 20th century. The country quickly became one of the world's leading exporters of oil.

Similar Content

Related tests