Test:Inside Our Earth - 2


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 7 | Test:Inside Our Earth - 2


Description
This mock test of Test:Inside Our Earth - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test:Inside Our Earth - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test:Inside Our Earth - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test:Inside Our Earth - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test:Inside Our Earth - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The molten magma cools down deep inside the earth's crust. Solid rocks so formed are called

Solution:

When the molten magma cools, it becomes solid. Rocks thus formed are called igneous rocks. They are also called primary rocks. There are two types of igneous rocks: intrusive rocks and extrusive rocks Lava is actually fiery red molten magma coming out from the interior of the earth on its surface. When this molten lava comes on the earth’s surface, it rapidly cools down and becomes solid. Rocks formed in such a way on the crust are called extrusive igneous rocks. They have a very fine grained structure. For example, basalt. The Deccan plateau is made up of basalt rocks. Sometimes the molten magma cools down deep inside the earth’s crust. Solid rocks so formed are called intrusive igneous rocks. Since they cool down slowly they form large grains. Granite is an example of such a rock

QUESTION: 2

The remains of the dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called

Solution:

These types of rocks are called sedimentary rocks. For example, sandstone is made from grains of sand. These rocks may also contain fossils of plants,animals and other micro- organisms that once lived on them. FossilsThe remains of the dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called fossils.

QUESTION: 3

Red fort is made up of

Solution:

Constructed in 1639 by the fifth Mughal Emperor Shah Jahan as the palace of his fortified capital Shahjahanabad, the Red Fort is named for its massive enclosing walls of red sandstone and is adjacent to the older Salimgarh Fort, built by Islam Shah Suri in 1546 AD.

QUESTION: 4

Rocks roll down, crack, and hit each other and are broken down into small fragments. These smaller particles are called

Solution:

When this molten lava comes on the earth's surface, it rapidly cools down and becomes solid. Rocks formed in such a way on the crust are called extrusive igneous rocks. Rocks roll down, crack, and hit each other and are broken down into small fragments. These smaller particles are called sediments.

QUESTION: 5

Like an onion, the Earth is made up of several concentric layers (one inside the other). What is the uppermost layer of Earth called?

Solution:

The upper layer of Earth, which includes its thin brittle crust and upper mantle.

QUESTION: 6

The Taj Mahal is made of

Solution:

An immense mausoleum of white marble, built in Agra between 1631 and 1648 by order of the Mughalemperor Shah Jahan in memory of his favourite wife, the Taj Mahal is the jewel of Muslim art in India and one of the universally admired masterpieces of the world's heritage.

QUESTION: 7

What is shown in the given figure 

Solution:

Magma is extremely hot liquid and semi-liquid rock located under Earth's surface. ... This magma can push through holes or cracks in the crust, causing a volcanic eruption. When magma flows or erupts onto Earth's surface, it is called lava. Like solid rock, magma is a mixture of minerals.

QUESTION: 8

Identify the below mention figure 

Solution:

Red Fort is a historic fort in the city of Delhi in India. It was the main residence of the emperors of the Mughal dynasty for nearly 200 years, until 1856. It is located in the centre of Delhi and houses a number of museums.

QUESTION: 9

____ are naturally occurring substances which have certain physical properties and definite chemical composition

Solution:

A mineral is a naturally occurring, solid that has a definite chemical composition and crystal structure. In order for a substance to be called a mineral, it must have all four of the characteristics described in this definition.

QUESTION: 10

Lithosphere is

Solution:

Earth's lithosphere includes the crust and the uppermost mantle, which constitute the hard and rigid outer layer of the Earth. The lithosphere is subdivided into tectonic plates.

QUESTION: 11

Which rock is made up of molten magma

Solution:

Lava is actually fiery red molten magma coming out from the interior of the earth on its surface. When this molten lava comes on the earth's surface, it rapidly cools down and becomes solid. Rocks formed in such a way on the crust are called extrusive igneous rocks.

QUESTION: 12

Following are the example of minerals except

Solution:

Basalt is a dark-colored, fine-grained, igneous rock composed mainly of plagioclase and pyroxene minerals. It most commonly forms as an extrusive rock, such as a lava flow, but can also form in small intrusive bodies, such as an igneous dike or a thin sill. It has a composition similar to gabbro.Basalt is not a mineral, because is can not be expressed in a definite chemical equation, nor does it have a definite crystal structure. Basalt is a hard, black volcanic rock with less than about 52 weight percent silica (SiO2). Basalt is erupted at temperatures between 1100 to 1250° C. When basalt is beneath the surface it is called lava, when it is outside the earth's crust, it is basalt. 

QUESTION: 13

When magma from deep below forces its way up to earths surface, it is called

Solution:

A volcano is an opening in the Earth's crust that allows molten rock, gases, and debris to escape to the surface.Magma is usually studied as lava or igneous rock. But most magma remains molten or partly molten beneath Earth's surface. In fact, magma has only been discovered three times in its “natural” habitat deep in Earth's crust.

QUESTION: 14

Limestone is changed into

Solution:

Marble is a metamorphic rock that forms when limestone is subjected to the heat and pressure of metamorphism. It is composed primarily of the mineral calcite (CaCO3) and usually contains other minerals, such as clay minerals, micas, quartz, pyrite, iron oxides, and graphite.

QUESTION: 15

Silica and magnesium are the constituents of

Solution:

The mantle is impurities with ores as silica and magnesium are most reactive with oxygen to oxide impurities

QUESTION: 16

What happens when igneous and sedimentary rocks go under heat and pressure

Solution:

Metamorphic Rocks. The word metamorphic means "of changed form." Metamorphic rocks are rocks that have been changed from one form, such as igneous or sedimentary, to another. This can occur when a given rock is exposed to intense heat, pressure, or hot fluids.

QUESTION: 17

Which type of rocks is called primary rocks

Solution:

Igneous rocks begin the rock cycle, and are therefore called primary rocks. Two major divisions include volcanic or extrusive rocks that form when magma is ejected from the Earth's crust, and intrusive rocks, which are created below the surface.

QUESTION: 18

Identify which of the followings is an example of sedimentary rocks 
(1) Coal 
(2) Marble
(3) Limestone
(4) Graphite 
(5) Slate

Solution:

Coal and limestone are a sedimentary rock because as these rocks are found inside the earth  and sedimentary rocks are those that are found by the deposition and subsequent cementation of that material at the earth.

QUESTION: 19

How are rocks sediments transported and deposited

Solution:

Deposition is the geological process in which sediments, soil and rocks are added to a landform or land mass. Wind, ice, water, and gravity transport previously weathered surface material, which, at the loss of enough kinetic energy in the fluid, is deposited, building up layers of sediment.

QUESTION: 20

____ rocks are hard where ____ rocks are soft.

Solution:

Hard rocks were igneous and metamorphic rocks.
Soft rocks were deemed to the sedimentary rocks.
“Hard” rocks and the minerals they contained or gave birth to, were the cutting edge of science before all the minerals were discovered.
 “soft” rocks seem to be the place of riches, in a world focused on wealth that comes by the barrel rather than by the ounce or carat.

Similar Content

Related tests