Test: Classification of Chordates


30 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | Test: Classification of Chordates


Description
Attempt Test: Classification of Chordates | 30 questions in 30 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which one of the following is a matching pair of a body feature and the animal possessing it?

Solution:

Leech possesses a ventral central nervous System, Scorpion has a dorsal heart. Pharyngeal gill S|its and post- anal tail are characteristic features of chordates  Chameleon is a chordate, so it possesses pharyngeal gill-slits in embryonic stage. Octopus is a non-chordate.

QUESTION: 2

Which of the following is wrongly matched?

Solution:

Prawn, which is an arthropod, has colourless blood (haemolymph). Haemocyanin is a blue respiratory pigness present in the blood of molluscs.

QUESTION: 3

Which one of the following is a matching pair of an animal and a certein phenomenon it exhibits?

Solution:

Complete metamorphosis is a phenomenon by which a larva after moulting several times changes into an adult form. The life cycle of Musca includes four stages egg larva, pupa and adult.

QUESTION: 4

Which one of the folowing phyla is correctly matched with its two general characteristics?

Solution:

Mollusca is normally oviparous and its development may be direct or indirect. If development is indirect then a occurs  through trochophore or veliger larva. Echinoder show bilateral symmetry in larvae but pentamerous rafers symmetry in adult. Fertilization is external. In arthropods body is divided into head thorax and abdomen. Respiratory organs consists of book gills, book lungs and tracheae Notochord is present in chordates at some stage of  their lives. Urinary and anal openings, may or may not be separate.

QUESTION: 5

Which of the following pairs are correctly matched?

Solution:

Parapodia are locomotory structures present in some annelids. Sea urchin belongs to phylum Echinodermata.

QUESTION: 6

Which of the following is an exclusive character of class mammalia?

Solution:

Presence of a muscular diaphragm is an exclusive character of class Mammalia. Diaphragm is a complex muscular partition that separates the thoracic cavity from fix abdominal cavity. It increases the efficiency of breathing.

QUESTION: 7

A common characteristic of all vertebrates without exception is

Solution:

Vertebrates belong to the subphylum Vertebrata of the phylum Chordata. All vertebrates share a common diagnostic character, the elaboration of anterior skill elements into a "cranium" or "skull" which houses varine sense organs and a comples brain. The distinctive vertebrate cranium and brain evolved even before the vertebral colour and are, therefore, more fundamental characteristic of vertebrates than the backbone.

QUESTION: 8

Read the given statements and select the correct option. 
Statement 1: Cephalochordata bears notochord all along the body throughout life.
Statement 2: Urochordate bears vertebral column only in tail region throughout the life.

Solution:

In Cephalochordata, notochored extends from heaft tail and is persistent throughout their life. In Urochordate notochord is present only in larval stage restricted to.

QUESTION: 9

Which one of the following statements about all the four of Spongila, leech, dolphin and penguin is correct?

Solution:

Spongilla is a fresh water sponge in which the inner cellular layer of body consists of highly specialized flagellate cells called choanocytes. These cells are not found in leach dolphin and penguin.

QUESTION: 10

Identify the aquatic mammal(s) from the following.
(i) Bataenoptera
(ii) Equus
(iii) Delphinus
(iv) Pteropus
(v) Felis

Solution:

Balaenoptera (Whale) and Delphinus (Dolphin) are auatic mammals. Equus (Horse) is terrestrial and Pteroous (Bat) is a flying mammal.

QUESTION: 11

The limbless amphibian is

Solution:

Lchthyophis (Blind worm) is a limbless amphibian.

QUESTION: 12

 Which one of the following groups of animals is correctly matched with its characteristic feature without any exception?

Solution:

Reptiles usually posses 3-chambered heart but crocodiles are an exception with 4-chambered heart. Not all chordates have a mouth with upper and lower jaw. Egg laying mammals include duck-billed platypus. Chondrichtlyes (cartilaginous fishes) are the fishes that have cartilaginous endoskeleton. There is no exception to this.

QUESTION: 13

Which one of the following statements is incorrect about the occurrence of notochord? ​

Solution:

Humans belong to the phylum Chordata. Animals belonging to the phylum Chordata possess a notochord either during early embryonic life or throughout the embryonic life. In some, it is replaced by vertebral column. In humans, notochord is present only in the embryonic stage, it is replaced by vertebral column in the adult form.

QUESTION: 14

In some chordates, the notochord is modified as the vertebral column. Such animals are called vertebrates. Which one of the following statements makes sense?

Solution:

Chordates are those animals that have rod-like notochord. Notochord is also present in vertebrates but in most adult vertebrates, the notochord is replaced by vertebral column, which is the peculiar feature of vertebrates. Thus, we can say that all vertebrates are chordates but as chordates are not vertebrates.

QUESTION: 15

Which one of the following pairs of animals are similar to each other for the feature stated against them?

Solution:

Sea horse and flying fish are fishes and fishes are cold-blooded animals i.e. the temperature of their body varies with the environment. Ornithorhyncus is oviparous, crocodiie has 4-chambered heart, Ascaris and Ancylostoma do not show metameric segmentation.

QUESTION: 16

Which among these is not a homeotherm?

Solution:

Testudo (tortoise) belonging to class Reptilia is a poikilotherm.

QUESTION: 17

Which of the following group is formed of only the hermaphrodite organisms?

