NCERT Based Test: Cell Cycle


10 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: Cell Cycle


Description
Attempt NCERT Based Test: Cell Cycle | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the following statements about cell division and select the correct ones.
(i) M phase represents the phase when actual cell division occurs and I phase represents the phase between two successive M phases.
(ii) In the 24 hours average duration of cell cycle of a human cell, cell division proper lasts for only about an hour.
(iii) M phase constitutes more than 95% of the duration of cell cycle.

Solution:

Cell cycle consists of two basic phases, long non-dividing I phase and a short-dividing M phase. In the average duration of 24 hours in the cell cycle of a dividing human cell, M phase lasts for one hour (less than 5% of total ) while I phase or interphase occupies 75-95% of total generation time.

QUESTION: 2

Select the incorrect statement regarding S phase of interphase

Solution:

S or synthesis phase marks the period during which DNA synthesis or replication takes place. DNA synthesis or replication takes place. During this time the amount of DNA per cell doubles, however, there is no increase in the chromosome number.

QUESTION: 3

Human cells in culture show a cell cycle to be completed in approximately 

Solution:

(i) Cell division is the process by which a cell divides to form to nearly equal daughter cell which resembles the parent. The cell cycle is the sequence of events which occur during the cell growth and cell division. It is completed into two steps interphase and M-phase.
(ii) In the cell cycle interphase is the period between the end of one division to the beginning of next cell division. It is known as the resting phase. In the case of human beings it is around 24 hours then the M phase takes place.

QUESTION: 4

Yeast cell divides once in approximately every

Solution:
  • Yeasts are the saprophytic fungi that are found on the substrate which is rich in sugar.
  • The vegetative reproduction takes place in yeast by budding or fission. Budding is a common method of reproduction in yeast under favourable condition. During this process, small bud-like outgrowth appears at one end of the parents yeast and then it falls off. Fission is a common method of reproduction during favourable condition and its nucleus divide into two daughter nuclei; the nucleus separation is then followed by cytokinesis. 
  • Sexual reproduction takes place when the conditions are unfavourable. The cellular division in yeast takes place about in 90 minutes each.
QUESTION: 5

The correct sequence of phases of cell cycle is?

Solution:

The cell cycle starts from interphase. Interphase is the phase in the cell cycle that prepares a cell nucleus for division. It has three stages — G1, S and G2 G1, Phase is the longest stage of interphase, also first growth phase or post-mitotic gap phase. Both and its nucleus grow in size. There is synthesis proteins, nucleotides, amino acids for histones an rich compounds. In S-Phase chromosomes along with their DNAs replicate. DNA content doubles during this phase. In G2-Phase there is increased synthesis of RNA and proteins. Cell organelles or their precursorsmultiply. Cell grows in Size.

QUESTION: 6

A cell cycle includes

Solution:

The cell cycle starts from interphase. Interphase is the phase in the cell cycle that prepare a cell and its nucleus for division. It has three stages- G1​,S and G2​. M- phase is the final phase of cell cycle..It represent the phase of actual division. It consists of karyokinesis (division of nucleus) and cytokinesis (division of cell protoplast).

QUESTION: 7

Which of the following phases of the cell cycle is not a part of interphase?

Solution:

Interphase in a cell cycle has three stages —G1,S and G2.M− phase is not a part of interphase.

QUESTION: 8

The cells that do not divide further, exit G1 phase to enter an inactive stage called_____of the cell cycle.

Solution:

The phase in which cells fail to divide further (do not enter S- phase after G1 -phase) and undergo differentiation is known as G0 phase or quiescent stage. It occurs due to non availability of mitogen and energy rich compounds. The cells remain metabolically active, grow in size and differentiate for particular function after attaining a particular shape.

QUESTION: 9

Synthesis of histone proteins occurs in

Solution:

Replication of DNA along with the synthesis of nuclear proteins such as the histones occur during S phase of interphase.

QUESTION: 10

The DNA content of individual cells and the number of cells in each phase of a "cell cycle" can be determined using flow cytometry. Which of the following combinations of "phase of a cell cycle and its corresponding DNA content" can be considered normal?
(i) Diploid cells found in the G0 or G1 phase.
(ii) Cells with twice the normal DNA content in the early M phase.
(iii) Cells with intermediate amounts of DNA in the S phase.
(iv) Cells with twice the normal DNA content in the G2 phase.

Solution:

The diploid cells found in the G0 and G1 phase before starting the G2 or M phase but before anaphase. Cells with twice the normal DNA is in G2 or M phase that is mitosis phase. The S phase is characterized by intermediate DNA when the DNA starts replicating itself, till the entire replication process is complete.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code