Find the ratio of speed of a cycle 15 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour.
Speed of cycle = 15 km per hour
Speed of scooter = 30 km per hour
Rohan bought a second hand refrigerator for Rs 2,500, then spent Rs 500 on its repairs and sold it for Rs 3,300. Find his loss or gain per cent.
Cost of refrigerator = Rs 2500
Money spent on repairs = Rs 500
Total CP of refrigerator = Rs 2500 + 500 = Rs 3000
SP of refrigerator = Rs 3300
Since SP > CP, so profit ocurrs.
Now, profit = SP − CP = 3300 − 3000 = Rs 300
A picnic is being planned in a school for Class VII. Girls are 60% of the total number of students and are 18 in number. Find the ratio of the number of girls to the number of boys in the class.
Girls are 60% of the total number of students and are 18 in number.
Let say total students = T
Girls = (60/100)T
=> 18 = 3T/5
=> T = 30
Boys = 30 - 18 = 12
Ratio of Girls to boys = 18 : 12
=> 3 : 2
During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at Rs 1450 and two shirts marked at Rs 850 each?
Calculate compound interest on Rs 10,800 for 3 years at 12.5% per annum compounded annually.
P = Rs. 10800
R = 12.5%
t = 3 years
A sum of money, at compound interest, yields Rs. 200 and Rs. 220 at the end of first and second years respectively. What is the rate percent?
Difference between interests = Rs.220 - Rs. 200 = Rs. 20
⇒ Rs. 20 is the S.I on Rs. 200 for 1 Year.
Hence, the rate of interest is 10%.
The population of a city was 20,000 in the year 1997. It increased at the rate of 5% p.a. Find the population at the end of the year 2000.
P = 20,000, R = 5%, T = 3 year
A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs 10 each. However 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs 12 each. Find the gain or loss %.
________ means comparing two quantities.
A ratio is a relationship between two numbers indicating how many times the first number contains the second.
Example: If a bowl of fruit contains eight oranges and six lemons, then the ratio of oranges to lemons = 8:6 = 4:3
The price of a scooter was Rs 34,000 last year. It has increased by 20% this year. What is the price now?
Thus, Present price is Rs 40,800.