Test: Light - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 7 | Test: Light - 3


Description
This mock test of Test: Light - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Light - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Light - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Light - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Light - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Surfaces used in study of reflection of light are

Solution:

Polished surface reflects light. 

QUESTION: 2

Normally a plane mirror forms

Solution:

The image formed by a plane mirror is always virtual (meaning that the light rays do not actually come from the image)

QUESTION: 3

A parallel beam of rays falling on a concave lens

Solution:

A concave lens is a diverging lens.

QUESTION: 4

Shaving mirrors are

Solution:

Concave mirror is used as shaving mirror. This is because it produces a virtual, erect and magnified image of our face when held in front of the face at a distance less than its focal length thus, allowing us to observe our face closely.

QUESTION: 5

White light breaks up into seven colours due to

Solution:

The dispersion of light is the phenomenon of splitting of a beam of white light into its seven constituent colours when passed through a transparent medium.

QUESTION: 6

Which of the following is used as side view mirror in vehicles?

Solution:

Convex mirror is used for this purpose. 

QUESTION: 7

The type of lens, which is thicker in the middle and thinner at the edges and is used as magnifying glass, is called

Solution:

They use convex lens because it appears thick in middle and thin at corner and that's why it is used as magnifying glass and also used as the side mirror of the vehicle.

QUESTION: 8

Lens

Solution:

is a piece of transparent medium bounded by at least one spherical surface. 

QUESTION: 9

What kind of mirror provides images of large areas and is used for security?

Solution:
QUESTION: 10

If the angle between the incident ray and the normal to the plane of the mirror is 40, the angle between the incident ray and the reflected ray will be

Solution:

Angle between incidence is equal to the angle of reflection.If angle between incidence and normal is 40° the angle between incidence and reflection is

=40°+40°

=80°

QUESTION: 11

Which of the following can form real images?

Solution:

Real images can be produced by convex lens, only if the object is placed further away from the lens than the focal point, and this real image is inverted.

QUESTION: 12

Which of the following would you prefer to use while reading small letters found in a dictionary?

Solution:

A convex lens gives a magnified image of an object when it is placed between the radius of curvature and focal length.

QUESTION: 13

Which of the following materials cannot be used to make a lens?

Solution:

If the lens is made up of clay the light rays cannot pass.

QUESTION: 14

Light is

Solution:

Every form of electromagnetic radiation, including visible light,light is a transverse wave as the direction of the wave is perpendicular to the direction of propogation and Light is composed of photons, which have no mass, so therefore light has no mass.

QUESTION: 15

The speed of light is

Solution:

The speed of light in vacuum is 300,000,000 m/s and in theory nothing can travel faster than light.

QUESTION: 16

Rectilinear propagation is

Solution:

mode of travelling in straight lines

QUESTION: 17

Which of the following is a reflector of light?

Solution:

Moon does not have any light of its own; it reflects the light of the sun.

QUESTION: 18

We can see the objects only when

Solution:

reflected light reaches our eyes

QUESTION: 19

The surfaces which cannot produce clear images are called

Solution:

Smooth surfaces reflect light, and rough surfaces do not.Therefore surfaces cannot produce clear images.

QUESTION: 20

In order to be used as mirrors, glasses are coated with

Solution:

Silver is shiny and is a good reflector. It reflects about 90 percent of light falling on it. That is why, it is used for making high reflecting mirrors. one surface of the mirror is silvered because it helps the light rays to reflect.

Similar Content

Related tests