NCERT Based Test: Animal Tissues


30 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: Animal Tissues


Description
Attempt NCERT Based Test: Animal Tissues | 30 questions in 30 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which one of the following is correct pairing of a body part and the kind of muscle tissue that moves it?

Solution:

Involuntary smooth muscle are those muscles that are not under the control of our will. The muscle fibre the muscle fibers are without any striations (stripes). Iris has involuntary smooth muscle, Biceps of upper arm and abdominal wall have striated muscle fibres. Heart wall has involuntary striated muscle

QUESTION: 2

Read the following statements and select the correct option.
Statement 1: Cardiac muscle of the heart is striated and has intercalated discs between its fibres (cells).
Statement 2: It provides quick, powerful and rhythmic contractions to the heart.

Solution:

Cardiac muscle tissue fibres show the characters of both striated and unstriated muscle fibres. The myofibrils have dark and light bands, thus they are striated but they are not under the control of the will of the animal, there they are involuntary They have intercalated discs at interval. The deer permit the wave of muscle contraction to be transmitted from one cardiac libre to another. This provides quick, powerful and rhythmic contractions to the heart.

QUESTION: 3

Cartilage is formed by

Solution:

Cartilage is a soft skeletal tissue formed by cells called chondrocytes. Chondrocytes are mature, large and rounded cells with few surface projections.

QUESTION: 4

Which of the following is a wrongly matched Pair?

Solution:

Cartilage is a skeletal tissue.

QUESTION: 5

Read the following statements and select the corrtect option.
(i) Blood cells secrete fibres of structural proteins called collagen or elastin.
(ii) Neuroglial cells protect and support the nephrons
(iii) Osteocytes are present in spaces called lacunae,
(iv) Striated muscle fibres are bundled together in a parallel fashion.
(v) Biceps are involuntary and striated.

Solution:

The structural proteins collagen and elastin and present in white collagen fibres and yellow elastic fibres respectively, which are connective tissue fibres. Neurogicalcells are specialized cells found in the brain and spinal cord supporting the neurons and their fibres. The muscles of biceps are voluntary and striated.

QUESTION: 6

'Mummies' of Egypt still have their arteries preserved due to the presence of

Solution:

Yellow elastic connective tissue fibres are present in the wall of blood vessels, lungs, bronchioles, cartilage larynx and trachea, etc. These fibres have considerable strength and remarkable elasticity, 'Mummies' of Egypt still have their arteries intact due to the presence of these fibres.

QUESTION: 7

Cardiac muscle cells differ from striated muscle cells in having _______________.

Solution:

The cardiac muscle fibres are uninucleate and their nuclei are centrally placed. Striated muscle fibres are multinucleated and their nuclei lie at irregular intervals.

QUESTION: 8

Read the following statements and select the correct ones.
(i) In simple cuboidal epithelium, nuclei are rounded and lie in the centre of the cells
(ii) Non-keratinised epithelium is impermeable to water.
(iii) Yellow elastic fibrocartilage makes cartilage flexible
(iv) Areolar tissue forms a shock absorbing cushion around the eye balls and kidneys.

Solution:

In simple cuboidal epithelium nuclei are rounded  and lie in the centre of the cells. Keratinized epithelium is impermeable to water. Yellow elastic fibrocartilage makes cartilage flexible. Adipose tissue forms a shock absorbing cushion around the eye balls and kidneys.

QUESTION: 9

Which of the following statements is/are false about columnar epithelium -
(i) It is made of tall and slender cells.
(ii) The free surface may have microvilli.
(iii) They are found in the stomach and intestine and help in secretion and absorption.
(iv) Ciliated epithelium is mainly present in hollow structures like bronchioles and Fallopian tubes.
(v) They have apical nuclei.

Solution:

In columnar epithelium, nuclei are located at base.

QUESTION: 10

Which of the following statements is/are not correct regarding connective tissues?
(i) They are the most abundant and widely distributed in the body of complex animals.
(ii) They connect and support other tissues.
(iii) They include diverse tissues such as bones, cartilage, tendons, adipose, and other loose connective tissues.
(iv) They form the internal and external lining of many organs.
(v) Blood is an example of a fluid connective tissue.

Solution:

Epithelial tissue forms the internal and external lining of many organs.

QUESTION: 11

Which of the following is a transparent tissue?

