NCERT Based Test: The Tissue System


10 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | NCERT Based Test: The Tissue System


Description
Attempt NCERT Based Test: The Tissue System | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Given figures (P and Q) represent the stomatal apparatus of dicot and monocot leaves respectively. Select the option which correctly labels A, B and C.


Solution:

A typical stoma is microscopic and usually consists of two kidney-shaped guard cells surrounding a pore. The guard cells are usually much smaller in size as compared to other epidermal cells. In some species the guard cells are surrounded by subsidiary cells or accessory cells which differ morphologically from the other epidermal cells. Guard cells possess few small chloroplasts, they are bean or kidney shaped in most dicots and dumb-bell shaped in most monocots.

QUESTION: 2

Select the mismatched pair.

Solution:

Trichomes are unicellular or multicellular, branched or unbranched outgrowths which are strictly epidermal in origin. Being the outermost layer trichome is protective in nature. With the help of cuticle it checks the rate of water loss from aerial parts. Trichomes present on the surface of some seeds and fruits help in their dispersal.

QUESTION: 3

Which of the following tissue systems constitutes bulk of the plant body?

Solution:

Ground tissue system includes all the tissues of plant body except epidermal tissue system and vascular tissues. It forms the bulk of body and consists of mainly parenchymatous, collenchymatous, sclerenchymatous, glandular and laticiferous tissues.

QUESTION: 4

In______vascular bundle, a strip of vascular combium is present in between the xylem and phloem.

Solution:

 The vascular bundles which contain both xylem and phloem together on the same radius are called conjoint collateral vascular bundles. In gymnosperms and dicot stems a strip of vascular cambium occurs between phloem and xylem of each vascular bundle. It is called intrafascicular for fascicular) cambium. This strip of vascular cambium layer produces secondary tissues. Such vascular bundles are described as open. In monocot stems vascular bundles do not have a strip of vascular cambium. They are termed as closed.

QUESTION: 5

Identify the type of vascular bundle as shown in the figure and select the incorrect statement regarding this.

Solution:

The given figure represents radial vascular bundles. Here xylem and phloem occur in the form of separate bundles called xylem bundles and phloem bundles. The two types of bundles usually alternate with each other. They occur on different radii. Radial bundles are characteristic of monocot and dicot roots. 

QUESTION: 6

Which of the following exemplifies emergences?

Solution:

Prickles are an example of emergences. Emergences are multicellular epidermal outgrowths which also contain some inner tissues. Theya re sharp and stiff outgrowths e.g., pricles of Rosa indica.

QUESTION: 7

Which of the following causes almost unbearable irritation of the skin?

Solution:

Stinging hair of urtica dioca are hollow hair that contains siliceous tips and enclose a poison which is injected into the skin of animals rubbing against them and causing unbrearable pair or irritation.

QUESTION: 8

Select the mismatched pair out of the following.

Solution:

In amphivasal or laptocentric vascular bundles, xylem surrounds phloem e.g., Dracaena, Yucca. When phloem surrounds xylem it is amphicribal or hadrocentric type of vascular bundles, e.g. Hydrilla, Selaginella.

QUESTION: 9

Epidermal tissue system is derived from

Solution:

Protoderm (Gk. Protos-first, derma-skin) in the outer layer of apical meristem that given rise to epidermal tissues epidermal tissue system is derived from protoderm. Ground tissue system is derived partly from periblem and partly from plerome. Vascular tissue system is derived from procambium.

QUESTION: 10

Stomata which remain surrounded by a pair of subsidiary cells whose common wall is at right angles tio guard cells are called

Solution:

Diacytic (caryophyllaceous) type of stomata are surround by 2 subsidiary cells. Diacytic subsidiary cells are arranged at right angles to the stomata cells e.g., saponaria.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code