NCERT Based Test: Description of Some Important Families


10 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: Description of Some Important Families


Description
Attempt NCERT Based Test: Description of Some Important Families | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Study carefully the given floral diagram and select the option which correctly represents the related flora! formula (F.F).

Solution:

The given floral diagram is of family Solanaceae. Its flower is bisexual and actinomorphic, ebractes or bracteate, pentamerous, cyclic. Calyx 5, gamoseplace persistent. Corolla 5, gamotetalous, often plicate in Androecium 5, polyandrous and epipetalous. Gyoeous bicarpellary andd syncarpous. Ovary superior placed obliue placentation axile with swollen-placenta. Fruit is berry capsule.

QUESTION: 2

Marginal placentation is generally found in family

Solution:

In marginal placentation one or two alternate  ovules occur longitudinally along the ridge in the wall the ovary in the area of fusion of its two margins or suture. A true placenta is believed to be absent. Ovary unilocular. Marginal placentation is found in monocarpela pistils of Leguminosae (e.g., Pea, Cassia, Acacia) and plants (e.g., Larkspur).

QUESTION: 3

Add the missing floral organs in the given floral formula of Family Fabaceae.

Solution:


This floral formula is of family fabaceae (Papilionacea). Flower is zygomorphic and papilionaceous. Calyx gamosepalous with odd sepal anterior. Corolla 5 unequal and differentiated into 1 standard, 2 alae axil keel or carina made up of two partially fused petals. The petals are arranged on descending imbricate. Androecium diadelphous 1 + (9). Gynoecium monocarpela ovary superior, unilocular with marginal placentation.

QUESTION: 4

Identify the missing words (A, B, C and D) and select the correct option.

Solution:

In family Fabaceae, the inflorescence is indeterminant or racemose, the flower is zygomorphic, with five petals-standard (large outer), wings (smaller pair in-between) and keel (innermost smallest, partially fused)
The number of stamens in Liliaceae are 6 arranged in two whorls of 3 each or 3+3 arrangement. The anthers are monosacculate.
The gynoecium in Fabaceae is monocarpellary, with ovules on marginal placentation.
So, the correct answer is 'A - Racemose, B - Zygomorphic, C - 3 + 3, D - Monocarpellary'

QUESTION: 5

A plant has a butterfly shaped flower with one standard, two wing like and two keel petals. The plant belongs to the family

Solution:

Papikionaceous (butterfly-shaped) corolla is the characteristic of family Papilionaceae. The posterior largest petal is called standard or vexillum, overlaps two smaller lateral petals called wings or alae. The latter overlap a boat-shaped structure called keel or carina which is formed by two anterior petals fused laterally on the anterior side.

QUESTION: 6

Which floral family has (9) + 1 arrangement of anthers in the androecium?

Solution:

Most common condition of androecium in the members of family fabaceae is diadelphous, (9) + 1, in which out of total 10 stamens, none are united by the lower hald of their flaments to form an incomplete tube around the pistil. Tenth posterior stamen is free.

QUESTION: 7

Which of the following floral formulae corresponds to Family Liliaceae?

Solution:


This floral formula is of family Fabaceae (Papilionacea). Flower is zygomorphic and papilionaceous. Calyx gamosepalous with odd sepal anterior. Corolla 5, petal unequal and differentiated into 1 standard, 2 alae and keel or carina made up of two partially fused petals. The petals are arranged in descending imbricate aestivation. Androecium diadelphous 1 + (9). Gynoecium monocarpella ovary superior, unilocular with marginal placentation.

QUESTION: 8

Which of the following is a correct combination of family and its respective members?

Solution:

Withenia somnifera (aswagandha) belongs to solanaceae and has medicinal properties.
Genus Petunia, belongs to family solanaceae, it is cultivated as an ornamental plant.
So, the correct answer is 'Solanaceae - Withania somnifera, Petunia'

QUESTION: 9

Select the pair which contains monocotyledonous families.

Solution:

Liliaceae (Lily family) and Poaceae ( Gramineae, gross family) are the two monocot families.

QUESTION: 10

Persistent calyx is the character of plants belongs, are family

Solution:

In members of family Solanaceae (e.g. Solanum), sepals remain attached till the maturation of the fruit and do not fall off, thus termed persistent.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code