NCERT Based Test: Anatomy of Dicotyledonous & Monocotyledonous Plants


20 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: Anatomy of Dicotyledonous & Monocotyledonous Plants


Description
Attempt NCERT Based Test: Anatomy of Dicotyledonous & Monocotyledonous Plants | 20 questions in 20 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In (i) protoxylem lies towards periphery and metaxylem lies towards centre. Such an arrangement of primary xylem is called as (ii)

Solution:

In exarch condition of xylem, protoxylem or the first formed xylem is present towards the periphery while metaxylem or later formed xylem is present towards the centre of the root. Such an arrangement can be seen in roots.

QUESTION: 2

Casparian strips are the bands of thickenings present on  _____ walls of endodermis.

Solution:

Endodermis is the innermost layer of cortex that consistws of tightly packed barrel shaped cells. It is called starch sheath in case of dicot stems. Radial and and tangential walls of endodermal cells possess thickenings of lignin, suberin and cutin in the form of strips or bands, which are known as casparian bands or casparian strips.

QUESTION: 3

Which plant part possesses polyarch condition of vascular bundles with a well developed pith?

Solution:

vascular bundles in monocot roots are radial, polyarch and exarch. Large number (more than 6) of xylem and phloem groups alternate with each other. A well devloped pith is present in monocot root. 

QUESTION: 4

Hypodermis is _______ in sunflower stem and _______in maize stem.

Solution:

In a dicot stem (e.g., In sunflower), hypodermis is made up of collenchyma, which may be green. In monocot stem  (e.g., maize), hypodermis is formed of non green sderenchyma tissue.

QUESTION: 5

Select the incorrect statement regarding the anatomy of a typical monocotyledonous stem.

Solution:

Ground tissue of a monocot stem is a mass of similar cells which does not show distinction into cortex, endodermis, pericycle, pith, etc.

QUESTION: 6

Refer the given figure which represents a section of vascular bundle as seen in T.S. of a monocot stem and select the option that correctly labels A, B, C and D.

Solution:

A monocot stem lacks secondary growth. The vascular bundles are oval or rounded in outline. They contain both phloem and xylem. Phloem lies towards the outside and the xylem on the inner side. Cambium is absent as the whole procambium is consumed in the formation of vascular tissues. Xylem is in the form of letter Y. It is endarch, i.e., protoxylem lies towards the centre of the stem. Xylem is made up of vessels, tracheids, xylem parenchyma and a few xylem fibres. Metandem generally consists of two large oval or rounded vessels lying at the upper two angles of xylem. Protoxylem cavity is present at the end of protoxylem vessels. 

QUESTION: 7

Well develped pith is found in

Solution:

In a dicot stem, a well developed pith (made of parenchymatous or occasionally sclerenchymatous cells) is present whereas in a monocot stem, pith is absent. In a dicot root, pith is poorly developed whereas in a monocot root, a well developed pith is present.

QUESTION: 8

In a dorsiventral leaf, location of palisade tissue and phloem is respectively on the______ surfaces.

Solution:

Dorsiventral (bifacial) leaves are commonly horizontal in orientation with distinct upper (adaxial) and lower (abaxial) surfaces. Mesophyll is distinguishable into palisade and spongy tissues with palisade usually restricted to the upper (adaxial) side. Vascular bundles are conjoint and collateral i.e., they possess both xylem and phloem which lie on the same radius. Xylem lies towards the upper (adaxial) side of leaf while phloem lies towards the lower (abaxial) side of leaf. Most of the dicotyledonous leaves are dorsiventral.

QUESTION: 9

Which of the following conditions of xylem is present in both monocot and dicot stems?

Solution:

Based on position of protoxylem in relation to metaxylem, the xylem may be exarch/centripetal, endarch/centrifugal, mesarch and centerarch. In endarch condition, protoxylem lies on the inner side of metaxylem e.g., dicot and monocot stems.

QUESTION: 10

Study the following statements regarding the anatomy of Isobllateral leal.
(i) Stomata are equally distributed on both the surfaces.
(ii) Certain adaxlal epidermal cells are modified Into bulllform cells in grasses.
(iii) The vascular bundles are radial.
(iv) Phloem is adaxially placed.
Which of the above statements are correct?

Solution:

In an isobilateral (equifacial) leaf, vascular bundles are conjoint and collateral. Xylem lies towards the adaxial (upper) side and phloem lies towards abxialal (lower) side of leaf.

QUESTION: 11

Bundle sheath extensions in a dicot leaf and in a monocot leaf are ________ and ________ respectively.