Solution:

Hyaline literally means glassy. Hyaline cartilage is known as a  transparent tissue. It consists of a clear and slightly elastic matrix with less fibres. It forms articular surfaces at the joints of long bones, rings of trachea, stemal parts of ribs, hybrid apparatus, nasal septum etc.

QUESTION: 12

Select the correct option:
Nervous tissue is made up of neurons and neuroglial cells.

Which of the following statements about these two cells is/are false?
(i) Neuroglia makes up more than one-half of the volume of neural tissue in our body.
(ii) Neuroglia protects and supports neurons.
(iii) When a neuron is suitably stimulated, an electrical disturbance is generated which swiftly travels along its cytosol.
(iv) The arrival of the disturbance at the neuron's endings triggers stimulation or inhibition of adjacent neurons or other cells.

Solution:

When a neuron is suitably stimulated, an electrical disturbance is generated which swiftly travels along its plasma membrane

QUESTION: 13

Read the following statements and select the correct option:
Statement 1- Bone and cartilage are rigid connective tissues
Statement 2- Blood is a connective tissue with fluid (plasma) matrix.

Solution:

Bone and cartilage are rigid connective tissues. Bones consist of matrix which is hard and non-pliable and is rich in calcium salts and collagen fibres. This gives bone its strength. The intercellular material of cartilage is solid and pliable and resists compression. Blood is a fluid connective tissue consisting of plasma, RBCS, WBCs and platelets.

QUESTION: 14

Pick the odd one in each series and select the correct option:
(i) Areolar tissue, blood neuron, tendon
(ii) Salivary gland, gastric gland, tear gland, thyroid gland
(iii) Adrenal gland, sweat gland, milk gland, oil gland

Solution:

(i) Neuron is a part of neural tissue while the remaining three belong to connective tissue. 
(ii) Thyroid gland is an endocrine gland while the remaining three are exocrine glands 
(iii) Adrenal gland is an endocrine gland while the remaining three are exocrine glands.

QUESTION: 15

Consider the following statements (i)- (iii), each with two blanks.
(i) Pseudostratified epithelium lines the ______ (1) tract while transitional epithelium lines the _____ (2) tract.
(ii) Lacunae of bones house _______ (3) while lacunae of cartilage contain _____ (4).
(iii) Tendon contains bundles of ______ (5) fibres and rows of _______ (6) cells between them.
Which one of the following options, gives the correct fill ups for the respective blank numbers from (1) to (6) in the statements?

Solution:

(i) Pseudostratified epithelium lines the (1) 'respiratory' tract while the transitional epithelium lines the (2) 'urinary' tract.
(ii) Lacunae of bones house (3) 'osteocytes' while lacunae of cartilage contain (4) 'chondrocytes'.
(iii) Tendons contain bundles of (5) 'white' fibres and rows of (6) 'fibroblast' cells.

QUESTION: 16

Consider the following statement (i)-(iii) and select the correct option stating which ones are true (T) and which one are false (F)
(i) Keratinised stratified squamous epithelium covers moist surfaces like buccal cavity
(ii) Fibroblasts store fat in adipose tissue
(iii) Urinary bladder is lined by a stratified epithelium.

Solution:

Non keratinized stratified squamous epithelium covers moist surfaces like buccal cavity, pharynx, vagina, cervix, etc. Adipocytes store fat in adipose tissue. Urinary bladder lined by transitional epithelium.

QUESTION: 17

Read the following statements and select the correct option
Statement- 1: Urinary bladder is lined by transitional epithelium
Statement- 2: Transitional epithelium  keeps the size of bladder constant at all time.

Solution:

Transitional epithelium persists distension. Urinary Bladder can be stretched considerably due to the presence of transitional epithelium. When stretched it appears to a thinner and the cells become flattened or rounded.

QUESTION: 18

In the given diagram of a section of hyaline cartilage, the different parts have been indicated by alphabets. Choose the answer in which these alphabets correctly match the parts they indicate.

Solution:

A cartilage cell is present in a fluid filled space, the cartilage lacuna. Matrix consists essentially of water. proteoglycans (proteins and carbohydrates), some lipids. collagen, non collagenous protein and collagen fibres. Mature cells are larger in size, more rounded, but still have a few surface projections and are known as chondrocytes. The free surfaces of hyaline cartilage are covered by a fibrous membrane called the perichondrium but it is not present in fibrous cartilage.

