NCERT Based Test: Angiosperms


10 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: Angiosperms


Description
Attempt NCERT Based Test: Angiosperms | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The given figure shows two phases, A and B of a typical angiospermic life cycle. Select the correct option regarding it.

A
(a) Gametophytic generation(n)
(b) Sporophytic generation (2n)
(c) Sporophytic generation (2n)
(d) Gametophytic generation (n)
B
(a) Sporophytic generation (2n)
(b) Gametophytic generation(n)
(c) Sporophytic generation (2n)
(d) Gametophytic generation (n)

Solution:

A - Gametophytic generation (n)
B - Sporophytic generation (2n)

QUESTION: 2

Select the mismatched pair 

Solution:

Pteridophytes are vascular cryptogams. They are the first vascular land plants.

QUESTION: 3

The sporophyte is the dominant phase in

Solution:

In gymnosperms, pteridophytes and angiosperms, the sporophytic phase is dominant and the gametophytic phase is dependent on sporophyte.

QUESTION: 4

 In angiosperms, functional megaspore develops into

Solution:

In angiosperms functional megaspore developes into embryo sac. Embryo sac formation is preceded by meiosis, so all the cells of embryo sac haploid.

QUESTION: 5

Match Column-I with Column-ll and select the corrector from the codes given below.
Column-I
(A) Pteris
(B) Cedrus
(C) Sonchus
(D) Marchantia
Column-II
(i) Bryophyte
(ii) Pteridophyte
(iii) Gymnosperm
(iv) Angiosperm

Solution:

(A) Pteris - Pteridophyte
(B) Cedrus - Gymnosperm
(C) Sonchus - Angiosperm
(D) Marchantia - Bryophyte

QUESTION: 6

 Select the mismatched pair.

Solution:

Smallest angiosperm is Wolffia microscopici, while Raffesla amoldii is the parasitic plant with world's largest flower,

QUESTION: 7

In double fertilization, one male gamete fuses will (i) to form zygote and the other male gamete fuses wilh to form primary endosperm nucleus.

Solution:

Double fertilization is a process unique to flowering plants in which two male gamete nuclei, which have travelled down in the pollen tube separately fuse with different female nuclei in the embryo sac. The first male nucleus fuses with egg cell to form the zygote, the second male nucleus fuses with the two polar nuclei or secondary nucleus to form a triploid nucleus that develops into the endosperm.

QUESTION: 8

Angiosperms A and B shown in the figure belong to the class ____ and ____ respectively.

A
(a) Dicotyledonae
(b) Monocotyledonae
(c) Monocotyledonae
(d) Dicotyledonae
B
(a) Monocotyledonae
(b) Dicotyledonae
(c) Monocotyledonae
(d) Dicotyledonae

Solution:

Zoomed in portions of leaves show parallel venation in plant A, a characteristic of Monocotyledonae except for a few and reticulate venation in plant B, a characteristic of dicotyledonae.

QUESTION: 9

Which of the following characters represent the affinities of Gnetum with angiosperms and differences with Cycas and Pinus

Solution:

Bnetum resembles with the gymnosperms on one hand and theangiosperms on the other.
Resemblace with the gymnosperms:
(i)Ovary is absent and ovules are naked
(ii) Style and stigma are absent. 
(iii) Pollination is anemophilous.
(iv) Fruits are not formed
Resemblace with the angiosperms:
(i) In general habit it is climber as tree-like.
(ii) Leaves are broad, green and with reticulate venation.
(iii) Archegonia are latogether absent in the female gametophyte.
(iv) Absence of free nuclear divisions in the embryo sac.
(v) Endosperm completes its development after the fertilization.
(vi) Xylem vessels are present.

QUESTION: 10

Fruit in members of Solanaceae is

Solution:
  • Capsule: A Capsule is the most common fruit type. A Capsule is a dry fruit which splits open to release the seeds. These plants all have fruit capsules, Cotton of Solanaceae, Eucalyptus, Horse Chestnut, Jimson Weed, Mahogany, Witch Hazel.
  • Berry: A Berry is a single fleshy fruit without a stone, usually containing a number of seeds. This is a Kiwi Fruit (Actinidia chinensis). Other fruits of this type are Banana, Coffee, Currant, Passionfruit, Pepper, Tomato (Solanaceae). Fruit in members of Solanaceae are not drupe, siliqua and achene.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code