Test: Basis of Classification


10 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | Test: Basis of Classification


Description
Attempt Test: Basis of Classification | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the given statements and select the correct option.
Statement 1: All triploblastic animals are eucoelomates.
Statement 2: They have a false coelom.

Solution:

Animals belonging to phyla Platyhelminthes to Chordal are triploblasti whole poriferans and cnidarians are diploblastic Sponges, cnidarians, ctenophorans and platyhelminth  are acoelomates, aschelminthes are pseudocoelomats and annelids, arthropods, echinoderms and chordates are eucoelomates. Eucoelomates have true coelom.

QUESTION: 2

Which of the following statements is incorrect with regard to bilateral symmetry?

Solution:

Bilateral symmetry is found in few invertebrates and all vertebrates.

QUESTION: 3

Examine the figures of diploblastic (i) and triploblastic (ii) organization in animals given below and identify the labelled parts A to D.

Solution:

A - Ectoderm
B - Endoderm
C - Mesoglea
D - Mesoderm
So, the correct answer is 'A - Ectoderm, B - Endoderm, C - Mesoglea, D - Mesoderm'.

QUESTION: 4

Diploblastic and triplo blastic are terms that describe

Solution:

(i) Diploblastic animals have two germinal layers (ectoderm and endoderm) during embryonic development
Example: Poriferans.
(ii) Triploblastic animals have three germinal layers (ectoderm, mesoderm and endoderm) during embryonic development
Example: Platyhelminthes.

QUESTION: 5

Select the correct matching of animals, their symmetry, organisation and coelom type.

Solution:

Platyhelminthes are triploblastic, acoelomate organism showing bilateral symmetry. Ctenophores have borads symmetry, are acoelomates having diploblastic organisation. In echinoderms, larvae have bilateral symmetry whiled add have radial symmetry. They are coelomates with triplobla organisation. Annelids are triploblastic, coelomaterorganism showing bilateral symmetry.

QUESTION: 6

The figures given below show the types of coelom. Identify them and select the correct group of organisms which possess them.

Solution:

Figure 'A' is of coelomates (Annelids), Figure 'B' is a pseudo-coelomates (Aschelminthes) and Figure 'C' is a acoelomates (Plathyhelminthes).

QUESTION: 7

Study carefully the given flow chart and fill in the blanks (A), (B), (C), (D) and (E).

Solution:

(A) Cellular level
(B) Radial symmetry
(C) Bilateral symmetry
(D) Pseudocoelomates
(E) Coelomates

QUESTION: 8

Which of the following is correctly matched?

Solution:

Coelenterates have radial symmetry. Aschelminth are pseudocoelomates. Molluscs do not show metamerit Sponges are diploblastic.

QUESTION: 9

The given figure shows a cross section of the body of an invertebrate. Identify the animal which has such body plan.

Solution:

The animals in which the coelom is absent are called acoelomates, for example flatworms (Planaria). In them the space between ectoderm and endodorm is filled with parenchyma derived from mesoderm.

QUESTION: 10

Which of the following are correct?
(i) Diploblastic : Poriferans, Coelenterates
(ii) Triploblastic : Platyhelrninthes to Chordates
(iii) Acoelomata : Poriferans, Coelenterates, Platyhelminthes
(iv) Pseudocoelomata : Aschelminthes/Roundworms
(v) Eucoelomata : Annelids to Chordates

Solution:

(i) Diploblastic - Poriferans, Coelenterates
(ii) Triploblastic - Platyhelminthes to Chordates
(iii) Acoelomate - Poriferans, Coelenterates, Platyhelminthes
(iv) Pseudocoelomate - Aschelminthes/Roundworms
(v) Eucoelomate - Annelids to Chordates
So, the correct answer is '(i), (ii), (iii), (iv) and (v)'.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code