Test: Classification of Non-Chordates


25 Questions MCQ Test NCERTs for NEET | Test: Classification of Non-Chordates


Description
Attempt Test: Classification of Non-Chordates | 25 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which one of the following groups of three animals is- correctly matched with their one chiaracteristic morphological feature?

Solution:

Scorpion, spider and cockroach are invertebrates and belong to the phylum Arthropoda, therefore they have ventral solid central nervous system. In cockroach and locust the body is segmented extemally. In Taenia, the body is without true segments. Liver fluke has bilateral symmetry sea anemone has radial symmetry and sea cucumber has bilateral symmetry in larval form and radial symmetry in adult form. Centipede and prawn have hointed appendages while sea urchin does not have jointed appendages.

QUESTION: 2

Which one of the following is a matching set of a phylum and its three examples?

Solution:

Phylurm Mollusca includes those animals which have a soft body, usually furnished with a shell. The body is divided into a head, muscular foot and visceral mass. Loligo (squid), Teredo (shipworm) and Octopus are some of its examples.

QUESTION: 3

 What is true about Nereis, scorpion, cockroach and sliver fish?

Solution:

Nereis belongs to phylum Annelida and scorpion, cockroach and silver fish belong to phylum Arthopoda. They all possess dorsal heart.

QUESTION: 4

Bilateral symmetry, metameric segmentation, coelom and open circulatory system chiaracterizes which of the following phylum?

Solution:

Arthropods show various body shapes with bilateral symmetry. They show incomplete metameric segmentation. They have true coelom containing haemocoel. In arthropods, blood vascular/circulatory system is of open type where blood flows in haemocoel instead of blood vessels.

QUESTION: 5

Which of the following is not a correct match of animal and its habitat?

Solution:

Hydra vulgaris is a fresh water animal.

QUESTION: 6

Which one of the following statements about certain givea animals is correct?

Solution:

A body cavity can mean any Interna space, or a series of spaces present inside body, whereas coelom or true body cavity generally refers to a large fluid-filled space (cavity) lying between the outer body wall and the inner digestive tube. In acoelomates no body cavity or coelom is present. Embryonic mesoderm remains as a solid layer, space between endoderm (gut wall) and ectoderm (body wall) is filled with mesenchyme and muscle fibres. In pseudocoelomates body space is a pseudocoelom or false coelom. In coelomates or eucoelomates body space is a true coelom enclosed by mesoderm on both sides. Aschelminthes are pseudocioelomates Molluscs and insects are coelomates while flatworms are acoelomates.

QUESTION: 7

Which is not correct for sponges?

Solution:

In sponges, sexes are not separate (hermaphrodite) i.e., eggs and sperms are produced by the same individuals. Sperms leave one sponge and enter another with water current to fertilize the ova (eggs) in situ. Thus, fertilization is internal.

QUESTION: 8

Which of the following have porous body and are diploblastic?

Solution:

Leucosolenia and Spongilla belong to the phylun Porifera and thus have porous body (body is provided with
Pores) and are diploblaStic (i.e. derived from two germ layers - ectoderm and endoderm).

QUESTION: 9

Phylum Mollusca can be distinguished from other invertebrates by the presence of

Solution:

Members of phylum Mollusca have non-segmented body with a distinct head, muscular foot and visceral hump. A soft and spongy layer of skin forms a mentle over the visceral hump. The other characteristics  mentioned in  other options are shared with other phyla e.g. bilateral symmetry is exhibited by phylums Platyhelminthes, Aschelminthes,
Annelida And Arthropoda.

QUESTION: 10

How do you differentiate a butterfly from a moth?

Solution:

Moth has short and feather like antennae while butterfly has Iong, filamentous and club-shaped antennae.

QUESTION: 11

Which of the following is not a characteristic feature of sponges?

Solution:

In sponges, body is not supported by chitin. Their body is supported by calcareous or siliceous spicules or protein spongin fibres.

QUESTION: 12

The figures (A - D) show four animals. Select the correct option with respect to a common characteristic of two of these animals.

Solution:

Figure 'C' is of Octopus (mollusc) and figure 'D' is of scorpion (arthropod). Both have true coeloms. Figure A is of tapeworm (platyhelminth) and Figure B is of Aurelia (cnidarian). Both arp acoelomates.

