Test: The Company Establishes Power - 2


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: The Company Establishes Power - 2


Description
This mock test of Test: The Company Establishes Power - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Company Establishes Power - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Company Establishes Power - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Company Establishes Power - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Company Establishes Power - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which foreign power, from the given list was the last European power to enter India?

Solution:

The French were the last of the European powers to enter the eastern trade. The French East India Company was established in 1664. In 1668 the first French factory was established in Surat. The French established their second factory at Masulipatnam in 1669. The French obtained Pondicherry in 1673 and they built Chandranagore in 1690-92. There was rivalry between the French and the British and the Dutch for major share in the eastern trade.

QUESTION: 2

What do you call a business enterprise that makes profit primarily through trade, buying goods cheap and selling them at higher process?

Solution:

Traditionally speaking, mercantilism is a national economic policy that is intended to maximise the trade of a nation and to maximise the accumulation of gold and silver.

QUESTION: 3

In which year was the Dutch East India Company formed?

Solution:

The Dutch East India Company or the Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), a chartered company that carried out colonial trade operations in Asia for two centuries, was founded on 20 March 1602.

QUESTION: 4

When was the French East India Company established?

Solution:

The last European people to arrive in India were the French. The French East India Company was formed in 1664 AD during the reign of King Louis XIV to trade with India. In 1668 AD the French established their first factory at Surat and in 1669 AD established another French factory at Masaulipatam.

QUESTION: 5

Identify this place marked in red circle: 
This place is in the state of Gujarat 
The first French factory came up here in 1668 

Solution:

The French East India Company was formed in 1664 AD during the reign of King Louis XIV to trade with India. In 1668 AD the French established their first factory at Surat.

QUESTION: 6

From the image given below, name the English diplomat who visited the court of Mughal emperor Jahangir, who granted many concessions to the British? 

Solution:

Sir Thomas Roe was an English diplomat of the Elizabethan and Jacobean periods. Roe's voyages ranged from Central America to India; as ambassador, he represented England in the Mughal Empire, the Ottoman Empire, and the Holy Roman Empire. He sat in the House of Commons at various times between 1614 and 1644.

QUESTION: 7

Which place/city was given to the British by a local ruler in 1639, which was later fortified as Fort St George.?

Solution:

However, it is widely recorded that while the official centre of the present settlement was designated Fort St. George, the British applied the name Madras to a new large city which had grown up around the Fort including the "White Town" consisting principally of British settlers.

QUESTION: 8

Name the place the British King Charles-II received as a dowry by marrying the Portuguese princess, which later became an important trading centre.

Solution:

In May 1662, King Charles II of England married Catherine of Braganza, whose family offered a large dowry (a gift made by the father of the bride to the groom). Part of this gift was the Portuguese territory of Bombay. However, Charles II did not want the trouble of ruling these islands and in 1668 persuaded the East India Company to rent them for just 10 pounds of gold a year.

QUESTION: 9

Where in India did the British establish a fortified factory called Fort William?

Solution:

Fort William, citadel of Calcutta (now Kolkata), named for King William III of England. The British East India Company’s main Bengal trading station was moved from Hooghly (now Hugli) to Calcutta in 1690 after a war with the Mughals. Between 1696 and 1702 a fort was built in Calcutta, with the nawab (ruler) of Bengal’s permission.

In 1700 Calcutta became a separate presidency (administrative unit) accountable to London; until 1774 its governors, and thereafter until 1834 its governors-general, were given the added title “of Fort William in Bengal.” In 1756 the fort was taken by Sirāj al-Dawlah, nawab of Bengal. After the recovery of Calcutta (1757), this fort was demolished and a new one constructed farther south, with an unobstructed field of fire. The latter fort, completed in 1773, still stands.

QUESTION: 10

Three presidencies were established by the British with a Governor General for each. Choose the three presidencies from the given list of options?

Solution:

In India, three presidencies were established at Bombay, Madras and Kolkata under a President called Governor General and his Council or Governor in-council. All the powers were lodged into the Governor-in-Council and nothing could be transacted without the majority of the votes in the council.

QUESTION: 11

Where was the headquarters of the French East India Company?

Solution:

In 1674, the François Martin of French East India Company established a trading center at Pondicherry, which eventually became the chief French settlement in India. The Dutch captured Pondicherry in 1693 but returned it to France later. The French acquired Mahe in the 1720s, Yanam in 1731, and Karaikal in 1738.

QUESTION: 12

The Europeans found a big market in Europe for Cotton and _____

Solution:
QUESTION: 13

Which were the important spices that were in great demand in the European market?

Solution:

The spice trade refers to the trade between historical civilizations in Asia, Northeast Africa and Europe. Spices such as cinnamon, cassia, cardamom, ginger, pepper, and turmeric were known and used in antiquity for commerce in the Eastern World.

QUESTION: 14

Which place became a strong British stronghold replacing Surat as the centre of East India Company's activities?

Solution:

Under the Mughal patronage, the British gradually ousted the Portuguese trading venture of Estado da India, which had a massive control of trading in India. This was followed by the setting up of the first factory in Surat by the British, which was then followed by the acquisition of Madras in 1639, Bombay in 1668, and Calcutta in 1690. It is interesting to note that the settlement of Bombay was gained as dowry to Charles II from his bride who received it from the Portuguese crown in 1661 and was handed over to the East India Company. In 1687, Bombay became the headquarters of the west coast, shifting from Surat.

Setting up numerous posts along the eastern and western coast, the most important trading ports were established around Calcutta, Bombay, and Madras.

QUESTION: 15

While studying about the British Conquests in India, Ram read in a book, THE RULE OF COUNTRY A BY ANOTHER COUNTRY B FOR A VERY LONG PERIOD. From the given list of options, choose the one that is being referred to

Solution:

Colonialism occurs when a country or a nation takes control of other lands, regions, or territories outside of its borders (boundaries of the country) by turning those other lands, regions, or territories into a colony.

QUESTION: 16

On the banks of this river shown in the picture, the first English factory was set up in 1651 Identify this river. 

Solution:

East India Company Starts Its trade In Bengal. In the year 1651, the first English factory was set up on the banks of river Hugli. The then Mughal king, Aurangzeb, issued a farman granting the company the right to trade duty-free.

QUESTION: 17

A Farman is best described as an order from a King. Aurangzeb issued a Farman to Robert Clive granting the East India Company

Solution:

Duty-free refers to the act of being able to purchase an item in particular circumstances without paying import, sales, value-added or other taxes. Duty-freestores are an enticing perk of international travel.

QUESTION: 18

 

The picture below shows the Nawab of Bengal who protested against the policy of duty free trade by the British, Name this personality. 

Solution:

Murshid Quli Khan, also known as Mohammad Hadi, was the first Nawab of Bengal, serving from 1717 to 1727. Born a Hindu in the Deccan Plateau in c. 1670, Quli Khan was bought by Mughal noble Haji Shafi.

QUESTION: 19

Who is this British officer who tried to establish supremacy of East India Company in Bengal? 

Solution:

Major-General Robert Clive, also known as Clive of India, Commander-in-Chief of British India, was a British officer and privateer who established the military and political supremacy of the East India Company in Bengal.

QUESTION: 20

When was the battle of Plassey fought between the Nawab of Bengal and British?

Solution:

23 June 1757 . The battle was between Siraj ud-Daulah, the last independent Nawab of Bengal, and the British East India Company. Robert Clive bribed Mir Jafar defeated the Nawab at Plassey in 1757 and captured Calcutta.