Test: Playing With Numbers- 3


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 8 | Test: Playing With Numbers- 3


Description
This mock test of Test: Playing With Numbers- 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Playing With Numbers- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Playing With Numbers- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Playing With Numbers- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Playing With Numbers- 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

By which of these numbers is the number 3116365 divisible?

Solution:

The last digit is 5, the number is divisible by 5.
Since 311636−10=311626÷7=44568,  the number is divisible by 7 also.   

QUESTION: 2

Which of the following statements is false?

Solution:

A number divisible by 3 and 4 is divisible by 12.  

QUESTION: 3

What value should be given to * so that the number 653∗47 is divisible by 11?

Solution:

Adding the digits at odd places of the given number 653∗ 47,we get 13. Now if the number is divisible by 11, the sum of digits at even places should also be 13, so that 13−13=0 is divisible by 11. We have 7+∗+5=13.

∴ ∗=13−12=1 is the required value.

QUESTION: 4

Which is the least number of 4 digits that is exactly divisible by 13?

Solution:

1001 is divisible by 13, as 1001=13×77.

QUESTION: 5

When is a number always divisible by 90?

Solution:
QUESTION: 6

By which of the following numbers is 477 not divisible?

Solution:
QUESTION: 7

If a number is divisible by 9, it is also divisible by which number?

Solution:
QUESTION: 8

Which number is divisible by 6?

Solution:
QUESTION: 9

32 + m is a prime number. What is the least value of 'm'?

Solution:

The prime number after 32 is 37 which is got by adding 5 to 32.

QUESTION: 10

Which of the following is not prime?

Solution:

153=3×51. So, 153 is not prime.

QUESTION: 11

Which of the given numbers is composite?

Solution:

147=7×21 is a composite number.

QUESTION: 12

A prime number is greater than 30 and lesser than 60. What is the greatest possible such number?

Solution:

The prime numbers between 30 and 60 are 31, 37, 41, 43, 47, 53 and 59. The greatest of these is 59.

QUESTION: 13

Which of the following statements is true?

Solution:

The statement in option (D) is true according to the test of divisibility by 8.

QUESTION: 14

N is a 5-digit number divisible by 5. If N is bigger than 10000 and smaller than 10010, what is the value of N?

Solution:

According to the problem, a five-digit number between 10000 and 10010 divisible by 5 is 10005.

QUESTION: 15

Identify the multiple of 8.

Solution:

672÷8=84  

∴  505672 is a multiple of 8.

QUESTION: 16

Which of the following is divisible by 12?

Solution:
QUESTION: 17

X is the least composite number between 85 and 100. What is the value of X?

Solution:
QUESTION: 18

Z is a three digit even number less than 200, and more than 190 that is divisible by 7. Find Z.

Solution:
QUESTION: 19

Identify the even prime number.

Solution:
QUESTION: 20

How many prime numbers are there between 100 and 200?

Solution:

The prime numbers between 100 and 200 are 101, 103, 107, 109, 113, 127, 131, 137, 139, 149, 151, 157, 163, 167, 173, 179, 181, 191, 193, 197 and 199 which are 21 in number.

Related tests