QUESTION: 13

Which of the following statements are incorrect?
(i) Parapodia are lateral appendages in arthropods used for swimming.
(ii) Radula in molluscs are structures involved in excretion.
(iii) Aschelminthes are dioecious.
(iv) Echinoderm adults show radial symmetry.
(v) Ctenophorans are diploblastic.

Solution:

Parapodia are present in some annelid worms. These are a pair of flattened flesh lobes bearing numerous bristles Radula (rasping organ) in molluscs is a structure involved in feeding.

QUESTION: 14

In v/hich one of the following, the genus name, its two characters and its phylum are not correctly matched?

Solution:

Pila, belonging to the phylum Mollusca, has unsegmented body and has a rasping organ, radula in the mouth meant for feeding.

QUESTION: 15

Read the following statements and select the incorrect ones.
(i) Circulatory system in arthropods is of closed type.
(ii) Parapodia in annelids help in swimming.
(iii) Phylum Mollusca is the second largest animal phylum.
(iv) Aschelminthes are dioecious.

Solution:

Circulatory system in arthropods is of open type. i.e., blood flows in irregular spaces called lacunae. It does not flow in definite blood vessels.

QUESTION: 16

What is common between earthworm and Periplaneta?

Solution:

Both earthworm (annelid) and Periplaneta (arthropod) have segmented bodies. In earthworm, the body is metamerically segmented while in Periplaneta, it is externally
segmented.

QUESTION: 17

In which of the following, segmentation in the body is first observed?

Solution:

Segmentation is division or differentiation of the body into distinct portions called segments. It is first observed phylum Annelida.

QUESTION: 18

Which one of the following features is common in silver fish, scorpion, dragonfly and prawn?

Solution:

Silver fish, scorpion, dragonfly and prawn belong to the phylum Arthropoda and thus jointed appendages and chitinous exoskeleton.

QUESTION: 19

Consider the following statements (A - C) each with two blanks.
A. Animals like Hydra and Jelly fish depict (i) symmetry whereas all vertebrates show (ii) symmetry.
B. In fiii) and (iv) digestive tract has only sngle opening (mouth) and is said to be incomplete.
C. Trichinella (Trichina worm) is a cosmopolitan (v) parasite whereas Fasciola (liver fluke) lives in the ducts of the liver of (vi)
Which one of the following options, gives the correct fill ups for the respective blank numbers from (i) to (vi) in the statements?

Solution:

In animals like Hydra, jelly fish, star fish, the body can be divided into equal halves by any plane passing through the centre from top to bottom, thus exhibiting radial symmetry. In many vertebrates body can be divided into two equal halves by a single plane only thus exhibiting bilateral symmetry.
In the blind sac body plan the body has a single cavity with one opening to the outside. The single opening functions as both mouth for ingestion and anus for egestion. It is found in coelenterates and flatworms (Platyhelminthes).

QUESTION: 20

Read the given statements and select the correct option.
Statement 1 : Blood is colourless in the insects.
Statement 2 : Insect blood has no role in O2 transport.

Solution:

Blood is colourless in insects as it has no respiratory pigment. Therefore, it has no role in O2 transport. O2 is transported through tracheae.

QUESTION: 21

The type of symmetry in the given animals is

Solution:

Figure 'A' is of Hydra which has radial symmetry and figure 'B' is of Cancer (crab) which has bilateral symmetry.

QUESTION: 22

Stinging capsules (nematocysts) are found in

Solution:

Stinging capsules (nematocysts) are the organs of offence and defence, present in the phylum Coelenterata. Sea pen and sea fan are members of this phylum.

QUESTION: 23

Which of the following statements is correct for sponges without exception?

Solution:

All sponges have high regenerative power. Their skeleton may consist of calcareous or siliceous spicules. Some sponges live in fresh water e.g. Spongilla. Most of the sponges are asymmetrical, some are radially symmetrical.

QUESTION: 24

What is common among silver fish, scorpion, crab and honey bee?

Solution:

Silver fish, scorpion, crab and honey bee, all belong to the phylum Arthropoda. The members of this phylum have characteristic feature of jointed appendages.

QUESTION: 25

Among the following organisms which is a completely non-parasitic form?

Solution:

Sea anemone is not parasitic. It shows mutualism with hermit crab. Tapeworm is an endoparasite while leech and mosquito are exoparasites.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code