Test: Acids Bases & Salts- 3


20 Questions MCQ Test Science Class 7 | Test: Acids Bases & Salts- 3


Description
This mock test of Test: Acids Bases & Salts- 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Acids Bases & Salts- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids Bases & Salts- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Acids Bases & Salts- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids Bases & Salts- 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Acid present in soured curd is

Solution:

The curd is produced due to the presence of reaction between lactic acid bacteria and the milk protein casein. When milk sugar or lactose undergoes fermentation, the product obtained is lactic acid.

QUESTION: 2

Which of the following acid is used by gold smith for dissolving gold?

Solution:

Aqua regia is used to dissolve gold and platinum.

QUESTION: 3

Which of the following substance present in turmeric changes its colour on reaction with base?

Solution:

Curcumin is the main active ingredient in turmeric. It has powerful anti-inflammatory effects and is a very strong antioxidant.Curcumin is a bright yellow chemical.

QUESTION: 4

Which of the following is not an indicator?

Solution:

Indicators are used for identifying acids and bases as they show different colours in acidic media and basic media so lemon is an acid. hence it can't possibly be a indicator.

QUESTION: 5

Sodium bicarbonate is commonly called

Solution:

Sodium bicarbonate commonly known as baking soda, is a chemical compound with the formula NaHCO3. It is a salt composed of a sodium cation (Na+) and a bicarbonate anion (HCO3−). Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline, but often appears as a fine powder. 

QUESTION: 6

Complete the following analogy: Turmeric: Indicator:: Milk of magnesia:

Solution:

Milk of magnesia is an antacid.

QUESTION: 7

Complete the following analogy: Sea water : Salty:: ______: Soap

Solution:

Soap is a base and bases are bitter in taste and slippery in touch.

QUESTION: 8

Which one of the following salts is used for making detergent powder?

Solution:

Washing soda (sodium carbonate) is used for making detergent powder.

QUESTION: 9

Which of the following is not a base?

Solution:

Calcium carbonate is a salt, while all other are bases.

QUESTION: 10

Usefulness of an indicator depends upon change in:

Solution:

Indicators exhibit different colours in acidic and basic solutions.   

QUESTION: 11

Acid present in vinegar is:

Solution:

Vinegar contains acetic acid.

QUESTION: 12

Reaction of an acid with a base is:

Solution:

The reaction of an acid and a base is called a neutralization reaction. Although acids and bases have their own unique chemistries, the acid and base cancel each other’s chemistry to produce a rather innocuous substance—water. In fact, the general reaction between an acid and a base is

acid + base → water + salt

QUESTION: 13

Antacids contain:

Solution:

Antacids contain a weak base like magnesium hydroxide.

QUESTION: 14

Which medicines are used for treating indigestion?

Solution:

Antacids, such as Alka-Seltzer, Maalox, Mylanta, Rolaids, and Riopan, are usually the first drugs recommended to relieve symptoms of indigestion.     

QUESTION: 15

Which of the following is acidic in nature?

Solution:

Apple juice is acidic in nature.

QUESTION: 16

 .................. is present in sour milk-

Solution:

Sour milk contains lactic acid.

QUESTION: 17

 .................. is the strongest acid:

Solution:

Nitric acid is a mineral acid, others are organic acid. Minerals acids e.g., sulphuric acid, hydrochloric acid and nitric acid are very strong acids.  

QUESTION: 18

Sharp pain caused by an ant bite is due to:

Solution:

The sting of an ant releases formic acid.     

QUESTION: 19

Acid turns:

Solution:

It is a general property of all the acids to to turn the blue litmus paper red and the red litmus paper remains unaffected.
This happens due to the acidic nature of the acids.
Hence the correct answer is option (A).

QUESTION: 20

Acids react with metals to liberate _________gas

Solution:

Hydrogen gas is liberated when an acid reacts with a metal.

Zinc reacts with dilute sulphuric acid to form zinc sulphate along with evolution of hydrogen gas.

Zn + H2SO4  → ZnSO4 + H2

Test for hydrogen gas - Burning splinter test:

Hydrogen ignites with a pop sound when placed near a glowing splint

Related tests