Test: Algebraic Expressions


10 Questions MCQ Test NCERT Mathematics for CAT Preparation | Test: Algebraic Expressions


Description
Attempt Test: Algebraic Expressions | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 7 preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Mathematics for CAT Preparation for Class 7 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What are the coefficients of x in the expression 8 – x + y?

Solution:
QUESTION: 2

What are the coefficients of y in the expression 4x – 3y?

Solution:

coefficient is the integral number next to a given variable. 

for y, it is -3

QUESTION: 3

What are the coefficients of y in the expression yz2+ 5?

Solution:

In mathematics, a coefficient is a multiplicative factor in some term of a polynomial, a series, or any expression; it is usually a number, but may be any expression. So here the coefficient is z2.

QUESTION: 4

Write the expression for the statement: the sum of three times x and 11.

Solution:

Three times of x is 3 multiplied by x which is 3x . sum of 3x and 11 is 3x plus 11 which is 3x + 11

QUESTION: 5

Write an expression : Raju s father s age is 5 years more than 3 times Raju s age. If Raju s age is x years, then father’s age is

Solution:

Since father’s age is 3 times Raju's age and 5 more . So three times is 3x and 5 more, so it means 3x+5 is the answer.

QUESTION: 6

Identify the coefficient of x in expression 8 – x + y

Solution:
QUESTION: 7

The number of terms in 4p2q − 3pq+ 5 is

Solution:

Number of terms means the total number of individual elements present in a statement.

We have 4p2q, 3pq2 and 5 separated by a plus or minus sign, so these three are our terms.

QUESTION: 8

The expression for sum of numbers a and b subtracted from their product is

Solution:

Sum of numbers is (a+b) , its product is ab and we have to subtract sum from product , so its ab-(a+b)

QUESTION: 9

The sum of mn + 5 – 2 and mn+3 is

Solution:

mn+5 – 2 + mn + 3 = mn + mn + 5 - 2+3 = 2mn+6

QUESTION: 10

What is the statement for the expression 3mn + 5

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code