Test: Squares And Square Roots- 1


10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 8 | Test: Squares And Square Roots- 1


Description
Attempt Test: Squares And Square Roots- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Quant preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics (Maths) Class 8 for Quant Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following is a perfect square number?

Solution: The answer is 1681 because it is the only number which has it's last digit as a number which a perfect square can have . 9×9=81 the last digit is 1.
QUESTION: 2

Which of the following would end with digit 1?

Solution: Option B is correct because the unit digit of 161 is 1 and if unit digit of any digit ends with 1 the its square will also end with 1.
QUESTION: 3

Without adding, find the sum. 1 + 3 + 5 + 7 + 9

Solution:
Here, we have to find the sum of first five odd natural numbers.
Therefore, 1 + 3 + 5 + 7 + 9 = (5)2 = 25
QUESTION: 4

Find the smallest whole number by which 1008 should be multiplied to get a perfect square number .

Solution:

The smallest whole number is 7, by which 1008 should be multiplied so as to get a perfect square.

Now 1008×7= 7056

=2×2×2×2×3×3×7×7

So, the square root will be =2×2×3×7 = 84

QUESTION: 5

When a square number ends in _______, the number whose square it is, will have either 4 or 6 in unit’s place.

Solution: Answer is 6 because the last digit of the square of 4 is 6 and 4 is also 6.
QUESTION: 6

 Sum of squares of two numbers is 145. If square root of one number is 3, find the other number.

Solution:

QUESTION: 7

Find the perfect square numbers between 30 and 40.

Solution:
Since, 1 x 1 = 1
         2 x 2 = 4
         3 x 3 = 9
         4 x 4 = 16
         5 x 5 = 25
         6 x 6 = 36
         7 x 7 = 49

Thus, 36 is a perfact square number between 30 and 40.
QUESTION: 8

All square numbers end with __________ at unit’s place.

Solution:

The numbers ending with 0 gives 0,numbers ending with 1,9 gives 1, numbers ending with 2,8 gives 4, numbers ending with 3,7 gives 9, numbers ending with 5 gives 5 and numbers ending with 4,6 gives 6. Hence we get only 0,1,4,5,6,9 at the unit's place.

QUESTION: 9

Without doing any calculation, find the numbers which are surely perfect squares.

Solution:
QUESTION: 10

How many numbers lie between square of 12 and 13

Solution:

122 = 12*12 = 144

132 = 13*13 = 169

Now numbers are between144 and 169 are:

145, 146, 147,.............168

Total number = 24

So total numbers lies between 144 and 169 is 24

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests