Test: Resources (Medium)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: Resources (Medium)


Description
This mock test of Test: Resources (Medium) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Resources (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Resources (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Resources (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Resources (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Resources can be conserved by

Solution: Conservation of resources is nothing but using resources optimally to prevent its exhaustion entirely from the universe. It can be achieved by stopping the misuse of resources. Resources can also be conserved by human population control, reducing pollution.

QUESTION: 2

An example of renewable resource is___________.

Solution: Based on the availability, resources are classified as renewable and non-renewable.

(i) Renewable resources: These are the sources that can be replenished over some time. Examples: forest wood because wood can be grown by reforestation.

(ii) Non-renewable: These sources cannot be renewed and available in limited quantities. Examples include coal, nuclear, oil, and natural gas. As solar energy is continuously available, it falls under renewable sources of energy.

QUESTION: 3

Which of the following is the source used for the collection of rainwater?

Solution: Drip irrigation is a technique of watering plants by using narrow tubing that delivers water directly at the base of the plant, whereas the collection of rainwater in the barrel and rain catchment system is a method of rainwater collection.

QUESTION: 4

Which of the following resources is non-renewable but can be recycled?

Solution: Iron is a non-renewable resource that can be recycled. For example, iron chairs, tables, etc. can be recycled after their end utility. But coal and wood, once used, are reduced to ash and smoke, which cannot be recycled further for any use. Water is a renewable resource.

QUESTION: 5

Human beings, flora and fauna, fisheries, and livestock are_____________.

Solution: The living components of an ecosystem are known as biotic resources. These include human beings, flora, and fauna, fisheries, and livestock. Flora means the plants and fauna mean the animals of the particular area. The ecosystem components interact with each other and are interdependent on each other for their need for survival. Human activities like deforestation and pollution are a significant threat to biotic resources.

QUESTION: 6

Of the entire water resources of the world, what is the percentage of freshwater?

Solution: Only about three per cent of Earth's water is freshwater. Of that, only about 1.2 per cent can be used as drinking water; the rest is locked up in glaciers, ice caps, and permafrost, or buried deep in the ground. Most of our drinking water comes from rivers and streams.

QUESTION: 7

Which of the following kinds of soils are brought about by the depositional activity of winds?

Solution: A soil formed under broad-leaved forests in humid subtropical regions, chiefly on parent material from clayey shales. It has an acid reaction and low humus content, and the presence of ferric hydroxide causes its yellow colour. The total thickness of the soil horizons is 30-70 cm.

QUESTION: 8

Natural resources are the resources?

Solution: Natural resources are the resources that exist without the action of humankind. This includes all valued characteristics such as magnetic, gravitational, electrical properties and forces, etc.

QUESTION: 9

The given diagram can be related to which of the following practices?

Solution: A rainwater harvesting system, also called a rainwater collection system or rainwater catchment system, a technology that collects and stores rainwater for human use. Rainwater harvesting systems range from simple rain barrels to more elaborate structures with pumps, tanks, and purification systems.

QUESTION: 10

An example of a biotic resource is_________.

Solution: A type of natural resources derived from the biosphere as against abiotic resource from non-living things. Examples of biotic resources are forests, animals, birds, fish, and marine organisms. Mineral fuels are often considered biotic resources since they're derived from or products formed from decayed organic matter.

QUESTION: 11

Biofuels are the fuels which are obtained from plants. Which of the following statements is incorrect regarding this?

Solution: Jatropha seeds are used to make bio-diesel. The cultivation of Jatropha is uncomplicated. The plant can grow in wasteland sand almost on any terrain, even on gravelly, sandy, and saline soils. It can thrive in poor and stony soils and does not require much irrigation. Complete germination is achieved within 9 days.

QUESTION: 12

Which of the following is a product of pastoral resources?

Solution: Pastoralism is a branch of agriculture that deals with raising livestock. Pastoralism is a part of animal husbandry which often deals with moving the herd in search of pastures. Resources obtained from such livestock are called pastoral resources. As the wool, meat, and milk is obtained from livestock; it falls under religious resources.

QUESTION: 13

Which one of the following is not in favour of the conservation of nature?

Solution: Polypack bags are made of plastic that can be recycled. Instead of throwing them, it’s better to recycle them.

QUESTION: 14

On the basis of exhaustibility,resources can be classified into_________.

Solution: Based on the exhaustibility, resources are classified as renewable and non-renewable.

(i) Renewable resources: These are the sources that can be replenished over some time. Example: solar energy.

(ii) Non-renewable: These sources cannot be renewed and available in limited quantities. Example: coal.

QUESTION: 15

Which one of the following is a non-renewable resource?

Solution: Non-renewable energy resources include coal, natural gas, oil, and nuclear power. Once these resources are used up, they cannot be replaced, which is a significant problem for humanity as we are currently dependent on them to supply most of our energy needs.

QUESTION: 16

Resources are distributed unequally over the earth because of

Solution: The distribution of natural resources depends upon several physical factors like terrain, climate, and altitude. The distribution of resources is unequal because these factors differ so much over the earth.

QUESTION: 17

Resources drawn from nature and used without much modification are called

Solution: Resources that are drawn from Nature and used without much modification are called natural resources. The air we breathe, the water in our rivers and lakes, the soils, minerals are all-natural resources. Natural resources can be broadly categorised into renewable and non-renewable resources.

QUESTION: 18

The basis of classification of resources are

Solution: Resources can be classified in the following ways–

(a) based on origin – biotic and abiotic

(b) based on exhaustibility – renewable and non-renewable

(c) based on ownership – individual, community, national and international

(d) based on the status of development – potential developed stock, and reserves.

QUESTION: 19

The resources whose quantities are known, named as

Solution: Actual resources have been surveyed, their quantity and quality determined, and are being used in present times. For example, petroleum and natural gas are actively being obtained from the Mumbai High Fields.

QUESTION: 20

Give an example of biotic resources.

Solution: Biotic factors include the living components of an ecosystem. These factors depend on abiotic factors for survival and reproduction. Biotic components originate from the biosphere. Biotic resources comprise all residing organisms from animals and humans.

Similar Content

Related tests