Test: Equality In Indian Democracy - 2


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 7 | Test: Equality In Indian Democracy - 2


Description
This mock test of Test: Equality In Indian Democracy - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Equality In Indian Democracy - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Equality In Indian Democracy - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Equality In Indian Democracy - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Equality In Indian Democracy - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which Article in Indian Constitution defines equality and prohibits any kind of social discrimination?

Solution:
QUESTION: 2

Who is the father of the Indian Constitution?

Solution:
QUESTION: 3

Who is the most advantaged group of people

Solution:

Usually people with more money power and resources are most advantaged.

QUESTION: 4

Right to vote in India is known as

Solution:

A is the correct option.Universal Adult Franchise means that the right to vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste, class, colour, religion or gender. It is based on equality, which is a basic principle of democracy.

QUESTION: 5

African-Americans are discriminated against in

Solution:

Prior to 1950s the African American were treated unequally in USA and denied equality through law.

QUESTION: 6

TMS stands for

Solution:

TMS stands for Tawa Matsya Sangh. It was an organisation formed by the fishermen to fight for the rights of the displaced forest dwellers of the Satpura forest in Madhya Pradesh.

QUESTION: 7

All of the persons who are discriminated against primarily because of their ______ background as well as because they are women

Solution:

In human social affairs, discrimination is treatment or consideration of, or making a distinction towards, a person based on the group, class, or category to which the person is perceived to belong. These include age, colour, convictions for which a pardon has been granted or a record suspended, disability, ethnicity, family status, gender identity, genetic characteristics, marital status, nationality, race, religion, sex, and sexual orientation.

QUESTION: 8

Dalit, Adivasi and Muslim girls drop out of school in large numbers. This is a combined outcome of the following except

Solution:

The correct option is C.
Indian society has been patriarchal since inception. Female gender is considered inferior to males and males are always given preference and privileges as compared to females. Dalits, Adivasis, and Muslim girls are mostly drop out of schools due to the following reasons:
1) Social Discrimination: The caste system in our society discriminates against lower castes people and majority religion less tolerate minority religion
2) Poverty: This is the major reason why girls cannot pursue their secondary education and some cannot even complete primary education because their parents cannot afford fees and girl children are forced to work at home.
3) Lack of Good School Facilities: These communities are discriminated against even by the schooling system. They are given less preference.
4) Uneducated Background: The parents mostly uneducated don't see any good in educating their children while spending money.
 

QUESTION: 9

Which state was the first to introduce Mid day meal scheme?

Solution:
QUESTION: 10

Who is a well known Dalit leader?

Solution:

Bhimrao Ramji Ambedkar, also known as Babasaheb Ambedkar, was an Indian jurist, economist, politician and social reformer, who inspired the Dalit Buddhist movement and campaigned against social discrimination towards the untouchables. 

QUESTION: 11

What does the property dealer suggested to Mr. Ansari?

Solution:

Ans is (b) because after hearing their names the people after knowing they belonged to Muslim religion were not ready to give them house on rent.

QUESTION: 12

Where has the Mid day Meal scheme being started?

Solution:

Mid-day meal (MDM) is a wholesome freshly-cooked lunch served to children in government and government-aided schools in India. On 28 November 2001, the Supreme Court of India passed a mandate stating, "We direct the State Governments/Union Territories to implement the Mid-Day Meal Scheme by providing every child in every Government and Government assisted Primary School with a prepared midday meal."

QUESTION: 13

What is Joothan?

Solution:

Joothan is autobiography of a famous Dalit writer Omprakash Valmiki.

QUESTION: 14

It as a living document

Solution:

The correct option is B.
The Indian Constitution is called a living document because it can be amended or changed. Our Constitution accepts the necessity of modifications according to changing needs of the society.

QUESTION: 15

A dam is

Solution:

Dams are built on the over flowing rivers to produce electricity. The electricity is produced using hydro power to turn the turbins and generate electric flux. Also, some dams are built just to avoid floods and for better distribution of water for irrigation.

QUESTION: 16

What is similarity among Kanta, Ansari’s and Melani?

Solution:

C is the correct option. ANSARI FAMILY Because they eat non veg . So the owner can't gave the home for rent.
KANTA - She doesn't have a legitimate house and has a channel behind it. Her little girl is wiped out, yet she can't take a vacation day from fill in as she needs to get cash from her bosses to take her kid to the specialist.
MELANI faced sex dicrimination.

QUESTION: 17

Tawa is a

Solution:

The Tawa is the Narmada's longest tributary, at 172 km. It rises in the Satpura Range of Betul and flowing north and west, joins the Narmada at the village of Bandra Bhan in Hoshangabad District.

QUESTION: 18

Indian constitution provides equality to

Solution:

The correct option is D.
1.1 Article 14 of the Constitution of India reads as under: “The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India.”

QUESTION: 19

Who was an African-American women who was an essential part of Civil Right Women

Solution:

Most Americans know of Rosa Parks, the black woman who famously refused to give up her seat to a white person on a bus in Alabama, and helped to ignite the Civil Rights Movement in the 1950s.

QUESTION: 20

 ____ is a key feature of democracy and influences all aspects of its functioning​

Solution:

Here "Equality" means absence of special privileges to any section of the society, and to provide adequate opprtunities for all without any discrimination.

Related tests