Test: Fibre To Fabric - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 7 | Test: Fibre To Fabric - 3


Description
This mock test of Test: Fibre To Fabric - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Fibre To Fabric - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fibre To Fabric - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Fibre To Fabric - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fibre To Fabric - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which word complete the given correlation?

Silk: Cocoon, Wool: ____

Solution:

Silk is obtained from cocoon. Wool is obtained from fleece of sheep.

QUESTION: 2

Which of the following materials is/are used for clothing in ancient times?

Solution:

In ancient times people used animal skin, vines and leaves for clothing.

QUESTION: 3

Clothes does not protect us from which of the following condition?

Solution:

Blood pressure is due to the disorder of health.

QUESTION: 4

Silk fibres are obtained from which of the following organisms?

Solution:

Silk fibres are obtained from cocoons of silkworms.

QUESTION: 5

Woollen clothes are preferred to be worn on which of the following days?

Solution:

Woollen clothes help us to keep warm on a cold day.

QUESTION: 6

Silk fibres are obtained from silkworms. Silk fibre is obtained at which of the following stage of its life cycle?

Solution:

Silk fibre is obtained from pupa stage.

QUESTION: 7

Woollen fibres are obtained from which of the following things?

Solution:

Woollen clothes are made from woollen fibre, that is obtained from fleece of sheep.

QUESTION: 8

Which of the following is used to protect silk and woollen clothes?

Solution:

It is insect repellent. As Naphthalene balls directly converted into gas from the solid state, it strongly repel insect from coming near the clothes.

QUESTION: 9

Given below are two groups of materials used to make dress articles.

Which of the following does not belong to the group formed by the others?

Solution:

The given table shows the groups of materials and their sources. Group I represents plant source and Group II animal source. In the given table cotton is placed in the wrong group.

QUESTION: 10

Which of the following is the function of hair?

Solution:

Hair traps a lot of air and provides warmth to the body.

QUESTION: 11

In which of the following processes new offspring with special characters is produced by selecting parents?

Solution:

The process of selecting parents for obtaining special characters is called selective breeding.

QUESTION: 12

Which type of shawls are woven from the fur of Kashmir goat?

Solution:

Pashmina shawls are woven from Kashmir goat.

QUESTION: 13

In South America wool is obtained from which of the following animals?

Solution:

Llama and alpaca of South America are the camel species that yield wool.

QUESTION: 14

A In which process fleece of sheep with skin is/are removed?

Solution:

The fleece of the sheep along with a thin layer of skin is removed from its body. This process is called shearing.

QUESTION: 15

Which of the following completes the given sequence? Shearing→?→Sorting

Solution:

Shearing → Scouring → Sorting are the steps to be followed in making fibre from fleece of sheep.

QUESTION: 16

Which of the following is formed as the small fluffy fibres of wool?

Solution:

The small soft fluffy fibres of wool are called fuzz or burrs.

QUESTION: 17

Silk moth feeds on which plant leaves?

Solution:

Silkmoth feeds on mulberry leaves.

QUESTION: 18

A Which of the following deals with the rearing of silk worm?

Solution:

Sericulture is the breeding and management of silk worms for the production of silk. It has been practiced in India since second era or century B.C. The silk which is produced by silk worm is of a valuable natural protein fibre. Silk worms are the larvae of silk moths. The rearing of silk worm for the production of silk is known as sericulture.

QUESTION: 19

Which animals wool is common in Ladak and Tibet?

Solution:

Yak wool is used in Ladakh and Tibet.

QUESTION: 20

Which component is present in silk fibre?

Solution:

The protein fiber of silk is composed mainly of fibroin and is produced by certain insect larvae to form cocoons. The best-known silk is obtained from the cocoons of the larvae of the mulberry silkworm Bombyx mori reared in captivity (sericulture).

Similar Content

Related tests