Find the ratio of 3 km to 300 m.
First convert both the distance to the same unit
So 3 km = 3×1000m
= 3000 m
Thus the required ratio, 3 km : 300 m is 3000 : 300 = 10 : 1
A map is given with a scale of 2 cm = 1000 km. What is the actual distance between the two places in kms, if the distance in the map is 2.5 cm?
Since 2 cm = 1000km
1 cm = 500km
2.5cm = 500*2.5
=1250km
So option C is the correct answer
6 bowls cost Rs 90. What would be the cost of 10 such bowls?
6 bowls cost Rs.90
so 1bowl cost 90/6=Rs.15
cost of 10 bowls=10×15=Rs.150
So option A is the correct answer.
The car that I own can go 150 km with 25 litres of petrol. How far can it go with 30 litres of petrol?
Distance covered with 25 litres of petrol = 150 Km
Distance covered with 30 Litres of petrol= 150/25 × 30 = 180 Km (Using Unitary Method)
The ratio of 90 cm to 1.5 m is
So option C is the correct answer.
A picnic is being planned in a school for Class VII. Girls are 60% of the total number of students and are 18 in number. The ratio of the number of girls to the number of boys in the class is
Let total students be x
60/100* x = 18
x = 30
boys = 30−18 = 12
ratio of girls/ ratio of boys = 18 /12 = 3/2
So option C is the correct answer.
Find the ratio of Speed of a cycle 15 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour.
Speed of cycle = 15km/hr
Speed of scooter = 30km/hr
Ratio = cycle/scooter
= 15/30
= 1/2
So option C is the correct answer.
Find the ratio of 5 m to 10 km.
Ratio of 5m to 10km is
10km = 10000m
5 : 10000
1 : 2000
So option C is the correct answer.
Find the ratio of 50 paise to Rs 5.
Explanation
we have to find 50 Paisa to 5 rupees
we know that 1 rupee = 100 Paisa
therefore 5 rupees = 100 × 5 = 500 Paisa
hence ratio between them :
=> 50 : 500
=> 1 : 10
So option B is the correct answer.
72% of 25 students are good in Mathematics. How many are not good in Mathematics?
Number of students good in Math =
So, number of students not good in Math =
Convert 1/8 to percent
⅛*100=½*25=12.5%. For fraction to percentage , we multiply the fraction by 100
What is 75% of 1 kg
75% of 1kg
= 75/100 x 1000
= 750
So option C is the correct answer.
What will be 5% to fractions in simplest form?
5% can be written as 5 / 100 = 1/20
So option D is the correct answer.
Find the ratio of 15 kg to 210 g
We know that 1kg = 1000 g
Given, 15kg = 15000 g
15kg to 210g = 15000 : 210
= 15000/210
= 500 : 7.
Convert 20% to fractions in simplest form will be
We know 20% can be written as :
20 / 100 = 1 / 5
So option D is the correct answer.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 