QUESTION: 19

Consider the following four statements (i)- (iv) and select the correct option stating which ones are true (T) and which ones are false (F)
(i) The epithelium of proximal convoluted tubule (PCT) of nephron in the kidney has microvilli.
(ii) Simple epithelium covers the dry surface of the skin, the moist surface of buccal cavity, pharynx, inner lining of ducts of salivary glands and of pancreatic ducts.
(iii) The wall of internal organs such as the blood vessels, stomach and intestine contains skeletal muscle.
(iv) Bone marrow in some bones in the site of production of blood cells.

Solution:

Compound epithelium covers the dry surface of the skin, the moist surface of buccal cavity, pharynx, inner lining of ducts of salivary glands and of pancreatic ducts. The wall of internal organs such as the blood vessels, stomach and intestine contain smooth muscle.

QUESTION: 20

Simple cuboidal epithelium lines all the following structures except the ___________.

Solution:

Ciliated columnar epithelium lines the Fallopian tubes.

QUESTION: 21

Which one of the following contains the largest quantity of extracellular material?

Solution:

Areolar tissue has the largest quantity of extracellular material as more space is there in between the cells.

QUESTION: 22

Areolar connective tissue joins

Solution:

Areolar tissue is the most widely distributed connective tissue in the animal body. It takes the form of fine threads crossing each other in every direction leaving small spaces called areolae. It is present under the skin as subcutaneous tissue in between and around muscles, nerves and blood vessels in submucosa of gastro-intestinal tract and respiratory tract, in the bone marron, between the lobes and lobules of compound glands and in mesenteries and omenta. In fact it forms packing nearly in all organs. To bind parts together is the primary function of areolar tissue.

QUESTION: 23

The cell Junctions called tight, adhering and gap junctions are found in

Solution:

The variously shaped cells present in the epithelial tissue are held together by intercellular junctions like tight, adhering and gap junctions.

QUESTION: 24

Given is the diagrammatic sketch of a certain type of connective tissue. Identify the parts labeled A, B, C and D and select the right option about them

Solution:

The given figure is of areolar tissue.

QUESTION: 25

Lining of intestine of man is

Solution:

The outer surface of columnar epithelial cells lining the intestine of man is brush-bordered. It is made up of microvilli that greatly increase the surface area for absorption.

QUESTION: 26

Read the following four statements (i) – (iv) with certain mistakes in two of them.
(i) Adipose tissue is a type of dense connective tissue located beneath the skin.
(ii) In each body segment of earthworm except the first, fifth and clitellum there are rows of S-shaped setae, embedded in the epidermal pits in the middle of each segment.
(iii) Most of the cartilages in vertebrate embroys are replaced by bones in adults.
(iv) Smooth muscles are ‘involuntary’ as their functioning cannot be directly controlled.
Which of the above statements have mistakes?

Solution:

Adipose tissue is a type of loose connective tissue. In each body segment of earthworm, except the first, last and clitellum, there are rows of S-shaped setae, embedded in the epidermal pits in the middle of each segment. Setae help in locomotion. 

QUESTION: 27

Mammalian bone differs from cartilage in the presence of _______________.

Solution:

Haversian canal is a small canal that ramify throughout compact bone. It forms a central tube around which are alternate layers of bone matrix and lacunae containing bone cells. The lacunae are linked by minute channels called canaliculi.

QUESTION: 28

Nerve cells do not divide because they do not have

Solution:

Once being differentiated, nerve cells do not divide as dissolved in blood plasma giving red col they lack mitotic activity. Lack of mitotic activity indicates Blood is confined to heart and vessels in die that they do not have centrosome system

QUESTION: 29

Identify the figures A, B, C showing different types of muscle and select the correct option:

Solution:

Striated muscles show striations. Smooth muscles do not have striations and are spindle shaped. Cardiac muscle shows striations and have intercalated discs.

QUESTION: 30

The four figures (A, B, C and D) given below represent four different types of animals tissues. Which one of these is correctly identified in the given options along with its correct location and function?

Solution:

A - Columnar epithelium; Location - Stomach and intestine; Function - Secretion and absorption
B - Glandular epithelium; Location - Intestine; Function - Secretion
C - Dense regular connective tissue; Location - Cartilage; Function - Attach bone to bone.
D - Cardiac muscle tissue; Location - Heart; Function - Heart contraction.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code