Test: Equality In Indian Democracy - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 7 | Test: Equality In Indian Democracy - 1


Description
This mock test of Test: Equality In Indian Democracy - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Equality In Indian Democracy - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Equality In Indian Democracy - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Equality In Indian Democracy - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Equality In Indian Democracy - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

India is

Solution:

India is a federal parliamentary Secular democratic republic in which the President of India is the head of state and the Prime Minister of India is the head of government. The Indian constitution provides for an independent judiciary, which is headed by the Supreme Court.

QUESTION: 2

It states that every adult in a country, irrespective of their wealth and the communities she/he belongs to, has one vote

Solution:

Universal Adult Franchise means that the right to vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste, class, colour, religion or gender. It is based on equality, which is a basic principle of democracy.

QUESTION: 3

One of the more common forms of inequality in India is the

Solution:

The caste system is an ancient, age-old belief system that plagues India till today. It is a system that has divides Hindus into rigid, hierarchical occupational groups called “varna“. It considers some groups “pure” and some “impure”. This Varna system includes four Varnas- Bhramin, Kshatriya, Vaishya, and Shudra, in descending order of purity. 

QUESTION: 4

Dalit means

Solution:

Dalit, meaning "broken/scattered" in Sanskrit and Hindi, is a term mostly used for the castes in India that have been subjected to untouchability. 

QUESTION: 5

Which of the following is the work of Om Prakash Valmiki

Solution:

The author of joothan is the famous dalit writer Om Prakash Valmiki who describes about his life as a dalit. Om Prakash Valmiki.

QUESTION: 6

Omprakash Valmiki is a famous ______ writer

Solution:

Omprakash Valmiki is one of the most famous Dalit litterateurs in Hindi and he portrayed the life of Dalits with an authentically Dalit voice. He was born in Muzaffarnagar, Uttar Pradesh in 1950. He worked with Government Ordnance Factory Dehradun.

QUESTION: 7

The Ansaris dignity was also hurt when

Solution:

In a secular country, unequal treatment on the basis of religion is not acceptable by the constitution but many people still practise it and in the process hurt other people’s dignity. This is what happened with the Ansaris. The Ansaris felt that their dignity was hurt because they were being treated unequally on the basis of differences of religion as many people refused to lease their apartments just because they were Muslims. 

QUESTION: 8

Every person has access to all public places except

Solution:

It is not a public place. If you want to go in parliament you should be a VIP or staff of parliament.

QUESTION: 9

Which state was the first state in India to introduce mid day meal scheme and in 2001

Solution:

The Midday meal scheme refers to the programme introduced in all government elementary schools to provide children with cooked lunch. Tamil Nadu was the first state in India to introduce this scheme.In 2001 the Supreme Court asked all state governments to begin this programme in their schools.

QUESTION: 10

United States of America, the _______ whose ancestors were the slaves who were brought over from Africa, continue to describe their lives today as largely unequal

Solution:

United States of America, the african-americans whose ancestors were the slaves who were brought over from Africa, continue to describe their lives today as largely unequal.
In late August 1619, “20 and odd” captive Africans first touched the soil at Point Comfort (now Fort Monroe National Monument), part of England’s new colony in Virginia. These men and women had been stolen from their homes in Africa, forced to board a ship, and sailed for months into the unknown. The first Africans in an English colony, their arrival is considered by many historians to be the beginning of a 400-year story filled with tragedy, endurance, survival, and a legacy of resilience, inequality, and oppression.

Related tests