Solution:

In dicot leaf, bundle sheath is generally single layered and formed of colourless cells. Bundle sheath extensions are parenchymatous. In monocot leaf, bundle sheath may be single or double layered and the cells generally possess chloroplasts. Bundle sheath extensions are sderenchymatous.

QUESTION: 12

Stele includes

Solution:

Word 'stele' is taken from Greek language, which means 'pillar'. Stele consists of pericycle, vascular bundles (xylem and phloem) and pith (if present).

QUESTION: 13

Select the correct pair out of the follwing.

Solution:

In dicot leaves, stomata are generally present on lower epiderm is (hypostomatic), whereas in monocot leaves, they are present on both the surfaces (amphistomatic). In free -floating hydrophytes, stomata are restricted to upper epidermis (epistomatic) whereas in submerged hydrophytes, stomata are either non-functional or ab sent. In algae and fungi, stomata are totally absent. Stomata are sunken (deepseated) in case of xerophytes.

QUESTION: 14

Select the mismatched pair

Solution:

Bicollateral va scular bundles have phloem both on the outer and inner side of xylem. All the three lie on the same radius. Usually a strip of vascular cambium is present on both outer and inner sides of xylem. Bicollateral vascular bundles occur in Cucurbitaceae (e.g., Pumpkin or Cucurbita pepo, Ridge gourd or Luffa cylindrica) and some members of families Solanaceae, Convolvulaceae, etc.

QUESTION: 15

Read the following statements with 1-2 blanks in each one of them.
(i) In monocot root, a large number of vascular bundles are arranged in the form of a _____ around the cent
(ii) Due to the presence of  the endodermal cells do not allow wall to wall movement of substances between cortex and peticyde, in a primary dicot toot.
(iii) The epidermis of stem of sunflower beats several unbranched ________ hair.
(iv) The central portion of a dicot stem is usually occupied by ________ comprising of thin walled parenchymatous cells.

Fill in the blanks in the above statements and select the correct option for any two of them.

Solution:

In monocot root, a large number of vascular bundles are arranged in the form of a ring around the central pith.
Due to the presence of casparian strips, the endodermal cells do not allow wall to wall movement of substances between cortex and pericyde, in a primary dicot root.

QUESTION: 16

Vascular bundle is enclosed with in a well developed sderenchymatous sheath in

Solution:

In most monocot stems, a sclerenchymatous bundle sheath is generally present on the outside of each vascular bundle.

QUESTION: 17

A typical monocotyledonous root is characterized by

Solution:

There is no such distinction between a young and an old root of monocotyledonous plant. This is due to the absence of secondary growth in the monocot roots. The centre of monocot root is occupied by the pith. It consists of parenchymatous cells which may be rounded or angular. Intercellular spaces are present amongst the pith cells. The pith cells store food. Xylem and phloem bundles are numerous and are 8 or more in number. Xylem vessels are oval or rounded.

QUESTION: 18

Read the following statements.
(i) Multicellular epidermal hair
(ii) Collenchymatous hypodermis
(iii) Pith present
(iv) Vascular bundles present in a ring i.e. eustele

Above given features describe which of the following plant parts?

Solution:

The epidermis of dicot stem bears several unbranched multicellular hair or trichomes. The hypodermis is made of 3−4 layered sub-epidermal collenchyma tissue. Vascular strand is in the form of eustele or a ring of vascular bundles present around the central pith and inner to the pericycle.

QUESTION: 19

Read the following statements and select the correct option.
Statement 1 : Anatomically, all the tissues present on the inner side of endodermis such as pericyde, vascular bundles and pith constitute the stele.
Statement 2 : Eustele is the stele in which vascular bundles are arranged in the form of a ring as present in dicot stems.

Solution:

The term stele was coined by Van Tiegham and Dauliot (1886). It is the axial portion of plant axis. Anatomically, all the tissues on the innerside of endodermis such as pericyde, vascular bundles and pith constitute the stele. Eustele is the type of stele in which a ring of vascular bundles is present around the central pith and inner to the pericyde e.g., dicot stem. Stele containing irregularly scattered vascular bundles is called atactostele, e.g., monocot stem. Pteridophytes are the first plants possenssing stele.

QUESTION: 20

Lysigenous cavity in monocot stems vascular bundles develops by the dissolution of

Solution:

There is a water contain ing lysigenous cavity in monocot stem, at the end of protoxylem vessels. It is formed by the dissolution of inner protoxylem vessel and parenchyma.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code