Olympiad Test: Heat


20 Questions MCQ Test Science Class 7 | Olympiad Test: Heat


Description
Attempt Olympiad Test: Heat | 20 questions in 20 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Science Class 7 for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Method of heat transfer in steel rod is

Solution:

Heat transfer in steel rod is by the process of conduction because in metal heat transfer occurs by conduction.

QUESTION: 2

Temperature changes with change in

Solution:

With increase in heat energy the particles of matters start vibrating faster that increase the temperature of the body.

QUESTION: 3

Which of the following is a insulator

Solution:

those substances that do not conduct heat are called insulator. Copper, aluminium and graphite is conductor but air is insulator.

QUESTION: 4

Normal body temperature is

Solution:

Normal body temperature is about 370C which may vary with person to person.

QUESTION: 5

A wooden spoon is dipped in cup of ice-cream, its other end

Solution:

Wooden spoon is poor conductor of heat so; a wooden spoon dipped in cup of ice-cream does not become cold.

QUESTION: 6

The bottom of stainless steel pan have copper because

Solution:

The bottom of stainless steel pan has copper as copper is better conductor of heat to cook the food faster.

QUESTION: 7

Heat is a form

Solution:

Heat is a form of energy that gives feeling of hotness or coldness.

QUESTION: 8

Which of the following is the best conductor of heat?

Solution:

Metals are best conductor of heat. Metal transfers the heats by conduction in which particles are close to each other.

QUESTION: 9

10°C is equal to

Solution:

Kelvin = Celsius + 273. So, 100C is equal to 10+273 =283K.

QUESTION: 10

Which type of cloth is preferred in summer?

Solution:

Cotton clothes are preferred in summer because cotton clothes absorb sweats and make us more comfortable.

QUESTION: 11

Land breeze blows from

Solution:

During day time near costal area wind blows from land to sea called land breeze.

QUESTION: 12

Specific heat is -

Solution:

The specific heat is the amount of heat per unit mass required to raise the temperature by one degree Celsius.

QUESTION: 13

Liquid used in thermometer is

Solution:

In thermometer mercury is used because it do not stick with wall of container, have shiny appearance and expand uniformly on heating.

QUESTION: 14

250C is equal to

Solution:

Kelvin = 273 + Celsius, hence, 250C = 273+ 25 = 298K .

QUESTION: 15

Liquid and gas transfer the heat by

Solution:

Liquid and gas transfer the heat by the process of convection. The hotter molecules in contact of hot object heat up and move upward to transfer the heat.

QUESTION: 16

Metals are ___________ conductor of heat.

Solution:

Metals are good conductor of heat as the particle of metals are in contact of each other to transfer the heat by conduction.

QUESTION: 17

Woollen clothes

Solution:

Woollen clothes keep us warm in winter because air trapped between threads act as insulator to prevent heat loss of the body.

QUESTION: 18

Degree of hotness or coldness is called

Solution:

Temperature changes with increase in energy.

QUESTION: 19

Sun’s light reaches to earth surface through

Solution:

Sun’s light reaches to earth surface through radiation as no medium is available from sun to earth to conduct heat.

QUESTION: 20

Boiling point of pure water is

Solution:

The temperature at which pure water start changing into water vapour is called boiling point. Boiling point of pure water is 1000C.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code