NCERT Based Test: The Leaf


15 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: The Leaf


Description
Attempt NCERT Based Test: The Leaf | 15 questions in 15 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which one of the following is an incorrect pair?

Solution:

Phyllode is flattened petiole or rschis of a leaf  which carries out the function of photosynthesis (e.g., Parkinsonia, Acacia). In  these plants lamina is either absent or  reduced, to reduce the transpiring area. In  Asparagus, dadode type of stem modification  can be seen. Cladodes are slightly flattened,  fleshy, straight or curved pointed structures  which develop in dusters in the axils of scale  leaves.

QUESTION: 2

Identify the group of plants possessing leaf tendrils.

Solution:

Leaf tendrils are thread-like sensitive  structures which can coil around a support to  help the plant in climbing. Leaf tendrils are  usually unbranched and devoid of scales, e.g.,  leaflet tendrils in Pisum sativum (peas), and  leaf tip tendrils in Gloriosa (Glory lily).

QUESTION: 3

In some _____, the leaf base may become swoolen and is called as _____.

Solution:

In many legumes leaf base is swollen, it is known as pulvinus. It is responsible for sleep and shock movements of certain leaves, e.g., Mimosa pudica.

QUESTION: 4

In _____ phyllotaxy, a pair of leaves arise at each node and lie opposite to each other as in _____ plant.

Solution:

In opposite phyllotaxy two leaves are borne on the opposite side of a single node. Opposite phyllotaxy is of two types: (i) Opposite and superposed e.g., Syzygium, (ii) Opposite and decussate, e.g., Calotropis, Zinnia.

QUESTION: 5

Parallel venation is a characteristic of monocots. Which of the following is an exception to this generalization? 

Solution:

In case of parallel venation the veins run parallel to each other and network is not formed. This type of venation is the characteristic features of monocots. There are few exceptions, e.g, Smilax, Colocasia, Alocasia, Dioscorea, etc.

QUESTION: 6

Which plant part is modified into pitcher in pitcher plants?

Solution:

In Nepenthes (pitcher plant), the leaves are modified into pitchers to catch and digest the insects. The pitcher of Nepenthesls modified lamina. The apex of leaf is modified into lid which covers the opening of pitcher.

QUESTION: 7

Petiole is modified into tendril in

Solution:

There are various parts of leaf that modifies into tendrils in plants. In plants, either entire leaf, upper leaflets, terminal bud, petiole or stipule gets modified into tendril. In Lathyrus aphasia, the entire leaf is modified into tendril. In Pisum sativum, the upper leaflets modified into tendrils. In Passiflora, the terminal bud is modified into tendrils. In Gloriosa, the leaf tip modified into tendril. In Clematis, the petiole is modified into tendril. In Smilax, the stipule is modified into tendril.

QUESTION: 8

Different parts of a leaf are modified into tendrils which help theplant in climbing up. Identify the type of tendril that is seen in Clematis.

Solution:

The petiole, rachis and the stalk of the leaflets (petiolules) in Clematis are sensitive to contact and can coil around the support to help the plant in climbing. Such tendrils are known as rachis and petiolule tendrils.

QUESTION: 9

Reticulate venation is a characteristic of dicots. An exception to this generalization is 

Solution:

In reticulate venation, the veinlets form a reticulum or network. Reticulate venation is found in dicots (exceptions; Calophyllum, Corymbium, Eryngium, etc).

QUESTION: 10

Finely disserted leaf may be an adaptation of 

Solution:

The submerged leaves of hydrophytes are often highly disserted or divided to create a very large surface area for absorption and photosynthesis. It also minimises water resistance and hence potential damage to the leaves due to tearing effect of water.

QUESTION: 11

Study the following flow chart and select the correct option for P, Q, R and S.

Solution:

P - Banana, Canna
Q - Fan palm
R - Mango, Peepal
S - Smilax, Zizyphus

QUESTION: 12

Study the given figures and identify the kind of phyllotaxy.

Solution:

In alternate (or spiral) phyllotaxy, only one leaf is borne on a node and the leaves of the adjacent nodes roughly lie towards the opposite sides (e.g., Hibiscus). In opposite phyllotaxy, two leaves are borne on the opposite sides of a single node, e.g., guava in whorled or verticillate phyllotaxy, three (e.g., Nerium) or more than three (e.g., Alstonia) leaves develop from a single node.

QUESTION: 13

Select the incorrect match with respect to the plant and the relative plant part modified for food storage.

Solution:

In Dahlia, adventitious roots are modified to fasciculated fleshy roots which store food. Swollen roots or root tubers occur in clusters and lie at the base of stem.

QUESTION: 14

A small rootless aquatic herb in which a portion of leaf  forms a tiny sack or badder which traps water insects is

Solution:

Leaf bladders occur in the aquatic carnivorous plants of Utricularia (Bladderwort). Some of the leaf segments are modified to form small bladders. A bladder has sensitive hair, branched trigger bristles, a trap valve, internal and external glands for trapping and digesting small animals (e.g., water fleas). 

QUESTION: 15

Parkinsonia is a good example of

Solution:

Phyllodes are flat, green coloured leaf like modification of petioles or tachis. The leaflets or lamia of the leaf are highly reduced or caducours.The phullodes perform photosynthesis and other functions of leaf. In Parkinsonia the leaves are bipinnately compound. The primary reaction each leaf isshort and modified intospine. The secondary rachis is modified into phyllodes.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code