Solution:

Hermaphrodite organisms are those organisms in which both male and female sex organs are present in a single individual. Earthworm, tapeworm, leech and sponge are hermaphroditic organisms.

QUESTION: 18

Which of the following groups of animals are uricotelic?

Solution:

Uricotelic animals are those animals that excrete their waste matter in the form of uric acid. Reptiles, birds, lard snals and insects are uricotelic animals.

QUESTION: 19

Which of the following is a correct match?

Solution:

Silver fish and cray fish belong to the phylum Arthropoda. Cuttle fish belongs to the phylum Mollusca and jelly fish belongs to the phylum Coelenterata.

QUESTION: 20

Examine the figures given below and identify the option which represents correct grouping of the labelled figures A, B, C and D.

Solution:

A - Pila
B - Balanoglossus
C - Pristis
D - Ornithorhynchus

QUESTION: 21

Which of the following are correct?
(i) Sponges: Cellular level of organization
(ii) Cnidaria : Tissue level of organization
(iii) Platyhelminthes: Organ level of organization
(iv) Annelids, Arthropods, Molluscs, Echinoderms and Chordates: Organ system level of organization.

Solution:

Animals show four different grades of organization, (i) Protoplasmic grade found in protozoans. (ii) cellular grade is the characteristic of sponges and mesozoans because in a sponge, cells exhibit division of labour for performing specialized functions. (iii) Tissue grade is of two types : Cell-tissue grade is seen in coelenterates as there are cells not only specialized for different functions but also certain similar cells gather together to form tissue as well. Tissue - organ grade appears in flatworms (Platyhelminthes) with arrangement of tissues to form organs, (iv) In organ system level of organisation, organs are joined in a system to perform basic functions. It is found in higher invertebrates and all vertebrates.

QUESTION: 22

What is common between parrot, platypus and kangaroo?

Solution:

Parrot belongs to the class Aves and platypus and kangaroo belong to the class Mammalia. Both aves and mammals are homoiotherms i.e. the temperature of their body remains constant respective of the temperature of the environment.

QUESTION: 23

Select the correct option that represents examples of the following types of animals.
(i) Cold blooded animal
(ii) Warm blooded animal
(iii) Animal possessing dry and cornified skin
(iv) Dioecious animal

Solution:

Frog (Amphibian) is a cold blooded animal i.e. its body temperature varies with the temperatue of the environment. Pigeon (Aves) is a warm blooded animal i.e. its body temperature remains constant irrespective of the temperature of the environment. Wall lizard (Reptile) possesses dry and cornified skin. Earthworm (Annelid) is a dioecious animal i.e. both male and female sex organs are present in the Single individual.

QUESTION: 24

Match Column-I with Column-II and select the correct option from the codes given below.
Column-I
(A) Amphibia
(B) Mammals
(C) Chondrichthyes
(D) Osteichthyes
(E) Cyclostomata
(F) Aves
Column-II
(i) Air bladder
(ii) Cartilaginous notochord
(iii) Mammary glands
(iv) Pneumatic bones
(v) Dual habitat
(vi) Sucking and circular mouth without jaws

Solution:

QUESTION: 25

You have discovered an animal having characters like, triploblastic, bilateral symmetry, coelomate, chitinous exoskeleton, head, thorax and abdomen as body parts, and jointed appendages.
You should place the animal under

Solution:

An animal having characters like triploblastic, bilateral symmetry, coelomate, chitinous exoskeleton, head, thorax, abdomen as body parts, and jointed appendages is placed under 'Arthropoda'.

QUESTION: 26

Go through the following flowchart for division of subphylum vertebrata. Fill the gaps A, B, C and D and select the correct option.

Solution:

Subphylum Vertebrata is divided into two divisions. They are agnatha (jawless) and gnathostomata (with jaw). Agnatha are further divided into two classes-Ostracodermi, which is extinct and Cydostomata (e.g., hag fish). Jawed vertebrates are divided into two superdasses-Pisces (true fish) and Tetrapoda (four limbs).

QUESTION: 27

Identify the animal (A) and name the phylum to which its belongs (B).

Solution:

The given animal belongs to subphylum hemichordata. The name of the animal is Balanoglossus or acorn worm. In it, true notochord is absent but gill slits are present.

QUESTION: 28

Which of the following statements are correct or incorrect regarding class Amphibia?
(i) Has body divisible into head and trunk. Tail is present in some amphibians.
(ii) Show respiration by gills, lungs and through skin.
(iii) Has scales in all its members.
(iv) Can lead dual life (aquatic and terrestrial).
(v) Has eyelids. 

Solution:

Amphibians do not have scales.

QUESTION: 29

In which one of the following, the genus name, its two characters and its class/phylum are correctly matched?

Solution:

Salamandra belonging to the class Amphibia has a tympanum that represents ear and in it fertilization is external. Ascaris has unsegmented body and it Belongs to the phylum Aschelminthes. Pteropus is viviparous. Aurelia has tissue level of organization.

QUESTION: 30

Which of the following is/are not the characteristics of the class Osteichthyes?
(i) Body is streamlined and mouth is terminal.
(ii) Gills are covered by operculum.
(iii) Skin covered with cycloid and placoid scales.
(iv) Many of them are viviparous. 

Solution:

In Osteichthyes, skin is covered with cycloid/ctenoid scales. They are mostly oviparous.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code