NCERT Based Test: Bryophytes


15 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: Bryophytes


Description
Attempt NCERT Based Test: Bryophytes | 15 questions in 15 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The prominent phase in the life cycle of bryophytes is

Solution:

Bryophytes shows two morphoiogically distinct heteromorphic generations, i.e., gametophytic and sporophytic generations. Gametophytic generations is the dominant phase of life cycle and in general the term 'plant body' is used to represent this phase. In bryophytes, sporophyte is parasitic(partially or wholly) on the gametophyte as it is organically attached and is nutritionally dependent upon the gametophyte.

QUESTION: 2

Gemmae are multicellular green structures for vegetative propagation. These are found inside gemma cups in

Solution:

In Marchantia, the plant body consists of a dorsrventrally flattened, prostrate and dichotomously branched thallus. The thalli are conspicuous, apex of each thallus is notched. Along the midriba represent characteristic, prominent goblet or cup-shaped structures, the gemma cups, with smooth, dentate or frilled margins. These cups enclose asexual reproductive bodies called gemma.

QUESTION: 3

Funaria requires water because 

Solution:

Fertilization of Funaria occurs in water. The antherozoids are released into water where they swim and reach archegonium. An antherozoid fuses with the egg to produce the zygote. Thus an external layer of water is essential for the swimming of male gametes to the archegonia.

QUESTION: 4

The embryonic development in bryophytes takes place in the

Solution:

In bryophytes, the zygote develops into a multicellular, undifferentiated structure called embryo. The embryo, within venter of archegonium, by further segmentation and differentiation finally develops into a full fledged sporophyte called sporogonium.

QUESTION: 5

Read the given statements and select the correct options. 
Statement 1: Bryophytes are amphibians of place kingdom.
Statement 2: They live in soil but depend on water for sexual reproduction.

Solution:

Bryophytes are known as 'amphibians of plane kingdom' because they are adapted to land as well as water habitats. In their vegetative structure, bryophytes, have become adapted to land. But they depend on water for sexual reproduction because the swimming habit is retained by their sperms.

QUESTION: 6

Resemblances between algae and bryophytes include

Solution:

The resemblances between algae and bryophytes are given below:
(i) Algae and bryophytes both are autotrophic.
(ii) Algal plant body is a thallus, like many bryophys (Hepaticeae and Anthocerotae).
(iii) In both, reserve food material is generally starch.
(iv) Both |ack vascular tissues.
(v) Water is essential for fertilization in algae as well as in bryophytes.

QUESTION: 7

Select the option that correctly identifies A, B and C in the given figure of female thallus of Marchantia.

Solution:

Sexually Marchantia is dioecious with sex organic borne on stalked upright receptacles or gametophoers. Gametophore of male thallus is called Antheridiophce having a stalk and a 8 lobed male receptacle. Gametophce of female thallus is called archegoniphore. Its receptacle has nine cylindrical processes or rays.

QUESTION: 8

Read the given statements and select the correct options.
Statement 1: Each sperm of moss has two flagella.
Statement 2: Water is essential for fertilization is mosses.

Solution:

Sperm of mosses is biflagellated. i.e. it has two flages that aid in propulsion. Since sperm must swim to the archegonium fertilization cannot occur without water.

QUESTION: 9

Bryophytes include

Solution:

Bryophytes are divided into liverworts, hornwortsa are mosses. Liverworts may be thallose or foliose, but mosses are always leafy. Plant body in liverworts is dorsiventrala are rhizoids are unicellular. In mosses plant body has a rade symmetry, rhizoids are multicellular.

QUESTION: 10

The female sex organ in Riccia and Funaria is

Solution:

The sex organs in bryophytes (Riccia, Funari pteridophytes and gymnosperm (Cycas) are multicellds and jacketed. The jacket of sterile cell around the sperm as egg is an adaptation to a life on land. The male reproduction organs are antheridia and female reproductive organs are archegonia.

QUESTION: 11

The mass which forms dense extensive mats on the soil prevents

Solution:

Mosses form a protective covering over the crumbling soil of cliffs and prevent the sushing rainwater from cutting deeply into the soil. These grow in dense mats so firmly enterwied around the soil particles that there can be tittle erosion, eve on a steep hill side.

QUESTION: 12

Select the option that includes liverworts only.

Solution:

The gametophytic plant body of liverworts is usually dosiventral, leaf-like and gives the appearance of liver. The common examples of liverworts are Riccia, Marchantia, Piccia, etc.

QUESTION: 13

Which of the following is not a moss?

Solution:

Riccia is a livewort (Hepaticae), which grows predominantly in wet terrestrial habitats and are free floating or submerged auatic.

QUESTION: 14

Read the following statements regarding bryophytes and select the correct answer.
(i) Lack true roots, stem and leaves.
(ii) Main plant body is haploid.
(iii) Sex-organs are unicellular and non-jacketed.
(iv) Fertilization produces an embryo inside the water.

Solution:

The plant body of bryophytes is thalus-like and prostrate or erect, attached to the substratum by unicellular or multicellular rhizoids. They lack true roots, stem or leaves. However, may possess root-like, leaf-like or stem-like structures. The main plant body of the bryophyte is haploid.

QUESTION: 15

Peat, obtained from Sphagnum moss, is used as

Solution:

Peat consists of deposits of vegetable matter which have accumulated in bogs and swamps and slowly decomposed, becoming somewhat carbonised and compacted. It is dark brown in colour. Peat is built by Sphagnum moss, for this reason, Sphagnum is called peat moss. Peat is used as fuel and manure.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code