Test: Nutrition In Plants - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 7 | Test: Nutrition In Plants - 3


Description
This mock test of Test: Nutrition In Plants - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Nutrition In Plants - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition In Plants - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Nutrition In Plants - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition In Plants - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is insectivorous?

Solution:

Nepenthes species are perennial herbaceous plants and frequently grow in very acidic soil, though some are epiphytes. All the species are carnivorous plants that capture insects and other prey by means of modified pitcher-shaped leaves that function as passive pitfall traps.

QUESTION: 2

Which of the following statements is true about croton plants?

Solution:

The leaves other than green colour also have chlorophyll. The large amount of other pigments mask the green colour in croton. Photosynthesis takes place in these leaves also.

QUESTION: 3

Which of the following statement is/are true about photosynthesis?

P - Carbon dioxide is essential for photosynthesis to take place.

Q - The products of photosynthesis are simple sugars.

R - Photosynthesis occurs in the green leaves of plants.

S - Sunlight is not used as an energy source by plants to make food during photosynthesis.

Solution:

During photosynthesis, chlorophyll containing cells of leaves in the presence of sunlight, use carbon dioxide and water to synthesize carbohydrates.

QUESTION: 4

What is the aim of the given experiment? 

 

Solution:

Sunlight is required for the process of photosynthesis, So the picture depicts sunlight is a basic need of plants.

QUESTION: 5

The equation given below represents photosynthesis.  Which of the following is represented by X and Y in the given equation?

Solution:

In the given equation X represents carbon dioxide and Y represents oxygen.

QUESTION: 6

How does photosynthesis help to maintain the percentage of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere?

Solution:

During photosynthesis, carbon dioxide is used to prepare sugars and oxygen is released into the atmosphere. This helps to maintain the percentage of oxygen at around 21% and that of carbon dioxide at around 0.03% in the atmosphere.

QUESTION: 7

Which part of the leaf controls the rate of loss of water to the air?

Solution:

Stomata are the minute epidermal pores in a leaf through which gases or water vapour can pass through.

QUESTION: 8

What role does the insect play in the insectivorous plant?

Solution:

The given plant is an insectivorous plant. It captures prey such as, insects, spiders, etc. as a mineral source.

QUESTION: 9

What is the role of the bacteria in leguminous plants?

Solution:

Rhizobium Bacteria having symbiotic association with plants, fix 60% of nitrogen gas into soil nitrates.

QUESTION: 10

Which of the following is true about parasitic plants?  

(i) They absorb food from their host.

(ii) They compete with the host for sunlight.

(iii) They kill the host plant eventually.

Solution:

Parasitic plant, plant that obtains all or part of its nutrition from another plant (the host) without contributing to the benefit of the host and, in some cases, causing extreme damage to the host. The defining structural feature of a parasitic plant is the haustorium, a specialized organ that penetrates the host and forms a vascular union between the plants.
The host's ability to create a toxic environment at the location where the parasitic plant attaches. The host secretes phenolic compounds into the apoplast. This creates a toxic environment for the parasitic plant, eventually killing it.
The host kills the parasite not vice-versa.

QUESTION: 11

Symbiosis is the phenomenon in which two different kinds of organisms pool together their nutritional requirements. Which of the following options represents such an association?

Solution:

In organisms called lichens, a chlorophyll containing partner, which is an algae and a fungus live together. The fungus provides shelter, water and minerals to the algae, in return, the algae provides food which it prepares by photosynthesis.

QUESTION: 12

Which of the following types of nutrition is exhibited by the figure given below? 

 

Solution:

Saprophytic nutrition is a process of chemoheterotrophic extracellular digestion involved in the processing of decayed organic matter.
In saprophytic nutrition the organisms obtain their food from dead and decaying organic matter of dead plants, dead animals and other decomposing organic matter. And the organisms which obtain their food from dead and decaying organic matter of dead plants, dead animals and other organic matter are called saprophytes. Fungi, bread mould, some protists and many bacteria are saprophytic in nutrition.

QUESTION: 13

Which labelled arrow represents the movement of water? 

Solution:

P represents solar energy, Q oxygen gas, R CO2 gas and S represents the movement of water from the roots to all parts of the plant body.

QUESTION: 14

Which of the following words can complete the given table?

Solution:

Cuscuta is a parasitic plant, nepenthes is insectivorous and mould is saprophytic.

QUESTION: 15

Which of the following is the characteristic feature of organisms exhibiting symbiosis?

Solution:

Symbiosis is a mutually beneficial relationship between two organisms.

QUESTION: 16

Where does most of the transpiration take place in the given figure?

Solution:

Stomata are present on the lower side of leaf at part labelled Q. Most of the transpiration takes place at part labelled Q.

QUESTION: 17

Which structure in a green plant controls the opening and closing of stomata?

Solution:

Guard cells controls the opening and closing of stomata.

QUESTION: 18

What is the principal source of energy input to biological systems?

Solution:

The sun is the ultimate source of energy for all living organisms.

QUESTION: 19

How does most carbon dioxide reach into the photosynthesizing cells of a green leaf?

Solution:

Carbon dioxide enters the leaf through stomata by diffusion.

QUESTION: 20

Which of the following organisms are found as slimy, green patches on ponds or on stagnant water?

Solution:

Algae are the small green plants, which appears as slimy and green patches in ponds or in stagnant water.

Similar Content

Related tests